Όσα δεν ξέρετε για την Τήνο

Τα καλύτερα καλοκαιρινά στέκια της Τήνου και οι πιο ξεχωριστές εμπειρίες σε έναν μίνι οδηγό.

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για χρόνια ήταν «το νησί της Παναγίας». Όμως πρόσφατα αποκαλύφθηκε το λιγότερο προφανές, γοητευτικό της πρόσωπο, και η έκπληξη μπροστά σε αυτή την ανακάλυψη ήταν τόσο μεγάλη, που τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και οι επισκέπτες πια είναι πολλοί. Έχουν ακούσει για «πενήντα χωριά» και «υψηλή γαστρονομία» και, φτάνοντας στο τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, βρίσκουν πως οι φήμες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που δεν αντέχουν τον δυνατό αέρα της – αλλά όσοι τον βρίσκουν δροσιστικό αντίδοτο του καλοκαιρινού καύσωνα και έχουν διάθεση να διαβούν «παραπέρα» συναντούν την απρόβλεπτη, συναρπαστική Τήνο. Αυτή του μαρμάρου και των γλυπτών, των γκρεμών και των ξερολιθιών, του ρακιζιού και των αμπελώνων, της καλής κουζίνας και των βραβευμένων εστιατορίων, των καθολικών που ζουν μαζί με τους ορθόδοξους για αιώνες, των κάμπων και των βουνών, των αγέρηδων και των κυμάτων. Βρίσκουν όμως και τη νέα Τήνο, που έχει υποδεχτεί πολύχρωμα νέα καφενεία στα καλντερίμια των παλιών χωριών και παραθαλάσσια μπαρ με εξωτικά κοκτέιλ στις μακρινές παραλίες. Η Τήνος το καλοκαίρι αυτό αγγίζει μια νέα τουριστική κορυφή κι εκεί πάνω, με τον δροσερό αέρα του μελτεμιού να σφυρίζει, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα στοίχημα ανάμεσα σε έναν πλούσιο λαϊκό πολιτισμό αιώνων και ένα φιλόδοξο νέο πρόσωπο. 

Όσα δεν ξέρετε για την Τήνο-1
Χαρακτηριστικό στενό τηνιακού χωριού. Εδώ, στον Τριαντάρο. © ΕΒΕΛΥΝ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ 

Όμορφα στέκια σε όμορφα χωριά Η Τήνος είναι γεμάτη χωριά, κάποια από αυτά ακόμη αγνά και παραδοσιακά, κάποια άλλα γεμάτα με νέο παλμό. Στον Φαλατάδο έχει μόλις ανοίξει το πολύχρωμο γαστροκαφενείο  «Κλούκι» (τηλ. 6986-021824), στην παλιά πλατεία της Κώμης έχουν  ξεφυτρώσει το μεζεδοπωλείο «Σβούρα» (τηλ. 22830-51830) και το μπιστρό «Komissa» (τηλ. 22830-51883), ενώ στον Τριαντάρο θα βρείτε το πανέμορφο καφέ-εστιατόριο-μπαρ «Τριανταράκι» (τηλ. 22830-41371). Δίπλα του αναζητήστε μια παλιά ταβέρνα του χωριού, όπου η κυρα-Λένη και τα παιδιά της προσφέρουν μια γεύση της παραδοσιακής Τήνου, και παραδίπλα το «Labo Bar» (τηλ. 22830-42134) με ντιζάιν γεύση από Μιλάνο. Τα Δύο Χωριά έχουν μια εξαιρετική ομώνυμη ταβέρνα (τηλ. 22830-41615), καθώς και το καφέ-μεζεδοπωλείο «Καπάκι», στην παλιά πλατεία. Στον Κάμπο η «Χορεύτρα» (τηλ. 22830-51685) σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα, ο Κτικάδος προσφέρει δύο κλασικές ταβέρνες –τη «Δροσιά» (τηλ. 22830-21087) και το «Αγνάντι» (τηλ. 6979-675109)– και η Μυρσίνη έχει ένα δημοφιλές ταβερνείο-παντοπωλείο, την «Τερέζα» (τηλ. 22830-41320). 

Όσα δεν ξέρετε για την Τήνο-2
Μαθήματα μαρμαρογλυπτικής στο Σχολείο Καλών Τεχνών του Πύργου.

Μία μέρα στον Πύργο Στην άγρια Έξω Μεριά, στη βόρεια Τήνο, στέκει το κεφαλοχώρι του Πύργου, γενέτειρα μεγάλων γλυπτών και έδρα της Σχολής Καλών Τεχνών. Εκεί βρίσκεται το εντυπωσιακό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Μουσείο Χαλεπά και μια διάσημη πλατεία με πλατάνια και καφενέδες. Η νέα Τήνος είναι επίσης εκεί, στο εστιατόριο «Dough & Shaker» (τηλ. 22830-31119), όπου θα πάτε για τα χειροποίητα ζυμαρικά και την πίτσα του. Στο επίνειο του χωριού, τον Πάνορμο, βρίσκει κανείς την παλιά θαλασσινή Ελλάδα στην ψαροταβέρνα «Μαρίνα» (τηλ. 22830-31314), ενώ το πολύχρωμο, φρέσκο πρόσωπο του νησιού ξαναεμφανίζεται στον διπλανό όρμο, στη Ρόχαρη, στο εξωτικό, παραθαλάσσιο στέκι-beach bar «Alohari» (τηλ. 6972-326036).

Όσα δεν ξέρετε για την Τήνο-3
Στο all-day bistro «Komissa», στη γραφική πλατεία της Κώμης.

Όλης της Τήνου οι νοστιμιές Δεν θα πρωτοτυπήσουμε αναφέροντας την «καλλιτεχνική» μαγειρική της σεφ Αντωνίας Ζάρπα στο «Θαλασσάκι» του όρμου Υστερνίων (τηλ. 22830-31366), την εκλεκτική γαστρονομική εμπειρία της «Μαραθιάς» (τηλ. 22830-23249) του Μαρίνου Σουράνη στον Άγιο Φωκά, υπό τη διεύθυνση του Ευριπίδη Αποστολίδη, το εκλεκτικό «Μικρό Καράβι» (τηλ. 22830-22818) των πρωτοπόρων Αντώνη και Σταματούλας Ψάλτη στο παλιό λιμάνι ή το εξαιρετικό «Σαν το Αλάτι» (τηλ. 22830-29266) του Βασίλη Πλακιά στην ακτή του Αγίου Φωκά. Είναι όμως και τα ταβερνάκια που βρίσκει κανείς παντού, όπως η «Άγκυρα» (τηλ. 22830-23016) ή το κλασικό «Κουτούκι της Ελένης» (τηλ. 22830-24857) στη Χώρα και τα τόσο πολλά που κρύβονται στα στενά και στις πλατείες των χωριών. Η Τήνος στ’ αλήθεια είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του καλού φαγητού.

Όσα δεν ξέρετε για την Τήνο-4
Η μεγάλη αμμουδιά της Παχιάς Άμμου, στο στενό Τήνου-Μυκόνου. © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Παραλίες κι άλλες παραλίες Όπως οι ταβέρνες και τα χωριά του νησιού, είναι κι αυτές πολλές. Περπατήστε από τον Πάνορμο ως την Αγία Θάλασσα και το Καβαλουρκό, δίπλα στο νησάκι Πλανήτης, καθώς και το μονοπάτι για την κάποτε άγνωστη –και σήμερα αρκετά διάσημη– Απηγανιά. Η Παχιά Άμμος, με τους αμμόλοφους και τη Μύκονο σχεδόν δίπλα της, πάντα αξίζει μια επίσκεψη (προσεγγίζεται κι αυτή μέσα από μικρό μονοπάτι), ενώ η αμμουδιά του Αγίου Φωκά, μήκους 4 χλμ., προσφέρει πάντα αρκετές ωραίες γωνιές για όσους ψάχνουν κάτι κοντά στη Χώρα. Στον Άγιο Φωκά θα βρείτε αρκετά beach bars, από τα οποία προτείνουμε (για καφέ, φαγητό και ποτό) το «Alemar» και το «Pegu Mar».

TIPS

❱❱ Εξερευνήστε την ενδοχώρα με τις θεματικές πεζοπορίες του Μάνθου Πρελορέντζου (τηλ. 6946-730291).
❱❱ Θαυμάστε το Αιγαίο από ψηλά στο μεσαιωνικό κάστρο του νησιού, το Εξώμβουργο ή τον «θρόνο του Αιόλου» στην κορυφή του Τσικνιά.
❱❱ Οδηγήστε στον χωματόδρομο προς τα παλιά, ατμοσφαιρικά λατομεία και δείτε τους τόπους εξόρυξης του περιζήτητου, κάποτε, τηνιακού μαρμάρου.
❱❱ Αν θέλετε να επισκεφθείτε την Τήνο με σκάφος, επικοινωνήστε με τη Μίρκα Απέργη και την Apergis Group (τηλ. 6946-580623, 22830-26100, apergisgroup.com).

❱❱ Για ποτό στη Χώρα της Τήνου, προτείνουμε το «Three Donkeys», τον κλασικό «Κουρσάρο» και τις νέες αφίξεις «Santiago» και «See you Soon» στη νέα «πιάτσα» της πλατείας του Αγίου Γεωργίου.
❱❱ Για μια αυθεντική γεύση Τήνου, επισκεφθείτε τη μικρή λαϊκή αγορά στην περιοχή της Παλλάδας. Το καλοκαίρι εκεί θα βρείτε λαχταριστές ντόπιες ντομάτες, πεπόνια, σύκα και πολλά άλλα εκλεκτά προϊόντα της τηνιακής γης. 

Όσα δεν ξέρετε για την Τήνο-5
Λεπτομέρεια από έναν από τους … 924 παραδοσιακούς περιστεριώνες της Τήνου.© VISUALHELLAS.GR

ΔΙΑΜΟΝΗ

Από τη δεκαετία του 1990 και ύστερα, η Τήνος σταμάτησε να είναι κατεξοχήν προσκυνηματικός προορισμός και ένα διαφορετικού τύπου κοινό άρχισε να επενδύει στην ανακαίνιση ή στην κατασκευή παραδοσιακών κατοικιών, δημιουργώντας έτσι μια ανερχόμενη αγορά ακινήτων που ενοικιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες (και που θα βρείτε σε διαδικτυακές πλατφόρμες). Το Byzantio Ηοtel (τηλ. 22830-22421, byzantiohotels-tinos.gr) είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που διαχειρίζεται ένα πρόσφατα ανακαινισμένο boutique hotel στη Χώρα (Byzantio City Hotel, από 80 ευρώ) και παραθαλάσσια διαμερίσματα στην παραλία του Σκυλαντάρ (Byzantio Beach Suites & Wellness, από 150 ευρώ). Σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια από τη μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Φωκά βρίσκεται το συγκρότημα σπιτιών και πετρόχτιστων στούντιο K-homes (τηλ. 6947-817217, k-homes.gr, από 90 ευρώ). Το Tuttiblu Tinos Living Space (τηλ. 6955-093535, tuttiblu.gr, από 100 ευρώ) είναι μια ανακαινισμένη οικία του 18ου αιώνα, χωρισμένη σε τέσσερις ξενώνες, στην ενδοχώρα του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή