Ο μεγαλύτερος ανθόκηπος του κόσμου

Ο μεγαλύτερος ανθόκηπος του κόσμου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ανθόκηπο Keukenhof, στην πόλη Lisse της Ολλανδίας, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια βολβοί τουλίπας, από 800 διαφορετικές ποικιλίες, ανθίζουν τώρα την άνοιξη. Ένα πολύχρωμο χαλί, περιτριγυρισμένο από δέντρα και φυτά, αλλά και μια υπέροχη λίμνη.

Πώς ξεκίνησε, όμως, το ανθοπάρκο;

Τον 15ο αιώνα η κόμησσα Ζακλίν της Βαυαρίας συγκέντρωνε φρούτα και λαχανικά για την κουζίνα του κάστρου της – άλλωστε, Keukenhof σημαίνει στα Ολλανδικά «Ο κήπος της κουζίνας», γνωστός σήμερα και ως «Κήπος της Ευρώπης». Το κάστρο είχε χτιστεί το 1641.

Πέρασε πολύς καιρός, μέχρι που το 1949 20 παραγωγοί βολβών τουλίπας σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την έκταση για μόνιμη έκθεση λουλουδιών. Έτσι, γεννήθηκε το ανοιξιάτικο πάρκο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1950 και η επιτυχία που σημείωσε αμέσως ήταν τεράστια, αφού οι επισκέπτες μόνο για την πρώτη χρονιά ξεπέρασαν τους 236.000!

Φέτος ο ανθόκηπος τιμά τον καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ, καθώς συμπληρώθηκαν 125 χρόνια από το θάνατό του. Ένα τεράστιο μωσαϊκό, 250 τ.μ., που απεικονίζει τη μορφή του και αποτελείται από χιλιάδες τουλίπες, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί.

Εκτός από τον απλό –αλλά μαγευτικό– περίπατο στο Keukenhof, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εντυπωσιακά θεάματα με λουλούδια, μοναδικά έργα τέχνης, υπέροχες εκδηλώσεις αλλά και την έκθεση Tulipomania.

Η γεωγραφία του κήπου

Στον ανθόκηπο μπορεί να πάρει κανείς ιδέες και για τον κήπο του. Στους «Κήπους της Έμπνευσης» θα δει τις νέες τάσεις της μόδας στους κήπους – ναι, και οι κήποι έχουν μόδες! Στον «Κήπο των Εντόμων» θα μάθει ποια φυτά μπορούν να προσελκύσουν μέλισσες, πεταλούδες και άλλα χαριτωμένα έντομα. Ο «Ρομαντικός Κήπος» περιμένει τους… ερωτευμένους, ενώ υπέροχες φωτογραφίες μπορεί να βγάλει κανείς στον «Κήπο του Άμστερνταμ» ή στον «Κήπο των… Selfie». Εκεί, μάλιστα, μπορεί να στείλει κάποιος από πριν τη φωτογραφία του, ώστε, όταν επισκεφτεί το χώρο, να τη δει να εκτίθεται! Υπάρχει ακόμη «Κήπος των Αρωματικών Φυτών» όπως και «Κήπος της Καινοτομίας». Εδώ, οι καλλιεργητές παρουσιάζουν βολβούς τουλιπών σε περίεργα σχήματα και μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Όλα αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας καλλιέργειας, σε βαθμό που κάποιοι από τους βολβούς αυτούς να μην έχουν ακόμα ανθίσει, αφού θα είναι έτοιμοι σε μερικά χρόνια! Τέλος, υπάρχει και ο «Ιστορικός Κήπος», όπου παρουσιάζονται 400 χρόνια καλλιέργειας της τουλίπας στην Ολλανδία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή