Με… πράσινη φόρα!

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναλαμβάνουμε δράση τώρα για μια πράσινη σχολική χρονιά. Πώς; Επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε, αγοράζουμε φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα. 

Κάθε χρόνο παράγονται 14 δισεκατομμύρια μολύβια, πολλά από τα οποία προέρχονται από πολύ παλιά δάση. Στην Αμερική, χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο περίπου 31,5 εκατομμύρια τόνοι χαρτιού, για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται 535 εκατομμύρια δέντρα και 12 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου. Σκέψου ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 300 κιλά χαρτιού ετησίως, όταν στην Ιαπωνία -για το ίδιο διάστημα- χρησιμοποιούνται 250 κιλά, ενώ στην Ινδία… μόλις 4!

Γι’ αυτό, πριν πετάξεις τα περσινά σχολικά σου είδη, μήπως να τα ξαναδείς; Περσινά ντοσιέ, φάκελοι, τετράδια με αρκετές κενές σελίδες, μολύβια, μαρκαδόροι… είναι όλα για πέταμα ή μήπως μπορείς να τα αξιοποιήσεις και φέτος; Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο λιγότερα χρειάζεται να αγοράσεις! Για τις αγορές σου, προτίμησε τετράδια από ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο χαρτί και ντοσιέ από χαρτόνι, ενώ αναζήτησε χαρτικά που προέρχονται από καλλιέργειες δέντρων ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό. Επίσης, ξεχώρισε τις ενδείξεις «βιοδιασπώμενο», «μη τοξικό», χωρίς PVC πλαστικό (για να σιγουρευτείς ότι δεν περιέχεται PVC, ή θα υπάρχει η ένδειξη «3» στο τριγω-νικό σύμβολο της ανακύκλωσης ή ένα «V» στο κάτω μέρος της).

Και με το φαγητό;

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο μέσος μαθητής παράγει κατά μέσον όρο 30 κιλά απορριμμάτων κάθε χρόνο για το φαγητό που πετάει, μαζί με τις συσκευασίες. Αυτό μεταφράζεται σε 8½ κιλά για ένα μόνο, μεσαίου μεγέθους, δημοτικό σχολείο! Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, το αλουμινόχαρτο ή τη λαδόκολλα και δεν αγοράζουμε έτοιμο φαγητό σε συσκευασία μερίδας. Εξυπηρετούν, όμως επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον. Άλλωστε τα περισσότερα απορρίμματα προέρχονται από τη συσκευασία του φαγητού. Γεμίζουμε με φρέσκο νερό το θερμός ή το μπουκαλάκι μας, παίρνουμε υφασμάτινη πετσετούλα, ανοξείδωτα μαχαιροπίρουνα και δοχείο φαγητού. Τα περισσεύματα θα φυλαχτούν για αργότερα – εκτός αν υπάρχουν αδέσποτα κάπου κοντά…

Οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να κομποστοποιηθούν, αν το σχολείο διαθέτει τέτοιο σύστημα – διαφορετικά, μπορείς να το προτείνεις εσύ. Προσοχή όμως! Το ξέρεις ότι κάποια δοχεία φαγητού από βινύλιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δηλητηριώδη μόλυβδο; Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεις τις συσκευασίες PVC (αναζήτησε την ένδειξη: PVC-free). Προτιμότερο υλικό είναι το πολυπροπυλένιο ή, ακόμη καλύτερα, οι χάρτινες σακούλες.

Άριστα το… μηδέν!

Τι θα έλεγες να αναλάβεις στο σχολείο την πρωτοβουλία για «διαγωνισμό μηδέν απορριμμάτων μετά το φαγητό»; Συνεννοείστε 3-4 σχολεία της περιοχής και καθημερινά μαζεύετε τα απορρίμματα και τα ζυγίζετε, ώστε να βγει ο μέσος όρος απορριμμάτων. Υιοθετώντας όλα τα παραπάνω σχετικά με το φαγητό και τις συσκευασίες, σε συνδυασμό με το κομπόστ και την ανακύκλωση, θα μείνετε κυριολεκτικά χωρίς απορρίμματα. Νικητής θα ανακηρυχθεί το σχολείο που θα αγγίξει το μηδέν! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή