To «ραντεβού» ενός Έλληνα με τους παγετώνες

To «ραντεβού» ενός Έλληνα με τους παγετώνες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Canon Photographer Μπάμπης Γκιριτζιώτης μετρά μέρες για μια συναρπαστική φωτογραφική-οικολογική αποστολή στη Γροιλανδία.

Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από εμάς, μουδιασμένοι ακόμα από την καραντίνα και τον φόβο μετάδοσης του Covid-19, διαπραγματευόμαστε για το αν φέτος, καταρχάς, θα ταξιδέψουμε. Άλλοι, πάλι, ετοιμάζονται για ταξίδια ζωής, όπως ο Canon Photographer Μπάμπης Γκιριτζιώτης που εν μέσω καραντίνας πήρε την απόφαση να κάνει ένα μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα και να ταξιδέψει στην παγωμένη Γροιλανδία.

«Όποιον φωτογράφο τοπίων και αν ρωτήσεις θα σου πει πως η Γροιλανδία είναι από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη για φωτογράφιση – ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο Ήλιος του Μεσονυχτίου δημιουργεί μοναδικές συνθήκες φωτισμού και ο καιρός σου επιτρέπει να κινηθείς με άνεση και να φωτογραφίσεις παγόβουνα και παγετώνες από πολύ κοντά».

To «ραντεβού» ενός Έλληνα με τους παγετώνες-1

Οι πολικές αρκούδες είναι από τα λιγοστά γηγενή θηλαστικά της χώρας. © Annie-Spratt-Unsplash.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης αποστολής του, που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, ο Γκιριτζιώτης θα επιδιώξει να φωτογραφήσει, καταρχάς, τον Παγετώνα Eqi, ιδανικά τη στιγμή που κάποιο μεγάλο κομμάτι πάγου θα αποκολλάται από αυτόν και θα πέφτει στη θάλασσα δημιουργώντας παλιρροιακό κύμα. Επίσης, θα ήθελε να απαθανατίσει φάλαινες από όσο πιο κοντά γίνεται, να εξερευνήσει πεζοπορικά την περιοχή γύρω από το Ilulissat, που θα είναι η βάση του, αλλά και να γνωρίσει από κοντά την καθημερινότητά των Εσκιμώων Ινουίτ, που, όπως λέει ο ίδιος, «μας αποδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός μπορεί να επιβιώσει και στις πιο αφιλόξενες συνθήκες».

Αυτά για αρχή, μια και ο Γκιριτζιώτης σκοπεύει να επιστρέψει στη Γροιλανδία και τον χειμώνα για να φωτογραφίσει τα τοπία με διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο αρχείο που θα παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές του παγωμένου αυτού νησιού σε διαφορετικές περιόδους μέσα στον χρόνο.

To «ραντεβού» ενός Έλληνα με τους παγετώνες-2

Το Εθνικό Πάρκο της Βορειοανατολικής Γροιλανδίας είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο και η ένατη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο. © Annie-Spratt-Unsplash.

Απώτερος στόχος των αποστολών αυτών και επιθυμία του Γκιριτζιώτη είναι η δημιουργία ενός φωτογραφικού λευκώματος με συνοδευτικά κείμενα από τον γεωλόγο και γνωστό Έλληνα ορειβάτη Μιχάλη Στύλλα (ο οποίος έχει ήδη ταξιδέψει στη χώρα) που θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σχετικά με την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και ειδικότερα σημαντικών οικοσυστημάτων, όπως αυτό της Γροιλανδίας.

«Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ορατές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο στη Γροιλανδία, γι’ αυτό και ένα ταξίδι εκεί δεν αποτελεί μόνο μια τουριστική περιήγηση σε έναν άγνωστο τόπο, αλλά κυρίως μια εξερεύνηση με οικολογικό χαρακτήρα». 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για την πορεία της αποστολής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φωτογράφου: babisgiritziotis.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή