Senate House Steps: Εκεί που συναντιούνται οι φοιτητές του Λονδίνου

Senate House Steps: Εκεί που συναντιούνται οι φοιτητές του Λονδίνου

Σχεδιασμένο για χαλάρωση και συναναστροφή, το Senate House Steps είναι αναμφισβήτητα το πιο περιζήτητο σημείο συνάντησης για τους φοιτητές του Λονδίνου.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σύγχρονη αρχιτεκτονική εγκατάσταση, το Senate House Steps, δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου να χαλαρώνουν και να συναναστρέφονται υπό τη σκιά του εμβληματικού Senate House του 1937, ενός εντυπωσιακού art deco κτιρίου που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Charles Holden. Αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1932, αποτελώντας όχι απλά ένα νέο campus, αλλά και ένα τοπόσημο της βρετανικής πρωτεύουσας, πρωταγωνιστώντας διαχρονικά τόσο στη ζωή των φοιτητών όσο και σε πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στην πόλη. 

Όλα ξεκίνησαν το 1927, όταν η Γερουσία του Πανεπιστημίου του Λονδίνου προχώρησε σε επίσημο διαγωνισμό -μέσω του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων- για την επιλογή εκείνου που θα σχεδίαζε το κτίριο. Το 1929 προκρίθηκε τελικά η υποψηφιότητα του Charles Holden, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους τέσσερις φιναλίστ αρχιτέκτονες που διεκδίκησαν τη θέση με τα σχέδιά τους. Ζητούμενο ήταν μια σύνθεση με χαρακτήρα που θα εναρμονιζόταν με τα γύρω κτίρια, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το UCL κ.ά. Την εποχή εκείνη ο Holden το περιέγραφε ως «σύμβολο ισχύος, σταθερότητας και διαχρονικότητας». 

Senate House Steps: Εκεί που συναντιούνται οι φοιτητές του Λονδίνου-1

Σήμερα, και με σεβασμό στον θεσμό του πανεπιστημιακού ιδρύματος, αλλά και στην αρχιτεκτονική του ιστορία, η εγκατάσταση Senate House Steps στη δυτική είσοδο του campus ανταποκρίνεται απόλυτα στην επιθυμία των αρχών του πανεπιστημίου, που ζήτησαν από την αρχιτεκτονική ομάδα του στούνιο BDP να σχεδιάσουν έναν κοινωνικό χώρο με χαρακτήρα, ο οποίος θα ενσταλάζει το αίσθημα του ανήκειν και θα ενθαρρύνει τη χαλάρωση και τη συναναστροφή μεταξύ των φοιτητών – και όχι μόνο. Το αποτέλεσμα είναι μια σκάλα-περίπτερο ύψους 7,3 μέτρων, αντιπροσωπευτική της δυναμικής της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το πορτοκαλί χρώμα της σηματοδοτεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε όποιον εισέρχεται σε αυτόν τον χώρο, ενώ τα ισπανικού ύφους σκαλιά δίνουν την αίσθηση σκηνής, καθώς οι επιφάνειες πάνω και κάτω από αυτά αποτελούν σημεία συνάντησης και ορόσημα για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί. Η ανάλαφρη εικόνα της κατασκευής οφείλεται στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν -ξύλο και χάλυβας-, τα οποία επιλέχθηκαν με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την εύκολη αποσυναρμολόγηση – προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι η εγκατάσταση θα παραμείνει τουλάχιστον για τρία χρόνια. Οι ζαρντινιέρες, τέλος -επίσης από ξύλο και κόντρα πλακέ-, που έχουν τοποθετηθεί γύρω, οριοθετούν την εγκατάσταση. london.ac.uk/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή