Όταν το μήλο έχασε την αθωότητά του

Όταν το μήλο έχασε την αθωότητά του

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εποχή που το μήλο έγινε σύμβολο ανυπακοής και ανταρσίας με τη δαγκωματιά της Εύας στον κήπο της Εδέμ, καθώς και η αιτία να κοιμηθεί η καημένη η Χιονάτη τόσα χρόνια οδηγώντας σε θρήνο επτά αθώους νάνους, έχασε την αθωότητά του. Μάταια προσπάθησε να τη βρει στα αναγνωστικά της Α΄ Δημοτικού προτρέποντας τα κοριτσάκια: «Λόλα, να ένα μήλο!». Κι έτσι αποφάσισε να «παίξει» με τους μεγάλους, δίνοντας στα ποτήρια τους τον πιο ιντριγκαδόρικο και απρόβλεπτο εαυτό του. Αλκοόλ από μήλα! Calvados! H ενήλικη όψη του μήλου.

Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, ενηλικιώνονται και αναζητούν το πάθος των υψηλόβαθμων αποσταγμάτων, τότε το αθώο δροσερό Cider αποστάζεται και μετουσιώνεται σε Calvados. Ονομασία που παραπέμπει με σαφήνεια στην ομώνυμη επαρχία της Νορμανδίας στη Γαλλία. Επαρχία που ο θρύλος θέλει να παίρνει την ονομασία της από μια ισπανική γαλέρα, την «El Calvador», που τσακίστηκε στα απότομα βράχια των ακτών της. Το Calvados λοιπόν, Calva για τους Γάλλους και τους γαλλόφωνους, παράγεται από διπλή απόσταξη μήλων κατάλληλων για Cider και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια μέχρι και 25 χρόνια. 

Ξεκινάει με ένα χρυσοπράσινο ανοιχτό χρώμα που αρχίζει να σκουραίνει στην κλίμακα του κεχριμπαριού ανάλογα με την παραμονή στο βαρέλι και την παλαίωση. Αντίστοιχα ωριμάζουν και τα αρώματα, που όμως κινούνται σταθερά ανάμεσα σε μήλο, κανέλα, σταφίδα. Η ξηρή και αρωματική γεύση με τη μακρά επίγευση βάζει το Calvados, δίπλα στο Κονιάκ και στο Αρμανιάκ, στην κορωνίδα των αποσταγμάτων. Βέβαια, όπως συνηθίζεται στη Γαλλία (βλέπε Σαμπάνια και Κονιάκ), μόνο τα αποστάγματα μήλων που παράγονται στις περιοχές της Νορμανδίας, της Βρετάνης και του Μέιν έχουν δικαίωμα να ονομάζονται Calvados. Υπάρχουν 11 συγκεκριμένες περιοχές που δικαιούνται να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ονομασία προελεύσεως (AOC) και ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτή της Pays d’Auge. Και δεν πρέπει να παραλείψω να σας ενημερώσω για την περίφημη «trou Normand» (νορμανδική τρύπα), που δεν σημαίνει τίποτε άλλο από ένα σφηνάκι Calvados ανάμεσα στα πιάτα, στη διάρκεια του γεύματος. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή