Φτιάξε το δικό σου ιγκλού!

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ακούς τη φωνή του… Εσκιμώου μέσα σου, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου ιγκλού.

Στην περίπτωση που το σπίτι σου βρίσκεται μεταξύ Αμπελοκήπων και Γλυφάδας, περιορίσου στο να διαβάσεις τις ακόλουθες οδηγίες και κάνε όνειρα για το φανταστικό σου «χιονόσπιτο». Πηγαίνοντας όμως σε ένα βουνό με πολύ χιόνι, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις –δεν είναι συναρπαστικό να φτιάχνεις μια κατασκευή με υλικό που σου προσφέρει αποκλειστικά η φύση;

Πώς θα το φτιάξεις

Με ένα φτυάρι φτιάξε ένα «βουνό» από χιόνι (7-8 πόδια), ψηλό και αρκετά φαρδύ για να χωράς. Είναι σημαντικό να ανακατεύεις χιόνι από διαφορετικές θερμοκρασίες –π.χ., σημερινό και χθεσινό–, έτσι ώστε να σκληρύνει πιο εύκολα. Άφησε έτσι το «χιονοβουνό» σου περίπου μιάμιση ώρα χωρίς να το πειράξεις. Μόνο έτσι θα σκληρύνει. Στο μεταξύ, μπορείς να πεταχτείς να πιεις μια ζεστή σοκολάτα.

Μόλις καταλάβεις ότι το χιόνι έχει γίνει σκληρό, άρχισε να το σκάβεις ανοίγοντάς του μια είσοδο στο μπροστινό μέρος. Ξεκίνα το σκάψιμο από πάνω και συνέχισε προς τα κάτω. Καθώς δουλεύεις το χιόνι, προσπάθησε να λειάνεις την επιφάνεια της οροφής και των τοίχων. Το πάχος των τοίχων πρέπει να είναι περίπου 1-2 πόδια. Αν δεν είσαι σίγουρος, το μετράς με χάρακα. Στο εσωτερικό μπορείς να δημιουργήσεις πάγκους ή ακόμη και… κρεβάτια από χιόνι, κάνοντας ό,τι θα έκανε και ένας γλύπτης. Μην παραλείψεις να ανοίξεις τρύπες για εξαερισμό. Αν δεν πετύχει η κατασκευή σου, μη στενοχωρηθείς. Μπορεί να φταίει: η κακή ποιότητα χιονιού, η αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία, το ότι δεν πρόλαβε να σκληρύνει αρ-κετά το χιόνι ή… κάποιος που αποφά-σισε να χοροπηδήσει στην οροφή!

Θέλεις μια πιο προχωρημένη κατασκευή; Ένα δικό σου φρούριο από χιόνι;

Φτιάξε το δικό σου ιγκλού!-1

Τότε ετοιμάσου για πιο σκληρή δουλειά: Με φτυάρι ή με σκουπόξυλο χάραξε στο έδαφος το πλαίσιο της κατασκευής σου. Μπορεί να είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Για να κατασκευάσεις «χιονότουβλα», θα χρειαστείς ένα είδος φόρμας – έναν κουβά, πλαστικά κουτιά, ακόμη και φορητό ψυγειάκι. Χρησιμοποίησε φρέσκο, υγρό χιόνι, όχι πολύ ψιλό σαν πούδρα. Γέμισε τα δοχεία που έχεις με αυτό και βάλε στις άκρες ένα ξυλαράκι, που θα σε διευκολύνει αργότερα να βγάλεις το τούβλο από τη θήκη του. Αφού σκληρύνουν, τοποθέτησε τα τούβλα σύμφωνα με το περίγραμμα που έχεις σχεδιάσει από πριν στο έδαφος. Μην τα κολλήσεις όμως μεταξύ τους. Φρόντισε να αφήσεις ένα μικρό κενό. Στοίβαξε την επόμενη σειρά από χιονότουβλα, τοποθετώντας το καθένα στη μέση του κάτω τούβλου. Συνεχίζεις έτσι έως επάνω. Τα κενά ανάμεσα στα τούβλα τα γεμίζεις με φρέσκο χιόνι.

Αφού πρόκειται για φρούριο, δε χρειάζεσαι… ταβάνι! Ολοκληρώνεις την κατασκευή σου περνώντας τους τοίχους με νερό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, για να αποφύγεις την κατάρρευση. Μόλις σκληρύνει το φρούριο, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το χιονοπόλεμο! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή