Ένα daiquiri στον Φάρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φάρος 10 είναι ένα μοδάτο εστιατόριο-μπαρ στη Χαλκίδα με εξαιρετικό φαγητό, καλοδιαλεγμένα κρασιά και ευγενέστατο, εξυπηρετικό σέρβις. Από τα δυνατά του σημεία είναι το μπαρ και κυρίως, πίσω από την μπάρα, ο Δημήτρης Μποτζακάκης, ο bartender που μας κακομαθαίνει με φανταστικά sur mesure κοκτέιλ. Προχθές, λοιπόν, πεθύμησα κάτι κλασικό. Ένα απλό, καλοφτιαγμένο daiquiri! Απολαμβάνοντάς το με μικρές, λαίμαργες γουλιές, θυμήθηκα την ιστορία του και την έλεγα στους φίλους που ήμαστε μαζί. Γιατί, όπως καλά ξέρετε πια, 15 χρόνια που συνομιλούμε και τσουγκρίζουμε ποτήρια μέσα από αυτή τη σελίδα, αυτό που κάνει τα ποτά ακόμα πιο σπουδαία είναι οι ιστορίες τους.

Να μαστε λοιπόν στην Κούβα, αρχές του περασμένου αιώνα, στα ορυχεία μιας μεγάλης εταιρείας εξορύξεων που δραστηριοποιούνταν στην πόλη Daiquiri, κοντά στο Σαντιάγκο. Για να κρατάει το προσωπικό της ευχαριστημένο σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες, η διεύθυνση παρείχε υψηλούς μισθούς, στέγη, πούρα και ένα γαλόνι ρούμι Bacardi κάθε μήνα. Αυτό το γαλόνι ήταν μεγάλη πρόκληση για τον επικεφαλής μηχανικό, Jennings Cox, που κάθε απόγευμα πειραματιζόταν για τη δημιουργία ενός δροσιστικού ποτού για να αντέξει την απίστευτη ζέστη. Τα υλικά του ήταν τα προϊόντα της φτωχικής τοπικής αγοράς: ζουμερά λάιμ, άσπρη κρυσταλλιζέ ζάχαρη και πάγος. Το μόνο που τον προβλημάτιζε ήταν οι αναλογίες και αν το ποτό θα ήταν stirred or shaken… Λίγες μέρες αργότερα ο Cox σέρβιρε στους φίλους του ένα παγωμένο, ξηρό γλυκολεμονάτο ποτό. Αφού το τίμησαν πίνοντας στην υγειά της Κούβας αλλά και της μακρινής τους πατρίδας, ο Cox μοίρασε τη συνταγή στα μπαρ του Σαντιάγκο. «Ας το ονομάσουμε daiquiri, για να θυμόμαστε τις μέρες μας στα ορυχεία!» πρότεινε κάποιος. Το κοκτέιλ «έπαιζε» σε όλα τα μπαρ της κοσμοπολίτικης Αβάνας του 1920 και σύντομα ξεπέρασε τα σύνορα και κατέκτησε τα μπαρ του κόσμου. Πού να το φανταζόταν ο καημένος ο Cox, κάτω από τον κουβανέζικο ήλιο, έχοντας μπροστά του ένα γαλόνι ρούμι…

Το κλασικό daiquiri

Η κλασική συνταγή του daiquiri είναι εξαιρετικά απλή: 50 ml λευκό ελαφρύ ρούμι, 35 ml χυμός λάιμ, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Χτυπήστε όλα τα υλικά στο σέικερ με θρυμματισμένο πάγο και σερβίρετε σε ποτήρι κοκτέιλ, στολίζοντας με μία λεπτή φέτα λάιμ.

Και η αγαπημένη παραλλαγή του Χέμινγουεϊ: 1 μεζούρα ελαφρύ ρούμι, 1/4 μεζούρας μαρασκίνο, 3/4 μεζούρας χυμός λάιμ, 1/4 μεζούρας χυμός γκρέιπφρουτ. Χτυπάτε καλά στο σέικερ με θρυμματισμένο πάγο και σερβίρετε. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή