To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω

24 λόγοι για να απολαύσουμε τις ακρογιαλιές, τα βουνά, τα χωριά, τη γαστρονομία και τα μνημεία της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι.

8' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απείρανθος απέριττη

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Νάξου είναι η Απείρανθος, κέντρο εξαγωγής της ναξιώτικης σμύριδας τον 20ό αιώνα. Ο περίπατος στις μαρμαρόστρωτες ρύμνες, ανάμεσα στα κάτασπρα σπίτια, θα σας προσφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του καλοκαιριού. Παρατηρήστε τα μαρμάρινα θυρώματα και τα εντυπωσιακά στιαστά, δείτε τα μουσεία της και στήστε αυτί για να ακούσετε την ντοπιολαλιά, τις ρίμες και τα κοτσάκια που σκαρώνουν οι ντόπιοι.

Βελωτά, Μαύρη Σπηλιά, Μεγάλο Χωριό

Το χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας έχει καταπληκτική θέα στους ορεινούς όγκους του Παναιτωλικού, της Καλιακούδας, της Χελιδόνας, των Αγράφων και είναι μία από τις στάσεις που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας σε έναν από τους πιο πράσινους νομούς της Ελλάδας. Αξίζει, επίσης, μια επίσκεψη στη μονή Προυσού, μια βόλτα στο Μεγάλο Χωριό και μια πεζοπορική διάσχιση έως τη Μαύρη Σπηλιά.

Γαλάτιστα για τον πύργο

Η Χαλκιδική έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως ο κορυφαίος προορισμός της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως λόγω των παραλιών του πρώτου και του δεύτερου ποδιού, παρότι έχει και πολλά ιστορικά μνημεία που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, όπως είναι οι πύργοι. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς πύργους της Χαλκιδικής είναι ο βυζαντινός πύργος της Γαλάτιστας, που βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη και θα τον συναντήσετε στη διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς Πολύγυρο.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-1
Δημητσάνα (Φωτ. Νίκος Κουρής)

Δημητσάνα και οι γύρω βουνοπλαγιές

Μη χάσετε τη θέα από τον λόφο της Αγίας Παρασκευής, λίγο πάνω από το διασημότερο χωριό της ορεινής Αρκαδίας, τη Δημητσάνα. Ένας βατός χωματόδρομος θα σας οδηγήσει στο ύψωμα από όπου η θέα στο χωριό και στις γύρω βουνοπλαγιές είναι μαγευτική, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. 

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-2
Λουτρά Πόζαρ (Φωτ. Δημήτρης Βλάϊκος)

Ευεξία στα Πόζαρ

Η λουτροθεραπεία στα Πόζαρ είναι ένα σπορ με φανατικό κοινό και φήμη που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας. Ειδικά πριν από την πανδημία, οι βόρειοι γείτονές μας ήταν τακτικοί επισκέπτες των Λουτρών Πόζαρ. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά μεγάλες, με το παλιό υδροθεραπευτήριο αλλά και με το κεντρικό και πιο σύγχρονο «Αλεξάνδρειο», που ανακαινίστηκε προ εξαετίας, τη μεγάλη εξωτερική πισίνα κάτω από το καφέ και τις μικρότερες λεκάνες, που αναπτύσσονται κλιμακωτά κατά μήκος του ποταμού.

Ζαγοροχώρια της πέτρας

Τα Ζαγοροχώρια έχουν να επιδείξουν υπέροχους πέτρινους ξενώνες, άψογα αναστηλωμένους, που προσφέρουν υψηλό επίπεδο παροχών και αληθινή φιλοξενία. Οι τιμές είναι υψηλές τον χειμώνα, οπότε προτιμούν το βουνό οι Έλληνες, αλλά λογικότατες το καλοκαίρι. Όσο πιο άσημο το χωριό τόσο πιο οικονομικές οι προτάσεις, αλλά μπορείτε να βρείτε και καλές προσφορές στα πιο περιζήτητα χωριά, αφού υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων.

Ηλεία για όλους

Η Ηλεία είναι ένας νομός μοναδικός, λόγω της αρχαίας Ολυμπίας και του Κυπαρισσιακού κόλπου. Αφιερώστε τουλάχιστον μισή μέρα για να δείτε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, με το Στάδιο, το Φιλιππείο και τα υπόλοιπα μνημεία που κατά την αρχαιότητα έδιναν στην Ολυμπία πανελλήνια -κι όχι μόνο- λάμψη κι ύστερα βρείτε την παραλία που σας ταιριάζει σε αυτόν τον απέραντο αμμουδερό κόλπο της δυτικής Πελοποννήσου. Δεν είναι όλα τα σημεία του Κυπαρισσιακού κόλπου όμορφα, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο μέχρι να βρείτε εκείνο που σας αρέσει. 

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-3
Κάλυμνος (Φωτ. Shutterstock)

Θέα στα πεδία της Καλύμνου

Οδηγήστε έως το Μασούρι και τον Αρμεό, αν όχι για να αναρριχηθείτε, τουλάχιστον για να δείτε τα εντυπωσιακά πεδία που προσελκύουν αναρριχητές από όλο τον κόσμο, καθώς και το νησάκι Τέλενδο με το εντυπωσιακό κωνικό σχήμα, απέναντι. Αν φτάσετε έως τον Βαθύ, θα δείτε το ωραίο φιόρδ με τα εκκλησάκια και τις ταβέρνες. 

Ίσσος των αμμόλοφων

Είτε σας αρέσουν τα παιχνίδια στην άμμο είτε αγαπάτε την ησυχία, κάντε μια εκδρομή έως την παραλία του Ίσσου, στη νότια Κέρκυρα. Είναι μαγική, με αμμόλοφους, κέδρους και βράχια που έχουν μεγαλώσει σε όγκο από το παχύ στρώμα άμμου που έχει επικαθίσει πάνω τους. Με ουρανό και απέραντο ορίζοντα.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-4
Μεστά Χίου (Φωτ. Shutterstock)

Καστροχώρι-μαστιχοχώρι 

Μόλις αντικρίσετε τα Μεστά, θα τα χάσετε. Το ομορφότερο μαστιχοχώρι-καστροχώρι της Χίου αποτελεί μια σπουδή στην οχυρωματική αρχιτεκτονική που δημιούργησαν οι Γενουάτες τον 14ο αιώνα. Αθέατα από τη θάλασσα, τα Μεστά είναι περιτειχισμένα από τους εξωτερικούς τοίχους των ίδιων των σπιτιών τους, τα οποία με τη σειρά τους είναι χτισμένα σε συμπαγή παράταξη γύρω από έναν πανύψηλο πύργο και επικοινωνούν μεταξύ τους από τις ταράτσες. Δαιδαλώδη στενά και στοές, βότες και βοτάκια, στα οποία όποιος κατάφερνε να εισχωρήσει, παραβιάζοντας την πύλη, θα χανόταν το δίχως άλλο. Έτσι θα χαθείτε κι εσείς σήμερα. 

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-5
Πολυλίμνιο (Φωτ. Shutterstock)

Λίμνες καλοκαιρινές

Το παραμυθένιο σκηνικό στο Πολυλίμνιο (34 χλμ. από την Καλαμάτα, στον δρόμο προς Πύλο) είναι πάντα μια καλή ιδέα, όταν κάνει πολλή ζέστη. Κατά μήκος της διαδρομής των περίπου 3 χλμ. θα δείτε πολλές λιμνούλες και καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει ύψος 25 μ. Φροντίστε να είστε εκεί νωρίς το πρωί, για να αποφύγετε την πολυκοσμία.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-6
Αστυπάλαια (Φωτ. Όλγα Χαραμή)

Μακαρούνες Αστυπάλαιας

Το πιάτο-όνειρο του νησιού είναι τα μακαρόνια με τυρί! Πρόκειται για τα χειροποίητα ζυμαρικά μακαρούνες και ταραχτές, που μαγειρεύονται με το τοπικό τυρί χλωρή και με ζαφορά, η οποία φύεται σε διάφορα σημεία του νησιού. Με τα ίδια υλικά και προσθήκη μελιού φτιάχνονται και τα πουγκιά, που θα βρείτε σε αρκετά καφέ.

Νέδα για πεζοπορία και βουτιές

Για να απολαύσετε τον ποταμό Νέδα της δυτικής Πελοποννήσου σε όλο του το μεγαλείο θα χρειαστεί να πεζοπορήσετε αρκετά, καθώς η διάσχιση του φαραγγιού συνήθως είναι διήμερη, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και γίνεται με συνοδούς. Μπορείτε όμως να απολαύσετε ένα τμήμα του, το ωραιότερο, πολύ πιο εύκολα: Κατεβείτε από το χωριό Φιγαλία έως το πετρογέφυρο, περπατήστε δυτικά για 15 λεπτά και σταδιακά θα φτάσετε στους δύο καταρράκτες και στις λίμνες τους, μέσα από ξύλινα γεφυράκια και εύκολο μονοπάτι. Πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε δίχως δεύτερη σκέψη.

Ξύγαλο και άλλες αξιώτικες ιστορίες

Φημισμένα τυριά, εξαιρετικά κρέατα, ονομαστές πατάτες αλλά και θαλασσινά, κηπευτικά, εσπεριδοειδή θα βρείτε στη Νάξο. Οι Αξιώτες καλλιεργούν ακόμα τη γη, εκτρέφουν ζώα και παρασκευάζουν τοπικά προϊόντα. Θα τα δοκιμάσετε σε ταβέρνες και εστιατόρια που προσέχουν τις πρώτες ύλες τους. Αν κάτι αξίζει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, είναι τα τυριά: γραβιέρα, αρσενικό (κεφαλοτύρι), ανθότυρο, μυζήθρα (ξινή και γλυκιά), τουλουμοτύρι, ξύγαλο κ.ά., τα οποία διατίθενται στα τυροκομεία του νησιού.

Οροπέδιο Λασιθίου

Άγιος Γεώργιος, Τζερμιάδων, Ψυχρό, Μαρμακέτω, Πινακιανό, Λαγού, Αβρακόντες. Χωριά με ασυνήθιστα ονόματα συνθέτουν τη μικροπολιτεία του Οροπεδίου Λασιθίου. Εδώ θα δείτε Κρητικές που κρύβουν τα άσπρα τους μαλλιά κάτω από το τσεμπέρι και Κρητικούς που κερνάνε στραγάλια και τσικουδιά στις 10 το πρωί, σπίτια με ξύλινα πορτοπαράθυρα και μισάνοιχτα καφενεία με κιτρινισμένους χάρτες. Μην περιμένετε συμπαγή αρχιτεκτονική ταυτότητα και κλασική χωριάτικη ομορφιά· η ουσία του Οροπεδίου είναι οι άνθρωποι και η ατμόσφαιρά του, μια ζωντανή φωτογραφία της παλιάς καλής Κρήτης.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-7
Φωτογραφία: Όλγα Χαραμή

Πίτες ζαγορίσιες

Λαχανόπιτα, αλευρόπιτα, μακαρονόπιτα, ξινογαλόπιτα, φακόπιτα, μπλατσαριά, κασάτα, κρεατόπιτα. Οι πρωτότυπες πίτες του Ζαγορίου είναι αποτέλεσμα της φαντασίας των Ηπειρωτών σε φτωχές εποχές, όταν «έπαιζαν» με τα πιο απλά υλικά που είχαν διαθέσιμα και φρόντιζαν να μην πετιέται τίποτα. Η πάλαι ποτέ σοφή οικιακή οικονομία είναι σήμερα λόγος να έρθει κανείς έως εδώ. Θα τις δοκιμάσετε σε σπίτια και εστιατόρια μαζί με εξαιρετικά κρέατα και τυριά – το Ζαγόρι διατηρεί τη νομαδική κτηνοτροφία, και αυτό γίνεται αντιληπτό στις ξεχωριστές γεύσεις του τόπου.

Ρακή στη Σητεία το σούρουπο

Χαμηλών τόνων, απομακρυσμένη, μικρή σε μέγεθος, και όμως η Σητεία είναι η πιο ιδιαίτερη πόλη της Κρήτης. Κι ας μην έχει την αρχοντιά των Χανίων ή τη ζωντάνια του Ηρακλείου. Η πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου έχει μια δική της γλύκα, αδιευκρίνιστη και όμως πανταχού παρούσα. Ο καλοκαιρινός ήλιος την πυρώνει και η ώρα της είναι το σούρουπο, όταν πέφτει η ζέστη και ροδίζει ο ορίζοντας. Καθίστε σε κάποιο από τα ρακάδικα του λιμανιού για ρακή, μεζέδες και γλέντι με ζωντανή μουσική.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-8
Σίγρι (Φωτ. Νίκος Κόκκας)

Σίγρι Λέσβου

Ο γνωστότερος επισκέπτης που πέρασε ποτέ από το Σίγρι ήταν ο νομπελίστας συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος σε αυτό το χωριό βρήκε «τον τόπο των θεών», όπως είχε δηλώσει. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε κι όμως το Σίγρι παραμένει ένα χωριό απλό, ήσυχο, που δεν υπέστη τουριστική κακοποίηση. Αφιερώστε του ένα απόγευμα για μπάνιο και θαλασσινούς μεζέδες, απέχει μόλις 10 χλμ. από το απολιθωμένο δάσος.

Ταΰγετος των τρεχούμενων νερών

Από την Καλαμάτα στα 1.350 μ. υψόμετρο, κάτω από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτή τη συναρπαστική εναλλαγή τοπίων αλλά και θερμοκρασίας θα ζήσετε ακολουθώντας τον παλιό δρόμο που οδηγεί από την Καλαμάτα στη Σπάρτη. Ανεβαίνοντας αρχικά πάνω από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, θα τη βλέπετε από ψηλά και στο βάθος τη θάλασσα, σε μια διαδρομή με κάμποσες στροφές. Συνεχίζοντας, θα βρεθείτε στα ενδότερα του Ταϋγέτου και γύρω σας θα απλώνονται οι δεντροσκεπασμένες βουνοπλαγιές. Σταματήστε στο χωριό Αλαγονία, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και κατακλύζεται από τρεχούμενα νερά πηγών. Θα δείτε παντού μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, ρυάκια και βρύσες.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-9
Υμηττός (Φωτ. Μαρίκα Τσουδερού)

Υμηττός για staycation

Η Αθήνα το καλοκαίρι έχει τη δική της γοητεία. Κι αν όχι το κέντρο, σίγουρα τα βουνά της, όπως ο Υμηττός, ένας από τους πιο εκπληκτικούς πνεύμονες πρασίνου της πρωτεύουσας, που τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Γνωστός και ως «Τρελός», ο Υμηττός έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό, κάτι που εκμεταλλεύονται οι Αθηναίοι για να επιδοθούν σε πεζοπορίες, ποδηλασία, διαλογισμό ή γιόγκα.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-10
Πήλιο (Φωτ. Περικλής Μεράκος)

Φακίστρα, Νταμούχαρη, Τσαγκαράδα

Το Πήλιο είναι γνωστό για το πυκνό δίκτυο μονοπατιών του, τα οποία χρησιμοποιούσαν πριν από την κατασκευή του οδικού δικτύου οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις τους. Από την Τσαγκαράδα ξεκινούν εύκολες και κατηφορικές πεζοπορικές διαδρομές προς τις παραλίες Φακίστρα και Νταμούχαρη. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί, για να αποφύγετε την πολλή ζέστη. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της Τσαγκαράδας – θα περπατάτε κάτω από πλατάνια και καστανιές

Χελώνες κεφαλονίτικες

Αν είστε από εκείνους που θαυμάζουν τα αιωνόβια ερπετά που έχουν επιβιώσει στον πλανήτη μας από την εποχή των δεινοσαύρων, στην Κεφαλονιά θα μπορέσετε να τα δείτε, χωρίς να τα ενοχλήσετε. Νοικιάστε μια ηλεκτρική βάρκα (οι μπαταρίες της φορτίζονται μέσω φωτοβολταϊκών και είναι αθόρυβη) και κάντε μια βόλτα στη λιμνοθάλασσα Κουτάβου, στο Αργοστόλι, όπου τριγυρνούν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta.

Ψάρι Κορινθίας

Το Ψάρι Κορινθίας είναι ένα μικρό χωριό, που συνήθως δεν το πιάνει το ταξιδιωτικό ραντάρ του κοινού. Γι’ αυτό το λόγο αξίζει μια βόλτα ως εκεί. Γιατί είναι ένα αυθεντικό νεοελληνικό χωριό, ζωντανό, χωρίς την τέλεια ομορφιά που έχουν τα διάσημα πετρόχτιστα χωριά της Αρκαδίας ή του Ζαγορίου. Η αρχιτεκτονική του είναι απλή, οι άνθρωποί του όμως είναι φιλόξενοι και η τοποθεσία του, ευνοϊκή, αφού βρίσκεται ανάμεσα στον αμπελοοινικό παράδεισο της Νεμέας και τη μυθική λίμνη Στυμφαλία με το μουσείο Περιβάλλοντος του ΠΙΟΠ.

To ελληνικό καλοκαίρι από το Α ως το Ω-11
Κύθνος (Φωτ. Περικλής Μεράκος)

Ωριά της Κύθνου

Η πεζοπορία ως το Κάστρο της Ωριάς, στην Κύθνο, είναι από τις ωραιότερες δραστηριότητες που προσφέρει το νησί. Στη διαδρομή θα δείτε καπαριές ανάμεσα στις σχισμές των δέντρων και όταν φτάσετε στην κορυφή θα απολαύσετε τη θέα στο πιο ήσυχο, το πιο ιδιαίτερο, το πιο διαφορετικό νησί των Κυκλάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή