Κάτι νέο στο παλιό σιδηρουργείο – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Κάτι νέο στο παλιό σιδηρουργείο – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, νοτιοανατολικά του κέντρου της Λάρισας, ανάμεσα σε πολύ στενούς δρόμους με χαμόσπιτα και εγκαταλελειμμένες οικίες, ξεπροβάλλει ένα γκρι, πολύ ψηλό, μακρόστενο κτίριο βιομηχανικού τύπου με μπλε και κίτρινη είσοδο. Στο προαύλιο έχει πολύχρωμες μεταλλικές καρέκλες και τραπεζάκια που παραπέμπουν σε καφέ μουσείου. Από ψηλά, συγκριτικά με το γύρω περιβάλλον, μοιάζει με ένα φουτουριστικό κοντέινερ φερμένο από άλλη διάσταση. Στην πραγματικότητα, είναι μια «πύλη» που αν τη διαβείς ταξιδεύεις αυτόματα στο μέλλον. Το JOIST, το πρώτο και μοναδικό ιδιωτικό πάρκο μεταφοράς καινοτομίας στην Ελλάδα, με αρχική επένδυση περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, εγκαινιάστηκε τον περσινό Μάιο. Πρόκειται για ένα δυναμικό, φυσικό και ψηφιακό οικοσύστημα (phygital), που στοχεύει να ενισχύσει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης μέσω ενός ισχυρού δικτύου σε όλη την Ευρώπη.

Το όνομά του στα αγγλικά σημαίνει «τεγίδα», δηλαδή η δοκός που ενώνει δύο διαφορετικά σημεία. Και αυτό ακριβώς κάνει, λειτουργεί ως ένας αγωγός διασύνδεσης δύο κόσμων. Από τη μία πλευρά συγκεντρώνει την καινοτομία που παράγεται κυρίως στα εγχώρια ερευνητικά ιδρύματα και δευτερευόντως στα ευρωπαϊκά ή διεθνή, χωρίς να περιορίζεται μόνο στις τεχνολογικές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά διοχετεύει την πρωτοποριακή γνώση αφενός σε υφιστάμενες εταιρείες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις και δυσκολεύονται να εξελιχθούν, αφετέρου σε ιδιώτες ή ομάδες που θέλουν να στήσουν μια νεοφυή επιχείρηση. Η διασύνδεση επιτυγχάνεται με τη «συστέγαση», είτε με φυσική είτε με ψηφιακή παρουσία, πολλών διαφορετικών ινστιτούτων, εργαστηρίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εταιρειών, μικρών ή μεγάλων, και χώρων εκμάθησης, παραγωγής γνώσης, εργασίας και εκδηλώσεων.

Το «Κ» επισκέφτηκε το JOIST στη Λάρισα και κατέγραψε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα αυτού του εξωστρεφούς οικοσυστήματος στην καρδιά της Θεσσαλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Μαΐου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή