ΤΑΞΙΔΙΑ

Comédie de Genève: Με πρόζα φτιάχνονται τα όνειρα

Αφιερωμένος στην τέχνη του θεάτρου, ο άρτι αφιχθείς πολιτιστικός χώρος της Γενεύης έχει γίνει ήδη το νέο τοπόσημο της πόλης.

comedie-de-geneve-me-proza-ftiachnontai-ta-oneira-561637978

Η Γενεύη αποχαιρετά το 2021 με ένα νέο χώρο θεαμάτων, ο οποίος στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού όχι μόνο σαν κτίριο, αλλά σαν ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να ονειρευτεί. Ένα μέρος όπου όλα είναι δυνατά.  

Χτισμένο στο Eaux-Vives, στην καρδιά της πόλης, το θέατρο Comédie de Genève διαθέτει δύο αίθουσες παραστάσεων -500 θέσεων και 200 θέσεων, εφοδιασμένες με υψηλού επιπέδου τεχνολογικό εξοπλισμό-, εργαστήρια για την κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών, εστιατόριο, γραφεία, καμαρίνια και χώρους για πρόβες δίπλα από τη σκηνή.

Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα είναι ανοιχτός κατά τη διάρκεια της ημέρας για αυθόρμητες δραστηριότητες στους διαδρόμους του, όπως χορό χιπ χοπ ή διάβασμα σε μια ήσυχη γωνιά, αλλά και σεμινάρια, συζητήσεις, εργαστήρια ζωγραφικής και ραπτικής, και πλήθος άλλων δράσεων που συνδέονται με το θέατρο και τον πολιτισμό και δίνουν τον λόγο σε όσους έχουν λιγότερες ευκαιρίες να μιλήσουν δημόσια ή να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

comedie-de-geneve-me-proza-ftiachnontai-ta-oneira0
Φωτ. Régis Golay 

Ένας χώρος ανοιχτός σε όλους

Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε από τους FRES Agency, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν έναν πολιτιστικό χώρο ανοιχτό στην πόλη. Οι διαμήκεις γυάλινες προσόψεις του, καθαρές, γεωμετρικές, διαυγείς, δημιουργούν ενδιαφέροντες αντικατοπτρισμούς με το περιβάλλον, ενώ μόλις σκοτεινιάσει, φωταγωγούνται και μεταμορφώνονται σε λαμπερό τοπόσημο της περιοχής του Eaux-Vives. Τα διάτρητα φύλλα αλουμινίου, που καλύπτουν τις άλλες όψεις και τις στέγες, φιλτράρουν το ηλιακό φως στη διάρκεια της ημέρας και μοιάζουν με κορδέλα που περιβάλλει το κτίριο.

Οι αρχιτέκτονες συχνά αναφέρουν ότι το κτίριο παραπέμπει σε μηχανισμό ρολογιού. Πράγματι, καθώς τα τζάμια αφήνουν να φανεί μέρος των δραστηριοτήτων που φιλοξενεί ο χώρος, προκύπτει μία διαρκής αλληλεπίδραση ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Ολόκληρος ο σχεδιασμός του Comédie de Genève βασίστηκε σε ένα πλέγμα όμοιο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Jean Nouvel στον σταθμό του Eaux-Vives, που βρίσκεται απέναντι από το θέατρο. Η επιλογή έγινε για να υπάρχει αισθητική αρμονία στην περιοχή. Τέλος, το κτίριο, διαθέτει τέσσερις φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην οροφή του για μέγιστη ενεργειακή απόδοση και αυτονομία.

comedie-de-geneve-me-proza-ftiachnontai-ta-oneira2
Φωτ. Régis Golay 

H πόλη μέσα στο θέατρο

Σκηνογραφία, ζωγραφική, φωτισμοί, ήχος, περούκες, κοστούμια και μακιγιάζ, όλα όσα είναι απαραίτητα για μία θεατρική παραγωγή, έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή λειτουργία του χώρου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η ίδια η αρχιτεκτονική: το εστιατόριο του θεάτρου, για παράδειγμα, έχει θέα στο εργαστήριο όπου κατασκευάζονται τα σκηνικά. Στην πράξη, το ένα τρίτο του κτιρίου είναι αφιερωμένο στην παραγωγή των παραστάσεων που φιλοξενεί (αίθουσες προβών και παραστάσεων, εργαστήρια, κλπ.). 

«Το σχήμα του κτιρίου εκφράζει την πολλαπλότητα των δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό. Αντίστοιχα, η επιλογή των πρώτων υλών, όπως το γυαλί, ο χάλυβας και το σκυρόδεμα, που παραπέμπουν σε βιομηχανικά κτίρια, έγινε για να εκφράσει την ιδέα ότι πρόκειται για έναν χώρο παραγωγής παραστάσεων, με την ίδια λογική που ένα εργοστάσιο παράγει προϊόντα. Το Comédie είναι ένα θέατρο μέσα στην πόλη και μια πόλη μέσα στο θέατρο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

comedie.ch