Aτζέντα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΒΕΡΟΛΙΝΟ //

ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ [ΕΩΣ 06/01/2019]

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), 31 διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες από χώρες που πήραν μέρος στον πόλεμο, ανάμεσα στους οποίους οι Christian Boltanski, Monica Bonvicini, Tony Cragg, Ilya και Emilia Kabakov, Anish Kapoor, Jana Sterbak, Roman Ondak Günther Uecker και Κώστας Βαρώτσος, συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «1914/1918 – Not Then, Not Now, Not Ever», που στεγάζεται στο λόμπι του κτιρίου του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας 31 έργα συμβολικής σημασίας για την ειρήνη. Όλοι οι δημιουργοί δούλεψαν πάνω σε ίδιου μεγέθους επιφάνειες ξύλου από βελανιδιές που φέρουν ακόμα θραύσματα-μαρτυρίες του πολέμου. bundestag.de


// ΜΟΝΑΧΟ //

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ

Aτζέντα-1

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το μουσείο τέχνης Lenbachhaus δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν τη βαυαρική πρωτεύουσα να περιηγηθούν στις συλλογές του on-line και να καταθέσουν τα ηλεκτρονικά σχόλιά τους. Διότι τα μουσεία, πάνω απ’ όλα, είναι χώροι συνάντησης, μάθησης και ανταλλαγής ιδεών.

msammlungonline.lenbachhaus.de

 


// ΠΑΛΕΡΜΟ //

ΜΑΓΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ [ΕΩΣ 19/05/2019]

Aτζέντα-2

Κάτι λιγότερο από δύο αιώνες πριν, το Παλέρμο είχε υπάρξει για έναν χρόνο πρωτεύουσα του βασιλείου των δύο Σικελιών. Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ιταλίας για το 2018, φιλοξενεί, λίγο πριν από την εκπνοή του, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλίνας την έκθεση «Palermo, Capitale del Regno», ξεδιπλώνοντας τα ίχνη αυτής της ιστορίας που ξεκινά το 1734 –όταν ο Κάρολος Δούκας της Πάρμας πήρε από τους Αυστριακούς το βασίλειο της Νάπολης και το βασίλειο της Σικελίας– και φτάνει έως τη δικτατορική κυβέρνηση του Giuseppe Garibaldi, που οδήγησε στην προσάρτηση της Σικελίας στο νεοσύστατο βασίλειο της Ιταλίας. regione.sicilia.it


// ΓΕΝΕΥΗ //

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ [ΕΩΣ 30/02/2019]

Aτζέντα-3

Η Biennale de l’Image en Mouvement 2018 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Γενεύης περιστρέφεται γύρω από την εξέλιξη της κινούμενης εικόνας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη βασική έκθεση προέρχονται από διαφορετικά πεδία και υπόβαθρα. Ανάμεσά τους, ο  Έλληνας Ανδρέας Αγγελιδάκης παρουσιάζει το αρθρωτό κάθισμα «Demos Bar» με χρυσαφί επένδυση, με το οποίο κάνει ένα σχόλιο για την πληθώρα των καταστημάτων αγοράς-πώλησης χρυσού που εμφανίστηκαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.  

centre.ch

 


// ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ //

ΟΙ ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥ L.A. [ συνεχίζεται ]

Aτζέντα-4

Το LA Plaza de Cultura y Artes προβάλλει τις επιρροές της κοινότητας των Μεξικανών στην ανάπτυξη και στην πολιτιστική κουλτούρα του Λος Άντζελες και της Νότιας Καλιφόρνια. Η έκθεση «Calle Principal» προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη ζωή των μεταναστών γύρω από τον βασικό οδικό άξονα της πόλης τη δεκαετία του 1920. Μέσα από διαφορετικά στοιχεία –πορτρέτα, ρούχα, φωτογραφίες– ο επισκέπτης βλέπει την καθημερινότητά τους και μπορεί να κάνει συσχετισμούς με το σήμερα. lapca.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή