Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο

Γιορτάζουμε την έναρξη του καλοκαιριού στον Αργοσαρωνικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο

7' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Ύδρα – Αργοσαρωνικός 24 καρατίων

Μοναδική από κάθε άποψη, η Ύδρα είναι ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα, φασαρία, ηχορρύπανση ή οπτική ρύπανση, αναπνέει έναν αέρα καθαρό και σε βοηθάει κι εσένα, ως επισκέπτη, να καθαρίσεις από τις αστικές τοξίνες. Φημίζεται για την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της και τα εικαστικά δρώμενα του καλοκαιριού (όπως είναι η περιοδική έκθεση με φωτογραφίες του Robert McCabe από την Ύδρα του ’50-’60 στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη και η έκθεση με έργα του Jeff Koons στα παλιά σφαγεία του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στις 21/6-31/10), τη γεμάτη μνημεία και τοπόσημα πόλη, τα πεζοπορικά μονοπάτια της ενδοχώρας (όπως αυτό που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα), τις κοντινές και μακρινές παραλίες που την περιβάλλουν. 

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-1
Κίμωλος, φωτογραφία: Shutterstock

2. Κίμωλος – Βουτιές, λαδένια και θερινό σινεμά

Στη Χώρα της Κιμώλου, που όμως λέγεται Χωριό, η περιήγηση γίνεται παιχνίδι. Η εταιρεία χαρτών Ανάβαση χαρτογράφησε τον οικισμό και χάραξε πέντε διαδρομές στις οποίες κατευθύνουν τον επισκέπτη πολύχρωμα χελωνάκια. Θα βρείτε τον χάρτη στις εισόδους του Χωριού. Για μπάνιο περάστε οπωσδήποτε από το Καλαμίτσι, μια αμμώδη παραλία με αρμυρίκια, μπροστά από μια θάλασσα με κρυστάλλινα νερά. Όταν πέσει το σκοτάδι, απολαύστε κάποια από τις προβολές του υπαίθριου μετακινούμενου θερινού σινεμά «Καλησπερίτης», οι οποίες διοργανώνονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Μην φύγετε από την Κίμωλο εάν δεν δοκιμάσετε λαδένια, ένα τοπικό έδεσμα που μοιάζει με πίτσα, αλλά αποτελείται μόνο από ζυμάρι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και ντομάτα. Θα τη βρείτε σε φούρνους και ταβέρνες.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-2
Kέα, φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

3. Κέα – Καταδύσεις και γαστροσουβενίρ

Είναι το κοντινότερο κυκλαδονήσι στην Αθήνα, ένας τόπος όμορφος και ήμερος, που επιφυλάσσει εκπλήξεις σε στεριά και θάλασσα. Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία, περάστε από το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον πέτρινο Λέοντα στην Ιουλίδα, αλλά και από την αρχαία Καρθαία, όπου θα φτάσετε με τα πόδια από τη θέση Σταυρουδάκι (40΄). Οι φίλοι των καταδύσεων αναζητήστε στον βυθό το μηχανοκίνητο πλοίο «Πατρίς» (επίπεδο advanced), αλλά και τον «Βρετανικό», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», και το γαλλικό υπερωκεάνιο «Burdigala». Μην φύγετε από το νησί εάν δεν αγοράσετε μέλι, κάππαρη, τζιώτικο κρασί, φρέσκο γάλα, κρέμες, τυριά (από ξινό μέχρι ξηροτύρι), μπισκότα με βελανίδι και εκπληκτικό παγωτό.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-3
Αίγινα, φωτογραφία: Νίκος Μπούτσικος, Nidibou Photography

4. Αίγινα – Για ποδήλατο

Στην Αίγινα πετάγεται κανείς για μονοήμερη ή για Σαββατοκύριακο, εύκολα, μέσα σε 40 λεπτά από τον Πειραιά. Το ίδιο το νησί δεν έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές και ανάλογα με το επίπεδο του καθενός υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαδρομές. Γλιτώνετε επιπλέον την κίνηση στην πόλη, τους ελιγμούς στα στενά δρομάκια και κυρίως το δύσκολο παρκάρισμα τα Σαββατοκύριακα. Αν υπάρχει ένα αρνητικό, αυτό είναι ότι στην Αίγινα δεν υπάρχουν υποδομές για ποδηλάτες, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε για τον εξοπλισμό σας και να είστε προσεκτικοί στην οδήγηση. Ξεκινήστε από την εύκολη, παραθαλάσσια διαδρομή Αίγινα-Πέρδικα, μήκους 9 χλμ., με στάση στο λιμανάκι του Αγίου Βασιλείου και στις παραλίες του Μαραθώνα (τα ηλιοβασιλέματα από εδώ είναι μνημειώδη) κι έπειτα εξερευνήστε τις υπόλοιπες διαδρομές του νησιού.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-4
Σίφνος, φωτογραφία: shutterstock 

5. Σίφνος – Πεζοπορίες και φωτογραφίες

Φημίζεται για τους αγγειοπλάστες και τη ρεβιθάδα της, όμως, η Σίφνος έχει κι άλλα ταξιδιωτικά δέλεαρ. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, ένα πρωινό, προτού ο ήλιος σηκωθεί πολύ ψηλά, ακολουθήστε το πλακόστρωτο μονοπάτι από την παραλία Γλυφό, κάτω από τον Φάρο, που οδηγεί στην παραλία της Χρυσοπηγής, το Αποκοφτό. Είναι σύντομο, περνά πλάι από τις σκάλες φόρτωσης των παλιών μεταλλείων και τον Άγιο Χαράλαμπο. Κατά τ΄άλλα, το εκκλησάκι Επταμαρτύρων περιβάλλεται από θάλασσα και είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Σίφνου. Συνδυάστε το με έναν περίπατο στο Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, με τα γοητευτικά σοκάκια. Φωτογραφία για πολλά likes θα βγάλετε και στην παραλία Καμάρες, στο ηλιοβασίλεμα. Οι λουόμενοι φεύγουν νωρίς και θα το απολαύσετε σχεδόν μόνοι σας.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-5
Zόρκος, φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

6. Άνδρος – Καλοκαίρι στην άμμο

Η Άνδρος είναι ένα νησί μεγάλο, γεμάτο αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Από τον Ζόρκο και το Βιτάλι στα βόρεια μέχρι τα Άχλα και τα Γυάλια ανατολικά. Σημειώστε επίσης τη διάσημη παραλία Της Γριάς το πήδημα, το Συνέτι και το Παραπόρτι. Σχεδόν καμία παραλία δεν είναι οργανωμένη, οπότε φροντίστε για τα απαραίτητα (ομπρέλα, νερό, κ.λπ.). Πέρα από τις βουτιές, αξίζει να περιπλανηθείτε και στην ανδριώτικη Χώρα: είναι χτισμένη σε χερσόνησο με θάλασσα δεξιά και αριστερά και σε αυτό το κομμάτι της δεν επιτρέπονται οχήματα, ενώ ο κεντρικός πεζόδρομος συγκεντρώνει τα αξιοθέατα και όλη την εμπορική κίνηση. Αριστερά από τη Χώρα, σχεδόν κολλητά, βρίσκεται το Νημπορειό, ένας μεγάλος κόλπος, γεμάτος με ορόσημα της πλούσιας ανδριώτικης ιστορίας.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-6
Η παραλία του Ίσσου, φωτογραφία: Νικόλας Μάστορας

7. Κέρκυρα – Road trip από Βορρά σε Νότο

Αρκετά μεγάλη σε έκταση και με διαφοροποιήσεις στο τοπίο της, η Κέρκυρα προσφέρεται για road trip. Ξεκινώντας από τον Βορρά, κάντε μια πρώτη στάση στην Παλιά Περίθεια, ένα χωριό πετρόχτιστο και ατμοσφαιρικό, που δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά μένει ζωντανό χάρη στις ταβέρνες που λειτουργούν σε επιλεγμένες περιόδους (καλοκαίρι, τριήμερα, κ.λπ.). Αν είστε περισσότερο της φύσης, περάστε από τους καταρράκτες των Νυμφών, καθίστε στα ξύλινα παγκάκια για να δείτε το πιο αβανταδόρικο υδάτινο θέαμα της ενδοχώρας. Προς τα δυτικά, βρίσκονται οι διάσημες δίδυμες παραλίες Πόρτο Τιμόνι και Λιμνί, που χωρίζονται από μια λεπτή λωρίδα γης. Το αυτοκίνητο δεν φτάνει μέχρι εκεί, θα πρέπει να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι με πέτρες. Για το φινάλε κρατήστε τη μαγική παραλία του Ίσσου, στη νότια Κέρκυρα. Αμμόλοφοι, κέδροι, θάλασσα, ουρανός και ορίζοντας. Μια εκδρομή και γι’ αυτούς που θέλουν παιχνίδια στους αμμόλοφους, και για εκείνους που αγαπούν τη σιωπή.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-7
Ναύπλιο, φωτογραφία: Όλγα Χαραμή

8. Ναύπλιο – Ενετικά τείχη, τζαμιά και νεοκλασικά

Μια τυπική μέρα στο Ναύπλιο έχει βόλτες, με τα πόδια ή με ποδήλατο. Θα περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια, θα ανεβείτε τις δρομόσκαλες που οδηγούν στην Άνω Πόλη και στη γειτονιά του Ψαρομαχαλά, θα κάνετε ψώνια από γουστόζικα μαγαζάκια και θα διαβάσετε στα κτίρια γύρω σας όλη την ιστορία του Ναυπλίου, αφού αρχαία και ενετικά τείχη συνυπάρχουν με τζαμιά και νεοκλασικά κτίρια και μαρμάρινα λιοντάρια με οθωμανικές κρήνες σε… ενετικό στιλ. Τα δε κτίρια που θα τραβήξουν το βλέμμα σας αφηγούνται ίντριγκες της εποχής που πρωτοδημιουργήθηκε το νεοελληνικό κράτος και υπήρξαν θεατές σε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας. Το Βουλευτικό στην πλατεία Συντάγματος, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, στον Άγιο Γεώργιο χρίστηκε ορθόδοξος ο Όθωνας πριν στεφθεί βασιλιάς και στο Παλαμήδι φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, κατηγορούμενος από τους Βαυαρούς αντιβασιλείς για προδοσία.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-8
Καλαμάτα, φωτογραφία: shutterstock

9. Καλαμάτα – Προορισμός με ιδανικές ισορροπίες

Τόσο μικρή, ώστε μετά από μία μέρα να μη χρειάζεσαι πλοήγηση στο κινητό, αλλά τόσο ενδιαφέρουσα, ώστε να θέλεις να ξαναέρθεις, η Καλαμάτα είναι μια πόλη που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Ξεκινήστε τον περίπατό σας από το Κάστρο και συνεχίστε μέχρι την εκκλησία της Υπαπαντής. Ακριβώς από κάτω ξεκινάει το ιστορικό κέντρο, με τα στενά σοκάκια του και πλήθος μαγαζιών. Δείτε τη μικρή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και συνεχίστε στον πολύβουο πεζόδρομο της Αριστομένους, που θα σας οδηγήσει στην τεράστια κεντρική πλατεία με τις πολλές καφετέριες. Από εκεί, αν συνεχίσετε νότια με κατεύθυνση τη θάλασσα, θα βρεθείτε στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, έναν μεγάλο χώρο πρασίνου με λιμνούλες, παιδική χαρά και… τρένα. Στο υπαίθριο μουσείο, μπροστά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, θα δείτε ατμοκίνητες αμαξοστοιχίες και βαγόνια που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Διασχίστε κάθετα το πάρκο και στη νότια απόληξή του θα αρχίσετε να βλέπετε τη θάλασσα. Η παραλία της Καλαμάτας έχει μεγάλο μήκος και αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες, για βόλτες και ποδηλατάδες.

Άγιου Πνεύματος 2022: 10 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο-9
Πάντα Βρέχει, φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

10. Ευρυτανία – Από τα ποτάμια στις λίμνες

Το άλφα και το ωμέγα της Ευρυτανίας, το πιο δυνατό χαρτί της, είναι η φύση. Το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι το διασημότερο φυσικό αξιοθέατο, δεν είναι όμως το μοναδικό. Αξίζει να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια των οδηγών που δουλεύουν στα γραφεία υπαίθριων δραστηριοτήτων της περιοχής. Ξεκινώντας από το Καρπενήσι με κατεύθυνση προς Προυσό, σταματήστε στη θέση Κλειδί, όπου φύση και ανάπτυξη γίνονται ένα, με τον σκαμμένο βράχο να δημιουργεί ένα είδος «καπέλου» για να περάσει από κάτω ο δρόμος. Δίπλα ο Καρπενησιώτης ποταμός, γύρω πλατάνια και πουρνάρια. Παρακάτω βρίσκονται τα Διπόταμα (όπου Καρπενησιώτης και Κρικελοπόταμος ενώνονται, σχηματίζοντας τον Τρικεριώτη ποταμό) και ακόμα πιο πέρα η Μονή Προυσού, ένας από τους ισχυρότερους προσκυνηματικούς προορισμούς της Ελλάδας, χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λαγούς, πέρδικες και κοτσύφια να διαβιούν στη γύρω περιοχή. Συνεχίστε με ποταμίσια βόλτα στις όχθες του Τρικεριώτη και στάση στη θέση Τσαγκαράλωνα, για θέα στη λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή