Σαν ντόπιοι στις πρωτεύουσες της Βαλτικής

Σαν ντόπιοι στις πρωτεύουσες της Βαλτικής

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μπλόγκερ από τον «Like a Local Guide»* μας ξεναγούν η καθεμία στην πόλη της -η Laura στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Ρίγα, η Ülane στο Ταλίν και η Zydrune στο Βίλνιους- και μας αποκαλύπτουν τις αγαπημένες τους βόλτες και τα πιο ψαγμένα στέκια.

To Βίλνιους της Λιθουανίας από τη Zydrune Vitaite

Ξεκινήστε τη μέρα με ένα παγωτό στο Dione Ice Cream House. Εκτός από ενδιαφέρουσες γεύσεις, το Dione προσφέρει αναμφίβολα το καλύτερο παγωτό σε όλη τη Λιθουανία. Μπορεί να σας ακούγεται τολμηρή ως ιδέα αν επισκέπτεστε την πόλη χειμώνα, αλλά αξίζει. Πλην των άλλων, σερβίρει εξαιρετικό καφέ, ενώ η χαρούμενη διακόσμησή του θα σας φτιάξει το κέφι.

> Pilies g. 16, T/ +370 68779086, www.dione.lt

Γνωρίστε τη λιθουανική λογοτεχνία στην οδό Literatu. Ενας υπαίθριος χώρος τέχνης χωρίς το συνωστισμό της γκαλερί. Ξεκίνησε το 2008 από πολίτες ως κοινωνική πρωτοβουλία βασισμένη αποκλειστικά σε δωρεές. Τους τοίχους κατά μήκος του δρόμου κοσμούν περισσότερα από 100 έργα τέχνης, αφιερωμένα σε σημαντικούς Λιθουανούς συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές.

Ανακαλύψτε τη Δημοκρατία της Ουζούπης. Το «κράτος», που ίδρυσαν Λιθουανοί καλλιτέχνες την Πρωταπριλιά του 1997, έχει δική του κυβέρνηση, σημαία, νόμισμα, σύνταγμα (το οποίο αξίζει να διαβάσετε) και… στρατό 12 ατόμων. Γνωστή και ως «Μονμάρτρη της Λιθουανίας», η Ουζούπη συστήνεται ως η γειτονιά των δημιουργικών ανθρώπων. Μην παραλείψετε να την περπατήσετε.

Φωτογραφίστε τη θέα από το Gediminas Tower. Σύμβολο της πόλης με ιστορική σημασία για τους ντόπιους, ο πύργος είναι προσβάσιμος με τα πόδια ή με ασανσέρ έναντι μικρού αντιτίμου. Για να ανεβείτε στο παρατηρητήριο, θα πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο στην είσοδο (1,5 ευρώ), που σας εξασφαλίζει πρόσβαση και στο μουσείο. Μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή!  

> Arsenalo g. 5 , T/ +370 52617453

Γευματίστε με έναν ξένο στο Kitchen. Κρυμμένο στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται, θέλει ψάξιμο για να το εντοπίσετε. Εκτός από το ότι σερβίρει νοστιμότατο φαγητό σε λογικές τιμές, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να γνωρίσετε ντόπιους και να ξεκινήσετε μαζί τους συζητήσεις επί μακρόν για σημαντικά θέματα που σας απασχολούν. Το κάνουν συστηματικά οι πελάτες του!

> Didzioji g. 11, Τ/+370 68880558, www.facebook.com/kitchenvilnius

Αποδείξτε ότι αγαπάτε την καλή μπίρα στο Bambalyne. Κάποτε η μπίρα ήταν το πιο δημοφιλές ποτό στη Λιθουανία και τα ζυθοποιεία της συναγωνίζονταν το ένα το άλλο σε ποιότητα. Υπάρχουν ακόμα, απλώς είναι κάπως πιο δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς. Το Bambalyne σερβίρει πάνω από 60 είδη ντόπιας μπίρας –

τα περισσότερα εκ των οποίων δεν πωλούνται σε καταστήματα.

> Stikliu g. 7, www.bambalyne.lt

Χαλαρώστε στον ολοκαίνουργιο Κήπο Bernardinai. Αποδράστε από τη βουή της πόλης, χωρίς να απομακρυνθείτε από το κέντρο. Το πρώην πάρκο Sereikiskes υποβλήθηκε σε… λίφτινγκ και εξελίσσεται σε αγαπημένο προορισμό των κατοίκων της πόλης: σιντριβάνια, ανθισμένα παρτέρια, παιδικές χαρές και άφθονα παγκάκια προσελκύουν μικρούς και μεγάλους όλες τις ώρες της ημέρας.

> Maironio g.

Τραγουδήστε «μίλα μου για μήλα» στο Sarkozy. Είτε σας αρέσει ο μηλίτης, είτε το Pommeau, είτε το Calvados, είναι βέβαιο πως το πρώτο cider bar της Βαλτικής θα σας μείνει αξέχαστο. Ο,τι πωλείται εδώ -ποτά, χυμοί, deli, σνακ- έχει ως βάση το μήλο. Και ασφαλώς τον μηλίτη που θα παραγγείλετε σε ποτήρι, μπορείτε όμως να τον αγοράσετε και σε μπουκάλι φεύγοντας.

> Vilniaus g. 22, Τ/+370 68253335

Δειπνήστε ακούγοντας live μουσική στο Studio 9. Είναι το νέο must της πόλης για τους άνετους χώρους, τη στυλάτη διακόσμηση, την ενδιαφέρουσα μουσική. Αλλά η φήμη του ταξιδεύει από στόμα σε στόμα κυρίως για το απλό πλην όμως υπέροχο μενού του, που μπορεί κανείς να γευτεί υπό τους ήχους live συναυλίας ή DJ sets, Λιθουανών ή ξένων καλλιτεχνών.

> Gedimino pr. 9, Τ/+370 69852999

Kλείστε τη βραδιά σας παρέα με ντόπιους στο Gringo Pub. Είτε χρωστά την επιτυχία του στη χαλαρή του ατμόσφαιρα, είτε στο φιλικό προσωπικό του, είτε στις μπίρες του καταλόγου, στα γευστικότατα σνακ και στο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, το θέμα είναι ότι οι ντόπιοι το λατρεύουν. Γίνετε Λιθουανός για μία βραδιά και απολαύστε το.

> Vilniaus g. 31, Τ/+370 65490541

 

Μετάβαση

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας μπορείτε να φτάσετε με Lufthansa, μέσω Φρανκφούρτης, και να επιστρέψετε με LOT, μέσω Βαρσοβίας, ή με Austrian, μέσω Βιέννης, ή με κάθε πιθανό συνδυασμό που σας συμφέρει περισσότερο. Για τα τέλη Φεβρουαρίου βρίσκουμε εισιτήριο από 223,05 ευρώ κατ’ άτομο, με φόρους μετ’ επιστροφής.

*www.likealocalguide.com

 

Προηγούμενη σελίδα: Ταλίν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή