Μεταξοχώρι: Το χωριό του Κισσάβου με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά

Μεταξοχώρι: Το χωριό του Κισσάβου με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά

Ανάμεσα σε μηλιές και κερασιές, κάτω από τον Κίσσαβο, το Μεταξοχώρι είναι ιδανικό για μια απόδραση-αστραπή είτε από την Αθήνα είτε από τη Θεσσαλονίκη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χωριό του μεταξιού μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε χωριό των καλλιτεχνών τη δεκαετία του 1990, το Μεταξοχώρι, στους πρόποδες του Κισσάβου, προσελκύει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αποκαλύπτοντας κάθε φορά και μια διαφορετική όψη του. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό, δίπλα στην κωμόπολη της Αγιάς, τον οποίο συναντά κανείς πριν φτάσει στα παράλια του νομού Λαρίσης. Γνωστός από τις αρχές του 19ου αιώνα για την παραγωγή μεταξιού αλλά και βαμβακερών υφασμάτων, προσέλκυσε λόγω της ανθηρής οικονομίας του και του εμπορίου, νέους εύπορους κατοίκους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ, χτίζοντας μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά, πολλά από τα οποία διατηρούνται και σήμερα. Αργότερα το χωριό ανακάλυψαν καλλιτέχνες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αγόρασαν τα αρχοντικά και τα αναπαλαίωσαν.

Μεταξοχώρι: Το χωριό του Κισσάβου με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά-1

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχετε να κάνετε στο Μεταξοχώρι είναι να περπατήσετε τα στενά δρομάκια του και να θαυμάσετε τα πέτρινα κτίρια —από το αρχοντικό του Ελβετού βαρόνου Φαβρ μέχρι το αρχοντικό Χατζημιχάλη που χτίστηκε στις αρχές του 1800 και στέγασε βιοτεχνία κεριών. Αξίζει να δείτε και το διώροφο λιθόκτιστο κτίριο του Παλιού Παρθεναγωγείου, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και πλέον στεγάζει εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και μια μικρή λαογραφική συλλογή. 

Μεταξοχώρι: Το χωριό του Κισσάβου με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά-2

Αν έχετε όρεξη για περισσότερο περπάτημα, μπορείτε να ακολουθήσετε τμήμα του Εθνικού Μονοπατιού Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο. Η πιο συνηθισμένη διαδρομή, που κάνουν οι περισσότεροι, είναι από το Μεταξοχώρι μέχρι το χωριό Ανατολή που βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων στις πλαγιές του Κισσάβου. Είναι μια εύκολη διαδρομή μήκους 6,8 χλμ, έχει όμως αρκετή ανηφόρα με υψομετρική διαφορά περίπου 700 μέτρων. 

Μεταξοχώρι: Το χωριό του Κισσάβου με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά-3

Μια ακόμα ωραία δραστηριότητα στην περιοχή είναι η επίσκεψη στο εργαστήριο γεύσεων «Γιαμ» (Αγιά, τηλ. 24940-22225) της Αύρας Πανουσοπούλου. Η Αύρα φτιάχνει βαζάκια με μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και άλλες λιχουδιές και μπορείτε να συμμετέχετε στην παραγωγή ή απλά να προμηθευτείτε νόστιμα καλούδια για το σπίτι. 

Διαμονή

Μεταξοχώρι: Το χωριό του Κισσάβου με τα μεγαλοπρεπή πέτρινα αρχοντικά-4

Στο Μεταξοχώρι λειτουργεί από το 2001 το «Αρχοντικό Σουλιώτη» (Μεταξοχώρι,  τηλ. 24940-22040, souliotismansion.com), ένας από τους 24 πιο φιλόξενους ξενώνες της Ελλάδας, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού ΤΑΞΙΔΙΑ της Καθημερινής. Στεγάζεται σε πέτρινο αρχοντικό το οποίο αναπαλαιώθηκε με προσοχή στη λεπτομέρεια, διατηρώντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Στο πρωινό σερβίρονται σπιτικές πίτες, μαρμελάδες και φρούτα από την περιοχή. Στο χωριό Σκήτη, 12 χλμ. από το Μεταξοχώρι, λειτουργεί ο ξενώνας «Ηώς» (Σκήτη, τηλ. 24940-51500, xenonas-ios.gr) με πολύ ωραία θέα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με μπαλκόνι ή τζάκι και τη δυνατότητα ενοικίασης δύο υπνοδωματίων για οικογένειες. Στο ίδιο χωριό μπορείτε να επιλέξετε μία από τις έξι μοντέρνες βίλες του συγκροτήματος «Skiti Villas» (Σκήτη, τηλ. 6944-254924, skiti-villas.gr). Με δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, είναι ιδανικές για οικογένειες και παρέες. 

Φαγητό

Στην πλατεία του χωριού, δίπλα στο ρέμα και κάτω από τα πλατάνια, λειτουργεί η ταβέρνα «Στ’ ρεματιά» (Μεταξοχώρι, τηλ. 24940-24380) που σερβίρει τα κλασικά, από μπιφτέκια και λουκάνικα μέχρι μαγειρευτά και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι. Λίγο πιο πάνω, στο «Κεραμίδι» (Μεταξοχώρι, τηλ. 24940-24030) σερβίρουν αγριογούρουνο κοκκινιστό, κόκορα κρασάτο, όλα τα ψητά της ώρας και χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο ακόμα και πρόβειο στη σούβλα. Για επιδόρπιο ζητήστε ζεστό χαλβά Φαρσάλων. Στο χωριό Μελιβοία, 10 χλμ. από το Μεταξοχώρι, το «La Gantem» (Μελιβοία, τηλ. 24940-31591) φημίζεται για την ωραία θέα, τις πλούσιες μακαρονάδες και τις πίτσες που ψήνονται σε ξυλόφουρνο. Για πρόβεια παϊδάκια, μπιφτέκια και λουκάνικα αναζητήστε την ταβέρνα «Η ωραία Σκήτη» (Σκήτη, τηλ. 24947-71140) στο ομώνυμο χωριό. 

Μετάβαση

Από Αθήνα: Η απόσταση είναι 378 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες. Για καύσιμα και διόδια μετ’ επιστροφής υπολογίστε 100 ευρώ και 44 ευρώ αντίστοιχα.  

Από Θεσσαλονίκη: Η απόσταση είναι 175 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες. Για καύσιμα και διόδια μετ’ επιστροφής υπολογίστε 46 ευρώ και 19 ευρώ αντίστοιχα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή