Τρία νέα μουσεία στο Τόκιο διεκδικούν την προσοχή μας

Τρία νέα μουσεία στο Τόκιο διεκδικούν την προσοχή μας

Επιστρέφοντας στον τουριστικό χάρτη, το Τόκιο βάζει τον πολιτισμό στο επίκεντρο. Τρία νέα μουσεία της ασιατικής μητρόπολης που αξίζει να επισκεφθείτε.

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kadokawa Culture Museum

Ένα φουτουριστικό μουσείο με έμπνευση από τις δυνάμεις της φύσης

Το κτίριο του Μουσείου Πολιτισμού Kadokawa στο Τόκιο ιδρύθηκε για να προωθήσει την ιαπωνική τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι ένα ακόμα έργο που υπογράφει ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma, ο οποίος το σχεδίασε σαν μια καστροπολιτεία προστατευμένη από τεραστίων διαστάσεων γρανιτένιους όγκους λάβας, που αναδύθηκαν από τη γη και, παρά τη σκληρότητά του υλικού τους, μοιάζουν με τα πέταλα ενός λουλουδιού που ανθίζει. 

Η σύνθεση ερμηνεύεται λογικά, καθώς η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Μουσείο Kadokawa λέγεται Musashino Daichi και είναι μια υπερυψωμένη περιοχή του Τόκιο, έκτασης περίπου 300 τ.χλμ., που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Fuji. Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας αναφέρει συχνά ότι τα κτίριά του αποτελούν προϊόν διαλόγου με το πολιτιστικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό, γεωγραφικό και μορφολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται. Με το κτίριο του Kadokawa Culture Museum ο Kuma ήθελε να εκφράσει τη δύναμη της φύσης.

Προκειμένου να επιτευχθεί η υλική συνοχή που χαρακτηρίζει το έργο του, επένδυσε το κέλυφος του κτιρίου με 20.000 πλάκες γρανίτη –που έχουν σχηματιστεί από μάγμα– πάχους 7 εκατοστών και τραχιά λαξευμένους, ενώ οι σχισμές πάνω στην επιφάνειά τους δεν επιτρέπουν στο βλέμμα να διεισδύσει στο εσωτερικό του.

Το κτίριο εκτείνεται σε πέντε επίπεδα και το εσωτερικό του μοιάζει με ένα λαβύρινθο μέσα στον οποίο βρίσκονται βιβλιοθήκη, μουσειακές αίθουσες για προσωρινές και μόνιμες εκθέσεις, πωλητήριο, καφέ και εστιατόριο. Εντυπωσιακότερο όλων είναι το Bookshelf Theatre, μέρος της βιβλιοθήκης Book Street, όπου οι τοίχοι ύψους 8 μέτρων κατακλύζονται από περισσότερους από 25.000 τόμους βιβλίων – όλοι από τον ιαπωνικό εκδοτικό όμιλο Kadokawa. Ο αρχιτέκτονας εξηγεί ότι ήθελε να τονίσει τη σωματικότητα των βιβλίων, των οποίων η παρουσία έχει ισχυρό συναισθηματικό αντίκτυπο στους ανθρώπους.

kadcul.com

Τρία νέα μουσεία στο Τόκιο διεκδικούν την προσοχή μας-1

Tokiwaso Manga Museum

Εκεί που γεννήθηκαν τα manga

Το Tokiwaso ζωντανεύει ξανά. Το κτίριο που κάποτε ήταν το σπίτι κορυφαίων καλλιτεχνών manga της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Osamu Tezuka, Fujiko Fujio και Shotaro Ishinomori, ανεγέρθηκε ξανά σχεδόν 40 χρόνια αφότου το αρχικό ξύλινο κτίριο ερειπώθηκε και κατεδαφίστηκε (1982). Την εποχή της δόξας του η περιοχή Toshima, βόρεια του Τόκιο, θεωρούνταν ο «ιερός τόπος manga», γι’ αυτό τον λόγο οι ντόπιοι επιθυμούσαν την εκ νέου ανοικοδόμηση του κτιρίου, με την προσδοκία να προσελκύσει θαυμαστές του συγκεκριμένου στιλ κόμικς από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Μουσείο Tokiwaso Manga βρίσκεται στο υπό διαχείριση πάρκο Minami Nagasaki Hanasaki Koen, περίπου 300 μέτρα δυτικά της αρχικής τοποθεσίας. Για να χτίσουν ένα όσο πιο ακριβές αντίγραφο μπορούσαν, ντόπιοι κάτοικοι, καλλιτέχνες manga που έζησαν στην πολυκατοικία αλλά και επισκέπτες που πήγαιναν συχνά στον χώρο, συγκεντρώθηκαν για να δώσουν όσο πιο λεπτομερείς περιγραφές μπορούσαν – από τα πλακάκια στα μπάνια μέχρι τα χρώματα στους τοίχους, αλλά και περιγραφές άλλων υλικών και στοιχείων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες, καθώς ακόμη και οι σκάλες που οδηγούν στον δεύτερο όροφο τρίζουν ακριβώς όπως οι αυθεντικές. 

Το πρωτότυπο κτίριο Tokiwaso είχε χτιστεί το 1952. Ήταν ένα τυπικό κτίριο της εποχής, διώροφο ξύλινο, με κοινόχρηστες τουαλέτες και κουζίνα, όπου οι ένοικοι είχαν γίνει φίλοι και σε πολλές περιπτώσεις συνεργάτες. Στον δεύτερο όροφο υπήρχαν εννέα δωμάτια και μόλις ένα καθιστικό με τατάμι ματ (γιαπωνέζικα επιδαπέδια στρώματα), τα οποία σήμερα έχουν αναδημιουργηθεί όπως τα αρχικά. Ο πρώτος όροφος προορίζεται να φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις.  

«Ήταν μια τρελή εποχή: συντάκτες χτυπούσαν το κουδούνι στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και η δυσοσμία στις τουαλέτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν ανυπόφορη, αλλά όλοι δούλευαν με τρομερό ενθουσιασμό και πάθος. Έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις. Ελπίζω να το επισκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο Johji Yamauchi (1940-), ο τελευταίος καλλιτέχνης manga που έζησε στο Tokiwaso.

tokiwasomm.jp/en

Τρία νέα μουσεία στο Τόκιο διεκδικούν την προσοχή μας-2

Murakami Library

Ο Kengo Kuma στο μυαλό του Haruki Murakami

Πόσο συχνά βάζετε μια βιβλιοθήκη στη λίστα με τα μέρη που πρόκειται να επισκεφτείτε σε έναν προορισμό; Ή, ακόμα, πότε αναζητήσατε ένα κτίριο που δεν θεωρείται αρχιτεκτονικό τρεντ; Η Murakami Library στο Τόκιο είναι αφιερωμένη στον Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami και προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών κυρίως λόγω του περιεχομένου της: φιλοξενεί όλους τους τίτλους των βιβλίων, τις μεταφράσεις και το προσωπικό αρχείο του.

Η επίσημη ονομασία της είναι Waseda International House of Literature, καθώς το προϋπάρχον πενταώροφο Κτίριο Νο 4 βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Waseda, του οποίου ο Μουρακάμι υπήρξε σπουδαστής. Η διαδικασία αναμόρφωσης, την οποία υπογράφει ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma, ξεκίνησε το 2018, όταν ο συγγραφέας δώρισε ολόκληρη τη συλλογή του στο πανεπιστήμιο. «Το συνηθισμένο αλλά κομψό παλιό κτίριο ενέπνευσε τον σχεδιασμό μου, καθώς το πόσο κομψή και πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η καθημερινότητά μας ενυπάρχει στη λογοτεχνία του Μουρακάμι», σχολίασε ο Kuma.

Η περιπλάνηση του επισκέπτη μέσα στην πανεπιστημιούπολη μεταφέρει τον επισκέπτη στους σουρεαλιστικούς κόσμους που δημιουργεί στα μυθιστορήματα του ο συγγραφέας. Το ταξίδι ανάμεσα στο πραγματικό και σε ένα παράλληλο σύμπαν αρχίζει από την είσοδο. Από το λιτό τούνελ, σαν ιστό αράχνης, που πρόσθεσε στην πρόσοψη ο Kuma, οι επισκέπτες αφήνουν πίσω την καθημερινότητά τους και μπαίνουν σε έναν διαφορετικό κόσμο, όπου τεράστιες καμπύλες επιφάνειες, σαν σήραγγες, με επένδυση από ξύλο, τους οδηγούν στο Stair Bookshelf: έναν εντυπωσιακό χώρο που μοιάζει με καθεδρικό ναό και φιλοξενεί περί τους 3.000 τίτλους βιβλίων του Μουρακάμι, χειρόγραφα (συμπεριλαμβανομένων αμέτρητων μεταφράσεων), το προσωπικό αρχείο του, άλλο πρωτότυπο υλικό, καθώς και ένα σαλόνι όπου ακούγονται οι αγαπημένοι του δίσκοι.

Στο δεύτερο όροφο στεγάζονται εργαστήριο, γκαλερί και χώρος τέχνης για εκθέσεις και εγκαταστάσεις, τις οποίες επιμελείται το Waseda International House of Literature, ενώ στο υπόγειο μια ρέπλικα του γραφείου του Μουρακάμι βρίσκεται δίπλα στο καφέ Orange Cat, το οποίο λειτουργούν οι φοιτητές και σερβίρει τον αγαπημένο καφέ του συγγραφέα και πιάτα εμπνευσμένα από τα μυθιστορήματά του. Η δημιουργία του βασίστηκε στο Peter Cat, το coffee house και jazz bar που διατηρούσε ο Μουρακάμι, προτού γίνει συγγραφέας πλήρους απασχόλησης.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Tadashi Yanai, ιδιοκτήτη της Uniqlo και πρώην απόφοιτο του Waseda, και δεν μοιάζει καθόλου με μια παραδοσιακή ήσυχη βιβλιοθήκη. Είναι ένα ζωντανό μέρος για κοινωνικές συναναστροφές. Στόχος της είναι να βοηθήσει στη λογοτεχνική έρευνα, να ενθαρρύνει τους νέους να ανακαλύψουν ποιοι είναι, να τους προτρέψει να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, να γίνει σημείο συνάντησης των θαυμαστών του Μουρακάμι. Μότο της εξάλλου είναι το «Explore Your Story, Speak Your Heart».

waseda.jp

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή