Aτζέντα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΠΑΡΙΣΙ //

O KOΣΜΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ [Έως 09/06/2019]  

Ανακαλύψτε τον Ούγγρο εικαστικό Victor Vasarely (1908-1997) με αφορμή το αφιέρωμα «Vasarely – Le Partage Des Formes» στο Centre Pompidou. Μέσα από 300 έργα και αντικείμενα αποκαλύπτονται όλες οι πτυχές της πλούσιας δραστηριότητaς του «πατέρα» της op art, δηλαδή της οπτικοκινητικής τέχνης που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960. Με τον τρόπο που δoύλεψε τις γεωμετρικές φόρμες ο Vasarely, έκανε το βλέμμα να εστιάσει πέρα από την αφηρημένη ζωγραφική, σηματοδοτώντας την κινητική τέχνη, καθώς τα έργα αποκαλύπτονται ανάλογα με το πώς κινείται ο ίδιος ο θεατής. Η περιήγηση ακολουθεί χρονολογική και θεματική σειρά, παρουσιάζοντας όλους τους διαφορετικούς τρόπους παραγωγής με τους οποίους πειραματίστηκε ο καλλιτέχνης, όπως ζωγραφική, γλυπτά, αρχιτεκτονικές ενσωματώσεις, γραφιστική. Γνήσιο «παιδί» του Bauhaus, τον ενδιέφερε η τέχνη να είναι προσιτή. «Τέχνη για όλους», όπως ήταν το μότο του.

centrepompidou.fr


// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Η «ΜΗΤΕΡΑ» ΤΟΥ ΜΙΝΙ [AΠΟ 06/04/2019 ΕΩΣ 24/02/2020]

Aτζέντα-1

Φωτογραφία: PA Prints 2008

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Mary Quant (1934-) μαζί με άλλους καλλιτέχνες της εναλλακτικής σκηνής του Λονδίνου αναζήτησε νέους τρόπους έκφρασης. Εφευρετική, με δογματική άποψη και επιχειρηματικό νου, υπήρξε από τις πιο επιδραστικές σχεδιάστριες μόδας των ’60s. Έκανε δημοφιλείς τις μίνι φούστες, το έντονο μακιγιάζ και άλλα «απρεπή» στοιχεία που διαμόρφωσαν τη hip-swinging σκηνή και το mod ύφος. Η έκθεση «Introducing Mary Quant» στο V&A παρουσιάζει ρούχα και αξεσουάρ από τις συλλογές της και αποκαλύπτει το δημιουργικό πνεύμα της. Εκτιμάται ότι έως το τέλος της δεκαετίας του 1960, 7 εκατ. γυναίκες είχαν ένα τουλάχιστον προϊόν της στην γκαρνταρόμπα τους.

vam.ac.uk


// ΒΙΒΛΙΟ //

ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Aτζέντα-2

Με έργα από το σύνολο της δουλειάς του Tadao Ando (1941-) τo λεύκωμα «ANDO, Complete Works 1975-Today» (εκδ. Taschen) μας ξεναγεί στην ξεχωριστή αισθητική του Γιαπωνέζου αρχιτέκτονα. Σε κάθε project αποκαλύπτεται ο απρόβλεπτος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί το μπετόν, το ξύλο, το νερό, το φως και τις φυσικές φόρμες. Τα σχέδιά του, αν και φτιαγμένα από σκυρόδεμα, παρομοιάζονται με την αρμονία του λόγου στη γιαπωνέζικη ποίηση haiku.

taschen.com


// ΜΟΝΑΧΟ //

Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ [ΑΠΟ 24/05/2019 ΕΩΣ 04/02/2020]

Aτζέντα-3

 Μέσα σε 10 χρόνια το Museum Brandhorst δημιούργησε μία από τις κορυφαίες συλλογές σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Για τη 10η επέτειό του το μουσείο διοργανώνει την έκθεση «Forever Young», όπου παρουσιάζει μερικά από τα πιο «λαμπρά» έργα του, συνδέοντας πρόσφατα αποκτήματα με σημαντικά έργα από το παρελθόν.

museum-brandhorst.de


// ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ //

ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ [ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 30/06/2019]

Aτζέντα-4

Το 47ο Φεστιβάλ Μουσικής Κωνσταντινούπολης θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με 22 κονσέρτα, 150 έργα και κορυφαία ονόματα της κλασικής μουσικής, ανάμεσά τους οι Yuri Bashmet, Yuja Wang, Daniel Müller-Schott, Luxembourg Philharmonic. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Istanbul Foundation for Culture and Arts και το θέμα της φετινής συνάντησης είναι «Darkness of Being, Lightness of Being». Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στο muzik.iksv.org

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT