Βενετία: Η Piazza del Cinema μεταμορφώθηκε σε δημόσιο χώρο για όλους

Βενετία: Η Piazza del Cinema μεταμορφώθηκε σε δημόσιο χώρο για όλους

Η νέα πλατεία Piazza del Cinema της Βενετίας, διά χειρός του αρχιτεκτονικού γραφείου C+S, είναι ένας εντυπωσιακός δημόσιος χώρος, ανοιχτός σε κατοίκους και επισκέπτες.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Lido, το μακρόστενο νησί μήκους 11 χιλιομέτρων της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, βρίσκεται το περίφημο Palazzo del Cinema που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την Μπιενάλε. Φέτος, όμως, η πλατεία μπροστά από το παλάτσο, που υποδέχτηκε στο κόκκινο χαλί τους διεθνείς κινηματογραφικούς αστέρες στις αρχές του φθινοπώρου, προσέφερε μια νέα εμπειρία στους επισκέπτες του θεσμού. 

Έπειτα από σκάνδαλα δωροδοκίας και κακοδιαχείρισης που σταμάτησαν την κατασκευή αφήνοντας τους πολίτες εξοργισμένους και την Μπιενάλε με μια… μεγάλη τρύπα στο έδαφος, το αρχιτεκτονικό γραφείο C+S των Carlo Cappai και Maria Alessandra Segantini κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες, παραδίδοντας έναν ποιοτικά σχεδιασμένο δημόσιο χώρο – αντάξιο της λάμψης του θεσμού που φιλοξενεί. 

Βενετία: Η Piazza del Cinema μεταμορφώθηκε σε δημόσιο χώρο για όλους-1

Τα όρια του πάρκου επαναπροσδιορίστηκαν, ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο και λειτουργικό πάρκο που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης. Ο σχεδιασμός ανέδειξε επίσης κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας, όπως τα ιστορικά κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία, και προσέθεσε νέους χώρους πρασίνου. Η ενοποίηση έγινε στρώνοντας όλη την επιφάνεια της Piazza del Cinema με λευκή πέτρα Apricena, που παραπέμπει στο μεγαλείο της Μπελ Επόκ, ενώ η ανύψωση της πλατείας επιτρέπει τη θέα στη θάλασσα – που είναι πλήρως προσβάσιμη και σε ΑΜΕΑ. 

Εκτός από μαμάδες με καροτσάκια, σκέιτερ, παιδιά που παίζουν με το σιντριβάνι και ηλικιωμένους που χαλαρώνουν στη σκιά των δέντρων αγναντεύοντας το νερό, ο αναβαθμισμένος χώρος διαθέτει πλέον εγκαταστάσεις με σύγχρονες υποδομές ώστε να μπορεί να στεγάζει ποικίλες εκδηλώσεις όλο τον χρόνο. «Ένας καλά σχεδιασμένος δημόσιος χώρος ενεργοποιείται από τους ανθρώπους του, οι οποίοι φτιάχνουν αναμνήσεις και εμπειρίες εκεί», εξηγούν οι C+S.

Βενετία: Η Piazza del Cinema μεταμορφώθηκε σε δημόσιο χώρο για όλους-2

Η χρήση ανθεκτικών υλικών ήταν ένα ακόμα από τα βασικά ζητούμενα του σχεδιασμού: κιγκλιδώματα από ορείχαλκο, πάγκοι από πέτρα και μάρμαρο, αυτόχθονα πεύκα για τις φυτεύσεις, ένα «έξυπνο» σύστημα ανακύκλωσης του νερού του σιντριβανιού, όλα έχουν επιλεγεί με στόχο το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη αντοχή τους στον χρόνο. 

web.cipiuesse.it/en

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή