Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη

Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη

Στη Δυτική ή Έξω Μάνη το καλοκαίρι είναι μαγικό. Η θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου με τα ήπια, ζεστά νερά και τις ξανθιές αμμουδιές μας προκαλούν για κολύμπι σχεδόν όλο τον χρόνο.

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου με τα ήπια, ζεστά νερά και τις ξανθιές αμμουδιές που προκαλούν για κολύμπι σχεδόν όλο τον χρόνο. Ο Ταΰγετος με τις δραματικές κορυφές του στα αλπικά, τα εντυπωσιακά φαράγγια και το πυκνό δάσος της Βασιλικής. Ανάμεσά τους, ημιορεινά ή παραθαλάσσια χωριά περιτριγυρισμένα από ελιές και κυπαρίσσια. Και όλα αυτά λουσμένα στο ζεστό φως του ήλιου, που δύει φαντασμαγορικά. Στη Δυτική ή Έξω Μάνη το καλοκαίρι είναι μαγικό.

Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη-1
Η παραλία του Φονέα, με τον εντυπωσιακό βράχο στο μέσον της. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SIVAN ASKAYO)

Δρόμοι της θάλασσας

Οι διάσημες παραλίες της Δυτικής Μάνης Στούπα και Καλογριά το καλοκαίρι συγκεντρώνουν τόσο κόσμο, που δεν έχεις πού να απλώσεις την πετσέτα σου. Πιο ήσυχη, και με αλμυρίκια για σκιά, είναι η Πανταζή, όπου λειτουργεί και καντίνα. Στα Καμίνια (ή Δελφίνια), που απαιτούν περπάτημα πέντε λεπτών από το σημείο όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο, θα βρείτε χώρο και θα περάσετε μια απολαυστική ημέρα. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η πανέμορφη παραλία του Φονέα με τα βότσαλα, τον εντυπωσιακό βράχο και τις σπηλιές, ενώ το Καταφύγι είναι ένα πέτρινο αμφιθέατρο όπου λιάζεσαι στα βράχια και βουτάς απευθείας στη θάλασσα. Ριτσά και Καλαμίτσι βρίσκονται πιο κοντά στην Καρδαμύλη. Εκτός από κολύμπι, όμως, στη θάλασσα έχετε και άλλους λόγους για να πάτε. Εκτός από την ίδια την Καρδαμύλη, θα κάνετε βόλτα στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου αλλά και στην Τραχήλα, μέσω της παραθαλάσσιας διαδρομής. Είναι ένα πέτρινο, άκρως γοητευτικό χωριό, το οποίο φημίζεται για το αλάτι του, που συλλέγεται από τις παρακείμενες φυσικές αλυκές.

Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη-2
Αναρρίχηση δίπλα στη θάλασσα, στο πεδίο Καλαμίτσι. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Δρόμοι της δράσης

Η πλούσια φύση της περιοχής σχεδόν επιβάλλει την εξερεύνηση. Τα δύο φαράγγια, του Βυρού και του Ριντόμου, είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και από τα πιο ενδιαφέροντα. Επίσης, από εδώ μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του Ταϋγέτου, τον Προφήτη Ηλία στα 2.407 μ., με την ονομαστή Πυραμίδα που έχει προκαλέσει πολλές επιστημονικές και μεταφυσικές συζητήσεις, να κάνετε αναρρίχηση στο αναρριχητικό πεδίο στο Καλαμίτσι, αλλά και να κινηθείτε με ποδήλατο – υπάρχει μάλιστα ένας ποδηλατόδρομος από τη Στούπα έως τον Άγιο Νικόλαο. Συνοδός σας σε όλα αυτά θα είναι ο Γιάννης Αβραμέας και η ομάδα του 2.407m. Outdoor Experience (2407m.com), ο οποίος νοικιάζει και ποδήλατα (mountain bike, ηλεκτρικά και μη), ενώ εμπλουτίζει τις δραστηριότητες με οργανωμένες περιηγήσεις εμπειρίας. Για τα ορειβατικά και αναρριχητικά μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον εκπαιδευτή ορειβασίας – αναρρίχησης Γιώργο Μάλαμα και στην Climb up (τηλ. 6940-590138).

Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη-3
Τσίπουρο και μεζές στο καφενείο της Αράχοβας, που στεγάζεται στο παλιό λιοτρίβι. 

Δρόμοι του βουνού

Πάνω από τα τουριστικά παράλια, στις πλαγιές του Ταϋγέτου, κρύβεται η πιο συγκλονιστική εμπειρία του μανιάτικου καλοκαιριού: τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους προσφέρουν δροσιά μέσα στην πλούσια βλάστηση, ησυχία από τον συνωστισμό των ακτών, θέα στη θάλασσα, βόλτες σε καλντερίμια και υπέροχες πλατείες με πλατάνια και καφενεία για τσίπουρο και νόστιμους μεζέδες. Περάστε οπωσδήποτε από τη Μηλιά με τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες και το καφενείο του Θεάκου, την Καστάνια –το χωριό με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία στην Πελοπόννησο μετά τον Μυστρά και το Γεράκι–, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μπείτε στον πύργο Δουράκη, για να καταλάβετε εκ των έσω τι θα πει οικονομία χώρου και πόλεμος για τους Μανιάτες, αλλά και στον ναό του Αγίου Πέτρου με σπουδαίας τέχνης γλυπτά, έργα ενός μανιάτικου εργαστηρίου μαρμαράδων του 12ου αιώνα. Αξέχαστη βόλτα θα κάνετε και στο Εξωχώρι, όπου περπατώντας στη φύση θα βγείτε στο απίθανο μπαλκόνι του Αγίου Γεωργίου με θέα στο φαράγγι του Βυρού. Εξαιρετικά είναι και στην πλατεία της Αράχοβας (ή Καρυοβούνι) με την ομώνυμη ταβέρνα στην πλατεία κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, στην πλατεία του Πραστίου, που μοιάζει με σκηνικό, αλλά και στο πάλαι ποτέ ανταρτοχώρι Σαϊδόνα για μεζέ στο καφενείο Καρυδιά.

Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη-4
Λεπτομέρεια από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στην παλιά Καρδαμύλη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Δρόμοι της Ιστορίας

Στην παλιά Καρδαμύλη, στον Πύργο Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, ο οποίος δημιουργεί ένα οικιστικό σύνολο του 18ου αιώνα μαζί με τον πανέμορφο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκτυλίχθηκε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Ιστορίας, την οποία αφηγούνται οι ντόπιοι. Στο εσωτερικό του συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί της Μάνης με τον Κολοκοτρώνη, κατέστρωσαν τα σχέδιά τους και κίνησαν να καταλάβουν την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Εδώ θα μάθετε για την αρχιτεκτονική του πύργου και των μανιάτικων πύργων γενικότερα, την οποία όρισαν ο τρόπος ζωής και η κοινωνική δομή των Μανιατών. Παρατηρήστε επίσης το καμπαναριό και τα εντυπωσιακά ανάγλυφα.

Τα μαθήματα Ιστορίας συνεχίζονται στον γοητευτικό Πύργο Κιτρινιάρη, μεταξύ Σαϊδόνας και Εξωχωρίου. Ο πύργος της πανίσχυρης οικογένειας και οι παρακείμενες μονές Σαμουήλ και Βαϊδενίτσας ήλεγχαν τα περάσματα τον 18ο αιώνα. Ήταν η εποχή που ο κίνδυνος για επιδρομές των Τούρκων ήταν μεγάλος και όλες οι μετακινήσεις γίνονταν πεζή ή με ζώα μέσα από το βουνό.

Τα road trips του καλοκαιριού: Δυτική Μάνη-5
Νοστιμιά και άποψη στα πιάτα του εστιατορίου Τikla.

Δρόμοι της γεύσης

Η ταβέρνα της Λέλας (τηλ. 27210-73541) και οι Ελιές (τηλ. 27210-73140) στην Καρδαμύλη είναι γνωστές τοις πάσι και συνεχίζουν να κρατούν ψηλά την ποιότητά τους. Το νεότερο εστιατόριο Tikla (τηλ. 6988-439979), με τα περιποιημένα πιάτα και την έθνικ αισθητική, συνεχίζει να εξελίσσεται δημιουργικά και να κερδίζει τις εντυπώσεις. Προσεγμένο φαγητό και στο μικροσκοπικό Κρίταμο (τηλ. 27210-64102) πάνω στον δρόμο. Στον Άγιο Νικόλαο εξαιρετικό εστιατόριο είναι η Έλλη (τηλ. 6983-294889) με μεγάλη ποικιλία σε vegetarian και vegan επιλογές. Στην Πηγή, η ταβέρνα Μπαρμπα-Λιας (ή του Στάθη, τηλ. 6907-183468) βρίσκεται σε ένα ωραίο μπαλκόνι-πλατεία και σερβίρει σπιτικές νοστιμιές. Στα ορεινά, εκτός από αυτά που ήδη αναφέραμε, αξίζει να δοκιμάσετε τη Θέα (τηλ. 27210-73444) στο Εξωχώρι. Για πιο ελαφριά γεύματα η Aquarella (τηλ. 27210-75010) στην Καρδαμύλη θα σας ικανοποιήσει πλήρως – στα συν τα κοκτέιλ και η θέση της πάνω στη θάλασσα. Νέα άφιξη αποτελεί η Παλιά Καρδαμύλη (τηλ. 6985-028540) με υπέροχη αυλή, παραδοσιακή κουζίνα, σούβλες και ξυλόφουρνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή