Μας λείπουν τα μπαρ

Μια πλατφόρμα προσομοίωσης, μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα της εστίασης και κάποια αξιόλογα cocktail delivery.

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φίλη μου η Μαρία Παραβάντη είναι travel blogger. Τη γνώρισα σε ταξίδι, την συναντώ σε ταξίδια, διαβάζω για τα ταξίδια της στο blog της, The Greek Vibe. Πρόσφατα, σε μία βιντεοσυνομιλία μας, πρότεινε να βάλω ένα ποτό και να ανοίξω στον υπολογιστή τη σελίδα imissmybar.com. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ένα μιξ από ήχους για να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα μπαρ όπου κι αν βρίσκεσαι. «Δεν είχα καταλάβει ότι σου έχουν λείψει τόσο τα μπαρ, νόμιζα μόνο τα ταξίδια», της είπα. «Ούτε εγω!», μου απάντησε, «αλλά αυτή η πλατφόρμα με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο μου λείπει ένα ποτό στο Sante στη Ραφήνα».

Το I Miss My Bar δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο το μπαρ βέβαια (πιο πολύ σου θυμίζει πόσο σου λείπει μάλλον), αλλά έχει την πλάκα του, ειδικά όταν βλέπεις πόσο ενθουσιάζονται όλοι σου οι φίλοι. Επιλέγεις μέσα από μία σειρά ήχων και ρυθμίζεις αντίστοιχα την ένταση των ακουσμάτων που επιθυμείς να φτάσουν στα αυτιά σου: τον μπάρμαν που φτιάχνει κοκτέιλ χτυπώντας το σέικερ, τον κόσμο γύρω και τις συνομιλίες των θαμώνων, το τσούγκρισμα των ποτηριών, τους ήχους του δρόμου και τη μουσική, αφού διαθέτει playlist η οποία μάλιστα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα. Φυσικά μπορείς να επιλέξεις να παίζει το δικό σου playlist σε κάποια από τις συσκευές σου. 

Μας λείπουν τα μπαρ-1
Φωτογραφία: Shutterstock

Η ιδέα για το I Miss My Bar ανήκει στους υπεύθυνους του μπαρ Maverick, ενός δημοφιλούς κοκτεϊλάδικου που βρίσκεται στο Monterrey, στο Μεξικό, και προέκυψε με την έξαρση της Covid-19. Το site ανέβηκε τον περασμένο Μάιο, βρίσκοντας ανταπόκριση κυρίως μεταξύ των κατοίκων του Monterrey. Μόλις πριν από ένα μήνα ωστόσο, παρουσιάστηκε στο αμερικάνικο site Reddit και δεν άργησε να γίνει viral με αποτέλεσμα σήμερα να μετρά 150.000 νέους επισκέπτες τη μέρα, από όλο τον κόσμο, όπως μας είπαν οι ίδιοι. «Όλοι νιώθουμε την ίδια νοσταλγία και η πλατφόρμα μάς θυμίζει πόσο σημαντικά είναι τα μπαρ για τις πόλεις, όχι μόνο για τη διασκέδαση αλλά για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Από την άλλη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που χρησιμοποιούν το I Miss My Bar μπαρ και εστιατόρια από όλο τον κόσμο προς τους θαμώνες τους. Είναι σαν να έχει ενώσει όλο τον κλάδο», τόνισαν οι υπεύθυνοι. Προσπάθησα μάταια να αποφασίσω αν μια καθημερινή επίσκεψη στην ιστοσελίδα επικυρώνει την μιζέρια της καραντίνας ή χαρίζει μια πινελιά ανανέωσης και παρηγοριάς στις πανομοιότυπες μέρες που ζούμε.

Δεν γίνεται πάντως να μην αναρωτηθούμε αν, όταν ανοίξουν τελικά τα μπαρ, θα είναι όπως και πριν. Μήπως αυτό που μας λείπει τώρα, η κοινωνικότητα όπως την ξέραμε, θα μας λείπει και μετά; Τι θα απογίνουν τα αγαπημένα μικροσκοπικά μπαράκια όπου, γεμάτα κόσμο καθώς ήταν, οι θαμώνες γίνονταν μια παρέα; Θα ξαναστριμωχτούμε στο Rock ‘n Roll ουρλιάζοντας το αγαπημένο μας τραγούδι; Ή μήπως ο άγνωστος διπλανός θα απομακρύνεται καθώς τα σταγονίδιά μας θα ξεπετάγονται στον αέρα σε κάθε μας φθόγγο; Δεν θα μιλάμε πια κολλητά στο αυτί του bartender για να παραγγείλουμε; Τι θα συμβεί στα πηγμένα από κόσμο dive bars της Νέας Υόρκης; Θυμάμαι σε ένα τέτοιο να μου δίνουν το ποτό με τα χαρτονομίσματα από τα ρέστα να κολλάνε πάνω στο ποτήρι μου. Δεν θυμάμαι όμως να σκούπισα με αντισηπτικό το στόμιο. Τώρα πώς θα αντιδρούμε; Πώς θα λειτουργούν οι παραδοσιακές mezcalerias (ανεπιτήδευτα μπαράκια που σερβίρουν mezcal) της Οαχάκα στο Μεξικό; Και δεν είναι μόνο τα μικρά, παραδοσιακά ή άσημα μπαρ. Στο διακεκριμένο Bar Hemingway στο ξενοδοχείο The Ritz στο Παρίσι σερβίρουν ένα από τα καλύτερα, extra dry αν το ζητήσεις, Dry Martini, το οποίο στολίζουν με ένα φρέσκο λουλούδι. Μπορεί να είναι μια ροζ τουλίπα ή ένα τριαντάφυλλο. Θα μπαίνει σε σελοφάν ή θα χαθεί ο συμβολισμός αυτού του ντελικάτου κοκτέιλ;

Μας λείπουν τα μπαρ-2
Φωτογραφία: Νένα Δημητρίου

Έχοντας εναποθέσει στον εμβολιασμό τις ελπίδες μας ώστε να σωθούν όλα αυτά που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα ενός μπαρ, η μόνη λύση είναι η αναμονή. Και τα cocktail delivery, βέβαια. Μέσα από τις μεγάλες πλατφόρμες διανομής φαγητού, μπορεί κανείς να βρει μπαρ που διαθέτουν τα ποτά τους στο σπίτι μας. Έτσι κάποιοι συνεχίζουν να πίνουν εξαιρετικό Zombie στη Γλυφάδα, εμφιαλωμένο από το Holy Spirit μπαρ. Aπίθανη Margarita και Tommy’s Margarita φτιάχνει σε φιάλες η ομάδα του Barro Negro στο κέντρο. Στα ευπώλητα ανήκει το Old Fashioned από το Spoiled στη Δάφνη, όπως και το Mai Tai με την υπογραφή της ομάδας του Frater & Soror στο Παγκράτι. Το Tyco στο Χαλάνδρι (υπάρχει και στη Νέα Σμύρνη και στο κέντρο) διαθέτει εμφιαλωμένα κοκτέιλ 10 μερίδων, μεταξύ των οποίων ένα νόστιμο Rum Fashioned, ενώ για απεριτίβο αναζητήστε από τη λίστα του Blind Spot ένα grapefruit Americano. Τουλάχιστον δεν μας έχουν λείψει τα καλά ποτά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή