Στο Βερολίνο πίνουμε Speciality

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαφές ανώτερης ποιότητας σε επτά ψαγμένα στέκια της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πολυτελή ή διακοσμημένα με ρετρό φθαρμένα έπιπλα, βιομηχανικού στιλ ή ντυμένα με φυτά από το ταβάνι έως το πάτωμα, τα καφέ του Βερολίνου θα σας μυήσουν γρήγορα στην υψηλή καφεποσία. Βλέπετε, στην πόλη δραστηριοποιούνται περίπου δέκα εταιρείες που εισάγουν και καβουρδίζουν κόκκους εξαιρετικής ποιότητας, ενώ αρκετά είναι και τα μαγαζιά που συνεργάζονται με κάποιους από τους διασημότερους και ικανότερους roasters της Ευρώπης.

Οι Βερολινέζοι ανακάλυψαν τον καφέ speciality και τις επιταγές του «τρίτου κύματος», όπως λέγεται η νέα εποχή του ποιοτικού καφέ, σχετικά νωρίς. Συνήθως συνοδεύουν τον καφέ τους με κρουασάν, ημίγλυκα ψωμάκια scones, τσίζκεϊκ χωρίς επικάλυψη ή κέικ καρότου με γλάσο από τυρί κρέμα, τα οποία οι περισσότεροι προμηθεύονται από τον καλό φούρνο-boulangerie Albatross (Graefestrasse 66/67). Οι χίπστερ της πόλης, δίπλα σε έναν flat white (όπως ονομάζεται ο διπλός καπουτσίνο με λιγότερο γάλα), με πρώτη ύλη από μια εξωτική φάρμα της Κόστα Ρίκα, βάζουν συνήθως ένα σάντουιτς με αβοκάντο και αυγό ή φύτρες, το οποίο θεωρείται το απαραίτητο αξεσουάρ στα «ψαγμένα» βερολινέζικα καφέ.

The Barn Café

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας The Barn άνοιξε στην περιοχή Mitte το 2010 και είναι το πιο ζεστό και οικείο από τα τρία που λειτουργούν στο Βερολίνο. Ο βιομηχανικός χώρος που φιλοξενεί το καβουρδιστήρι στο οποίο ψήνονται οι καφέδες για όλα τα καταστήματα βρίσκεται κοντά στο Prenzlauer Berg. Η ιδέα ότι πίνεις τον καπουτσίνο σου δίπλα σε μια μηχανή καβουρδίσματος τελευταίας τεχνολογίας σε φέρνει ακόμα πιο κοντά στην απόλαυσή του. Εμείς ωστόσο επισκεφθήκαμε το τρίτο The Barn, που στεγάζεται στο κτίριο όπου λειτουργούσε παλαιότερα το ιστορικό café Kranzler, στην περιοχή Tiergarden. Έχει κυκλική διαρρύθμιση, με τζαμαρίες ολόγυρα που «κοιτούν» από ψηλά τα καταστήματα της λεωφόρου Kurfürstendamm. Όποιο από τα τρία και αν επισκεφθείτε, έχετε κατά νου πως οι υπεύθυνοι είναι σκληροπυρηνικοί με τη γεύση. Θα σας προτείνουν να δοκιμάσετε τον καφέ σας σκέτο, χωρίς ζάχαρη ή γάλα. Ήπιαμε έναν εξαιρετικό καφέ φίλτρου από την Κένυα, φτιαγμένο με τη μέθοδο του chemex (καφές φίλτρου που εκχυλίζεται σε γυάλινη κανάτα), όπως και έναν από τη Ρουάντα, με μακρά επίγευση. Κόκκους ψημένους από το Τhe Barn μπορείτε να βρείτε σε πολλά καφέ της Ευρώπης. Από εδώ μπορείτε να αγοράσετε σκεύη και εργαλεία, για να εξοπλίσετε το δικό σας espresso bar στο σπίτι.

|| Schönhauser Allee 8, Prenzlauer Berg / Auguststrasse 58, Mitte / Kurfürstendamm 18 (Café Kranzler), Tiergarden

Chapter one

Στο Βερολίνο πίνουμε Speciality-1  

Ο Björn Köpke στο Chapter One ετοιμάζει καφέ με τη μέθοδο του syphon. (Φωτογραφία: Peter Rigaud/laif)

Σε αυτό το καφέ εκτός πιάτσας, με τις θαμπές τζαμαρίες και το καλλιτεχνικό αφαιρετικό ντεκόρ, σερβίρεται από το 2011 ένας από τους καλύτερους εσπρέσο της πόλης. Η συνιδιοκτήτρια, Nora Smahelova, πρωταθλήτρια στον γερμανικό διαγωνισμό Barista το 2002, ήταν εκεί όταν γεννιόταν η φιλοσοφία του speciality για τους Βερολινέζους. Μαζί με τον συνεταίρο της Björn Köpke συνεργάζεται με μικρά roasteries από τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Γερμανία και έχει τη δυνατότητα να σερβίρει διαφορετικό εσπρέσο κάθε μέρα, ενώ ο καφές φίλτρου καβουρδίζεται στο GB Kaffe της Βαυαρίας. Συχνά διοργανώνουν γευστικές δοκιμές σε σπάνιους, πολυτελείς καφέδες. Ο χώρος είναι μικρός, οπότε είναι προτιμότερο να ζητήσετε τον καφέ στο χέρι. Αν έχει καλό καιρό, καθίστε στον μικρό πάγκο στο πεζοδρόμιο, όπως κάνουν οι ντόπιοι, και απολαύστε τον καφέ σας μαζί με νόστιμα κρουασάν σταφίδας. Τα ζώα είναι καλοδεχούμενα εντός.

|| Mittenwalder Str. 30

Distrikt

Τις Κυριακές θα δείτε την ουρά να ξεκινά από την πόρτα τους και να στρίβει στη γωνία του δρόμου. Εξαιρετικά δημοφιλές όχι μόνο για τα ποιοτικά ροφήματα, αλλά και για το πρωινό και το brunch του, συνεργάζεται με μικρά roasteries από την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο. Ο καφές που θα πιείτε εδώ μπορεί να μην είναι ο ίδιος από μέρα σε μέρα, αλλά είναι πάντα καλός. Για τα ροφήματα με γάλα (καπουτσίνο, flat white κ.λπ.) χρησιμοποιούν πλήρες γάλα από μια μικρή φάρμα βιοδυναμικής παραγωγής περίπου 80 χλμ. από το Βερολίνο, στο Brodowin. Αξίζει να δοκιμάσετε έναν τέτοιο καφέ με πολύ πλούσιο αφρόγαλα και υπέροχη ισορροπία με τη σοκολατένια επίγευση του εσπρέσο τους.

|| Bergstrasse 68

Five Elephant

Στο Βερολίνο πίνουμε Speciality-2

Το ντιζαϊνάτο Five Elephant στο Mitte. 

Διάσημοι τόσο για τον καλό καφέ όσο και για τα τσίζκεϊκ τους. Από νωρίς καθιέρωσαν μια συνδρομητική υπηρεσία για καταναλωτές εντός και εκτός Γερμανίας, που λειτουργεί ως εξής: έναντι καθορισμένου ποσού κάθε μήνα μπορεί κανείς να παραλαμβάνει στην πόρτα του φρεσκοψημένο καφέ. Πουλούν τον καφέ τους όμως και σε χονδρική, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ προμηθεύονται υψηλής ποιότητας άφρυκτο καφέ από το Μπουρούντι, την Κένυα, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και αλλού. Θα τους βρείτε σε δύο σημεία στην πόλη: σε ένα ντιζαϊνάτο μικρό καφέ στο Mitte και σε ένα πιο άνετο, με τραπεζάκια έξω, στο Κreuzberg. Μαζί με τον καλοφτιαγμένο εσπρέσο δοκιμάστε κέικ διπλής σοκολάτας, το υπέροχο ψητό τσίζκεϊκ με κρέμα τυριού ή κάποιο από τα δεκάδες γλυκίσματα που παρασκευάζουν καθημερινά.

||  Reichenberger Str. 101, Kreuzberg / Alte Schönhauser Str. 14, Mitte

Home

Κάπως έτσι μοιάζει ένα μίνιμαλ βερολινέζικο σπίτι ο ιδιοκτήτης του οποίου έχει αποφασίσει να σπάσει τη μονοχρωμία με όμορφα φυτά. Η ιδιοκτήτρια του Home είναι από τη Νέα Ζηλανδία και αποφάσισε να φέρει στο Βερολίνο την κουλτούρα του αξιόλογου καφέ, σε ένα εντελώς ανεπιτήδευτο περιβάλλον. Στον χώρο του μπαρ δεσπόζει μια εντυπωσιακή μηχανή εσπρέσο και στα ράφια βρίσκουμε κόκκους καφέ ψημένους στη Βαρκελώνη, στην Μπρατισλάβα ή στην κομητεία της Νταλάρνα στη Σουηδία. Όλοι οι καφέδες είναι μικρής παραγωγής, που τυγχάνουν μεγάλης φροντίδας τόσο στο καβούρδισμα όσο και στην παρασκευή τους σε ρόφημα. Σερβίρουν σπιτικά γλυκά και κέικ, όπως και αφράτα ντόνατ, τάρτες και πολλά χορτοφαγικά γεύματα.

|| Jonasstrasse 23

Kaffee 9

Στο Βερολίνο πίνουμε Speciality-3

Το Kaffee 9 σερβίρει εξαιρετικό εσπρέσο από κόκκους που ψήνονται εντός.

Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της πιο ενδιαφέρουσας αγοράς τροφίμων της πόλης, οπότε αποκλείεται να μην το προσέξετε, αν τύχει και έρθετε μέχρι εδώ ημέρα Πέμπτη. Τότε είναι που στήνονται στο Markthalle Neun πάγκοι με εδέσματα από όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι επισκέπτες περιφέρονται κρατώντας στο ένα χέρι ασιατικά ψωμάκια ατμού με γλυκοκαυτερή σάλτσα και στο άλλο μεξικάνικες τορτίγιες. Το γεγονός βέβαια ότι το φαγητό είναι ο κατεξοχήν λόγος για τον οποίο θα βρεθεί κανείς στο Markthalle Neun μπορεί να σας κάνει να το προσπεράσετε προς στιγμήν. Μέγα λάθος! Τόσο η διακόσμηση –απλή, κινηματογραφική και οικεία, με υπέροχες πράσινες λεπτομέρειες– όσο και η εξυπηρέτηση αξίζουν της προσοχής σας. Καβουρδίζουν οι ίδιοι τους κόκκους που χρησιμοποιούν και έχουν πάντα να σας προτείνουν μια ιδιαίτερη ποικιλία ή κόκκους από μια λιγότερο γνωστή φάρμα. Ο ιθύνων νους του καφέ, Philipp Reichel, εμπνεύστηκε πριν από τέσσερα χρόνια το πρώτο φεστιβάλ καφέ της πόλης, το οποίο σήμερα είναι ένα από τα τρία πιο επιτυχημένα της Ευρώπης.

|| Eisenbahnstrasse 42/43

Bonanza Coffee

Είναι η πρώτη εταιρεία speciality που λειτούργησε στην πόλη με σημαία της το «τρίτο κύμα», το 2006. Από τότε παινεύονται –και δικαίως– για το μαεστρικό καβούρδισμα που κάνουν στους πολύ εκλεκτούς κόκκους τους. Προμηθεύονται καφέ απευθείας από φάρμες, και μάλιστα κάποιες πολύ μικρές παραγωγές (microlot). Εδώ θα πιείτε ένα πολύ ισορροπημένο χαρμάνι από την Κολομβία και τη Βραζιλία, που δίνει εξαιρετικό εσπρέσο, όπως και έναν από τους πιο ιδιαίτερους καφέδες φίλτρου από την Αιθιοπία με λεπτά αρώματα κόκκινων φρούτων. Αξίζει να προμηθευτείτε φρεσκοψημένους κόκκους για το σπίτι.

|| Adalbertstrasse 70, Kreuzberg / Oderberger Straße 35, Prenzlauer Berg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή