Έρημα τοπία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φωτογραφικό αρχείο με εικόνες από γνωστούς δρόμους και διάσημα μνημεία σε περισσότερες από 60 πόλεις του κόσμου που τραβήχτηκαν κάτω από τις πιο περίεργες συνθήκες της σύγχρονης ιστορίας. Όλα είναι έρημα. Το London Eye σε ακινησία, οι γόνδολες στη Βενετία λικνίζονται σκεπασμένες με μουσαμάδες, η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη, η Brooklyn Bridge στη Νέα Υόρκη όπως δεν τις έχετε ξαναδεί. Όλα είναι άδεια καταμεσής της ημέρας, όταν κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν γεμάτα από πλήθη επισκεπτών. 

Το λεύκωμα «Silent Cities», από τις εκδόσεις teNeues, δημιουργήθηκε με φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από την περίοδο του lockdown.

Η απουσία ανθρώπων και κίνησης έδωσε στους φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, την ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν ασυνήθιστες όψεις των διάσημων αυτών τοπόσημων. Η συμμετρία μιας πλατείας ή μιας λεωφόρου, η ησυχία μιας άδειας παραλίας, η ομορφιά ενός κτιρίου προτρέπουν τον αναγνώστη-θεατή να φανταστεί μια άλλη ζωή. Να κοιτάξει με θάρρος τους άδειους αυτούς χώρους και να αναρωτηθεί: Ήταν οι πόλεις πραγματικά σιωπηλές την περίοδο της πανδημίας ή απλώς «φώναζαν» με διαφορετικό τρόπο; Οι εικόνες των έρημων δρόμων δεν μεταφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας; Το «Silent Cities» δεν είναι μάρτυρας κακών. Αντίθετα, είναι ένα ντοκουμέντο γεμάτο ελπίδα, που θέλει να μας θυμίσει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να εστιάσουμε ξανά στα σημαντικά. books-teneues.us 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή