Τρισδιάστατες… φωλιές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών ένωσε τις δυνάμεις της για να ανακαλύψει με ποιον τρόπο θα μπορούσε η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης να βοηθήσει τους μικρούς φτερωτούς φίλους του ανθρώπου. Το αποτέλεσμα; Η Printednest, όπως ονόμασαν την εταιρεία τους, δημιουργεί εκπληκτικής αισθητικής ταΐστρες και φωλιές πουλιών, με μοναδική φιλοδοξία κάτι πολύ απλό: να ξαναγυρίσουν τα πουλιά στις πόλεις!

Οι πρωτότυπες αυτές κατασκευές σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι συμβατές με τα σύγχρονα κτίρια, αφού κυριαρχούν οι απλές, λείες επιφάνειες – είτε πρόκειται για σπίτια είτε για συγκροτήματα με γραφεία. Στην πραγματικότητα, είναι ένα πρόγραμμα για να «ξαναζωντανέψουν» οι πόλεις. Και η «καρδιά» αυτού του προγράμματος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ενδιαφέρον να βοηθήσουμε τα πουλιά που εγκατέλειψαν τις πόλεις, είτε εξαι-τίας της ρύπανσης, είτε γιατί περιορίστηκε το φυσι-κό τους περιβάλλον, είτε επίσης γιατί στις τσιμεντένιες πόλεις τα πουλιά δεν μπορούν πλέον να βρουν τα υλικά για να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Η βασική κατασκευή κάθε φωλιάς έχει το σχήμα ενός… αυγού από το οποίο εξέχουν κλαδάκια. Κάθε φωλιά είναι τόσο ελαφριά, ώστε μπορεί εύκολα να κολληθεί με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης έξω από ένα παράθυρο ή στον τοίχο μιας βεράντας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το πρόγραμμα και να προχωρήσουν στην εκτύπωση, αν διαθέτουν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Διαφορετικά, μπορούν απλώς να παραγγείλουν τη φωλιά τους με 50 δολάρια.

Μέχρι στιγμής, έχουν τοποθετηθεί 87 φωλιές τρισδιάστατης εκτύπωσης σε 65 πόλεις 20 χωρών σε όλο τον κόσμο. Με τα φωτεινά τους χρώματα είναι πραγματικά η μία ωραιότερη από την άλλη! Όσο για τα πουλιά; Μπορεί να μην έχουν ιδέα από αρχιτεκτονική ή σχεδιασμό, η τροφή όμως που εξασφαλίζουν αλλά και το κλαδάκι όπου θα σταθούν να ξεκουραστούν ανάμεσα στα μακρινά τους ταξίδια σίγουρα τους αρέσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή