Υπάρχει ντοκιμαντέρ χωρίς εικόνα;

Υπάρχει ντοκιμαντέρ χωρίς εικόνα;

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ταξιδιωτικό podcast προσφέρει αναπάντεχες εμπειρίες ακρόασης εμβαθύνοντας στις κουλτούρες του πλανήτη.

Φανταστείτε ότι για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε, αλλά μόνο να ακούσετε ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ: ήχοι της πόλης, κορναρίσματα, πλανόδιοι μουσικοί, το τσιτσίρισμα του κρεμμυδιού στο τηγάνι ενός καντινιέρη… Αυτή είναι η εμπειρία της ακρόασης του Pindrop, του ταξιδιωτικού podcast που έκανε πρεμιέρα στις 27 Μαΐου, εν μέσω πανδημίας, και σε τίποτα δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα podcasts του είδους αυτού – ίσως γιατί δεν είναι αμιγώς ταξιδιωτικό.

Δημιούργημα της οργάνωσης TED, το Pindrop δεν σε καλεί να αποδράσεις, αλλά, όπως ένα καλό ντοκιμαντέρ, να εμβαθύνεις και να αφουγκραστείς καλύτερα ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις και κουλτούρες του κόσμου. Στο επεισόδιο «Bangkok», για παράδειγμα, προορισμός είναι η πόλη με τα πιο τρελά μποτιλιαρίσματα στον κόσμο, όπου συναντάμε τους αστυνομικούς μιας ειδικής ομάδας άμεσης δράσης οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για να μπορούν να ξεγεννούν εγκύους που έχουν κολλήσει στην κίνηση. Στην Πόλη του Μεξικoύ γνωρίζουμε έναν ντόπιο «υπερήρωα» που φοράει την μπέρτα των Μεξικανών παλαιστών «luchadores» και βγαίνει στον δρόμο για να προστατεύσει τους συμπολίτες του από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Υπάρχει ντοκιμαντέρ χωρίς εικόνα;-1
© Jessica Arden Photography

Παρουσιαστής του Pindrop, ο 42χρονος κινηματογραφιστής Saleem Reshamwala, Αμερικανός, αλλά από πολυπολιτισμική οικογένεια, που μέχρι την πανδημία δεν είχε σταματήσει ποτέ να ταξιδεύει. Τα πρώτα επεισόδια μάλιστα του podcast πρόλαβε και τα ηχογράφησε on location. Τώρα το κάνει από την αποθήκη του σπιτιού του, με τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών στους εκάστοτε προορισμούς.

Υπάρχει ντοκιμαντέρ χωρίς εικόνα;-2
© Saleem Reshamwala

«Την εποχή αυτή οι άνθρωποι δεν αναζητούν ταξιδιωτικά tips, γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν», μας εξηγεί. «Αυτό που αναζητούν και που εξαρχής θέλαμε να προσφέρουμε με το Pindrop είναι εμπειρίες σαν αυτές τις αναπάντεχες που έχεις όταν ταξιδεύεις και που, αν είσαι τυχερός, μετατοπίζουν τον τρόπο σκέψης σου. Ιδανικά, μετά από κάθε επεισόδιο θα ήθελα να μπορείτε να βγείτε στην πόλη ή στη γειτονιά σας και να τις δείτε με μάτια διαφορετικά, παρατηρώντας ίσως πράγματα που δεν είχατε προσέξει μέχρι τώρα. Είναι μια καλή πρακτική, ιδίως τώρα στην καραντίνα που οι μέρες μας μοιάζουν πανομοιότυπες και που συχνά νιώθουμε πως δεν έχουμε κάτι καινούργιο να περιμένουμε».

Το Pindrop βρίσκεται πλέον σε διαδικασία αλλαγής ονόματος. Προσωρινά ονομάζεται TED Travel και μπορείτε να το ακούτε ⇒ εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή