Ένα γκολ για το περιβάλλον

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα 12 γήπεδα που προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση του Κορυφαίου Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, το «Καστελάο» στη Φορταλέζα ήταν το πρώτο που ξεχώρισε και βραβεύτηκε. Ο λόγος; Η κατασκευή του. Βασίστηκε αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι υπεύθυνοι φρόντισαν για την ενεργειακή αυτονομία του. Aπό την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε ήταν φιλικός για το περιβάλλον, όπως και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα, όπως όριζαν οι προδιαγραφές της LEED (Leadership in Energy and Environmental Design Certification), μεταξύ άλλων, στο «Καστελάο»:

• Η άσκοπη κατανάλωση νερού είναι μειωμένη κατά 67,61%.

• Υπάρχει δίκτυο μετακίνησης βασι-σμένο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τέσσερα δρομολόγια-άξονες, που πραγματοποιούν τουλάχιστον 200 διαδρομές καθημερινά.

• Το σύστημα κλιματισμού δεν απε-λευθερώνει αέρια που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του όζοντος.

• Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς, σε ακτίνα 8 μέτρων από τα συστήματα εξαερισμού των κτιρίων.

• Υπάρχουν κέντρα συλλογής απορριμμάτων, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο.

Ο Ντέιβιντ Ντιούικ, αρχιτέκτονας και διευθυντής της εταιρείας, δηλώνει: «Δείχνοντας μέσα από τις εξαιρετικής σημασίας ποδοσφαιρικές συναντήσεις πως νοιαζόμαστε για ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ζωής, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν αποτελεί άπιαστος στόχος το να αντιμετωπίζουμε φιλικά το περιβάλλον». Και συνεχίζει: «Αντίθετα με άλλα μεγάλα κτίρια, όπως εργοστάσια ή κτίρια επιχειρήσεων, το 99% των οποίων είναι μακριά από τον πολύ κόσμο, τα “πράσινα” γήπεδα μάς προσφέρουν τη μοναδική ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής και στις πρακτικές του εφαρμογές στην καθημερινότητά μας». Επομένως, εκτός από το fair play και τον ενθουσιασμό που αναμένεται να μεταδώσουν οι συναντήσεις των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων του πλανήτη, η διοργάνωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Σημασία για το ίδιο το περιβάλλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή