Βιέννη: 8 λόγοι για να ταξιδέψετε στην πιο χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Βιέννη: 8 λόγοι για να ταξιδέψετε στην πιο χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Η αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια, η τέχνη σε κάθε εκδοχή της και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης την κάνουν ιδανικό προορισμό για αυτή την εποχή

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομψή, ήσυχη, επιβλητική η Βιέννη ανταποκρίνεται στο αυτοκρατορικό παρελθόν της και επιβεβαιώνει τις κορυφαίες επιδόσεις της ως η πιο όμορφη, ασφαλής και βιώσιμη πόλη της Ευρώπης για το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit, υιοθετώντας σύγχρονα μοντέλα διαβίωσης. Ανακαλύψτε την πρωτεύουσα της Αυστρίας περπατώντας στους μεγαλοπρεπείς δρόμους της, που κάποτε ήταν το κέντρο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, γεμάτους με παλάτια και μπαρόκ αριστουργήματα, και παραδοθείτε στη χριστουγεννιάτικη γοητεία της.

1. Περιηγηθείτε στη Ringstrasse, που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, χωρίζοντας τις συνοικίες Hofburg και Stephansdom από την υπόλοιπη πόλη. Η Βιέννη ήταν οχυρωμένη έως το 1857, οπότε άρχισαν να γκρεμίζονται τα τείχη για να μεγαλώσει ο αστικός ιστός της πόλης, και στη θέση τους φτιάχτηκε η λεωφόρος Ringstrasse, όπου σήμερα θα θαυμάσετε μερικά από τα πιο τα καλοδιατηρημένα και επιβλητικά αρχιτεκτονήματα της, όπως το παλάτι Hofburg, το κτίριο του δημαρχείου, το Χρηματιστήριο, το Κοινοβούλιο, το Burgtheater, το Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Βιέννη: 8 λόγοι για να ταξιδέψετε στην πιο χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα-1
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου. (Φωτογραφία: Shutterstock)

2. Επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) που υψώνεται 137 μέτρα πάνω από την πλατεία Stephansplatz. Ο γοτθικός πύργος Steffl είναι επισκέψιμος και προσφέρει μοναδική θέα πάνω από την πόλη. Στο εσωτερικό του ναού η εντυπωσιακή πολύχρωμη οροφή του αποτελείται από 230.000 γυαλωμένα πλακάκια διακοσμημένα με περίτεχνα μοτίβα σύμβολα της ιστορικής δυναστείας των Αψβούργων.

3. Στην περιήγησή σας μην προσπεράσετε την Κρατική Όπερα της Βιέννης, μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο για το μπαλέτο και την όπερα της. Το εκπληκτικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής κτίριο της, το Staatsoper, ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε στη Ringstrasse και εγκαινιάστηκε το 1869 με έργο του Μότσαρτ. Το 1945 στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε από βομβαρδισμούς, αποκαταστάθηκε όμως μετά το τέλος του πολέμου και λειτούργησε ξανά ως σύμβολο της νέας ελεύθερης ζωής.

4. Η μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, η ζωγραφική του Έγκον Σίλε, η πεζογραφία του Τόμας Μπέρνχαρντ αποτελούν σημαντικά στοιχεία της κουλτούρας της, στην οποία επενδύει διαρκώς με νέα μουσεία, γκαλερί και προσφέροντας σημαντική υποστήριξη στους νέους καλλιτέχνες – διαθέτει περισσότερα από 100 μουσεία για να διαλέξετε…

Βιέννη: 8 λόγοι για να ταξιδέψετε στην πιο χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα-2
Μουσείο Albertina (Φωτογραφία: Unsplash/Bells Mayer)

5. Ακόμα και μια σύντομη παραμονή στην πόλη περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο Μουσείο Albertina. Μονέ, Ρενουάρ, Σεζάν, Ματίς, Μιρό και Πικάσο είναι μερικά μόνο από τα ονόματα διάσημων καλλιτεχνών έργα των οποίων συγκαταλέγονται στη συλλογή του, καθιστώντας το ένα από τα πιο γνωστά μουσεία τέχνης της Ευρώπης.

Βιέννη: 8 λόγοι για να ταξιδέψετε στην πιο χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα-3
Το Belvedere συνδυάζει την αυτοκρατορική μπαρόκ αρχιτεκτονική με τις θαυμάσιες συλλογές έργων τέχνης. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

6. Περάστε ένα πρωινό συνδυάζοντας την τέχνη με έναν περίπατο στου υπέροχους κήπους του εκπληκτικού μπαρόκ συγκροτήματος των ανακτόρων. Θαυμάσετε τους θησαυρούς του Belvedere, που στεγάζει σήμερα στα δύο παλάτια του μουσεία τέχνης με εκθέματα από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας – αναζητήστε ανάμεσά τους τον διάσημο πίνακα με τίτλο “Φιλί” του Γκούσταβ Κλιμτ.

Βιέννη: 8 λόγοι για να ταξιδέψετε στην πιο χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα-4
H εκκλησία της Αγίας Τριάδας. (Φωτογραφία: Shutterstock)

7. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής αγαπούν την αυστριακή πρωτεύουσα καθώς σε κάθε βήμα τους γοτθικές εκκλησίες βρίσκονται δίπλα σε μπαρόκ και αυτοκρατορικές κατοικίες, και μεγαλοπρεπή Jugendstil (βιεννέζικα αρ νουβό) οικοδομήματα γειτονεύουν με σύγχρονα κτίρια. Ένα από τα πιο εμβληματικά αρχιτεκτονήματά της είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, γνωστή ως η εκκλησία Wotruba, που μοιάζει περισσότερο με γλυπτό παρά με κτίριο. Δημιουργός της άλλωστε δεν άλλος από τον γλύπτη Fritz Wotruba, που υπήρξε από τους πιο επιδραστικούς του 20ού αιώνα. Η διώροφη κατασκευή αποτελείται από 152 πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Ο Wotruba εμπνεύστηκε τη φόρμα της από τον γοτθικό καθεδρικό ναό Chartres στη Γαλλία, γιατί ήθελε να δείξει ότι φτώχεια δεν σημαίνει ασχήμια…

8. Kαι βέβαια, αυτή την εποχή μην παραλείψετε μια βόλτα από τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές της, μια παράδοση που αντλεί τις ρίζες της στην εποχή του Μεσαίωνα. Στην πλατεία Δημαρχείου, στο ανάκτορο Belvedere, στην πλατεία Μαρίας Θηρεσίας, στην Πανεπιστημιούπολη, στο παλάτι Schönbrunn και σε άλλα σημεία της πόλης, θα απολαύσετε glühwein, θα αγοράσετε χειροποίητα δώρα και χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, θα χαρείτε τη Βιέννη στις πιο γιορτινές στιγμές της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή