El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης

El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης

Πολύχρωμη και με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αυτή η άλλοτε περιθωριακή γειτονιά σφύζει από ζωντάνια και μοντέρνα ενέργεια

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στη Βαρκελώνη ζουν, όπως λένε, 179 διαφορετικές εθνικότητες, υπάρχει μια γειτονιά όπου μπορείτε να τις συναντήσετε όλες! Η συνοικία El Raval, μέρος της τουριστικής παλιάς πόλης, είναι μια ζωντανή, πολυπολιτισμική περιοχή που διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες του κέντρου της Καταλανικής πρωτεύουσας. Εδώ, τούρκικα κεμπαμπτζίδικα εναλλάσσονται στον ίδιο δρόμο με μεξικανικές τακερίες, ενώ ινδικά curry και συνοικιακά tapas bar συνυπάρχουν με rooftop cocktail bar πολυτελών ξενοδοχείων και εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Σε αυτό το γοητευτικό barrio που εκτείνεται δυτικά της περίφημης δεντρόφυτης οδού La Rambla μέχρι την αγορά του Sant Antoni θα δείτε ακόμα μπουγάδες κρεμασμένες στα μπαλκόνια και παιδιά να παίζουν στους δρόμους. Θα βρείτε επίσης ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία, καταστήματα με vintage ρούχα και μερικά από τα πιο ξακουστά μπαρ της πόλης, από τα ιστορικά καλλιτεχνικά στέκια του μοντερνισμού μέχρι gypsy jazz σκηνές και drag queen shows.

El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης-1

Αυτή η συνοικία, που πριν από τον 15ο αιώνα ήταν γνωστή ως «η περιοχή των Μοναστηριών», τον 19ο αιώνα φιλοξενούσε το πιο περιθωριοποιημένο κομμάτι του πληθυσμού της Βαρκελώνης, αποτελώντας μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης. Κάπως έτσι απέκτησε και τα προσωνύμια «Barri Xinès» ή «Barrio Chino», που χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν την περιοχή κοντά στο λιμάνι με τα κακόφημα στέκια, τους οίκους ανοχής και μια μεγάλη συγκέντρωση Ασιατών μεταναστών, ατμόσφαιρα που παρέπεμπε στη νεοϋορκέζικη Chinatown. Η κατάσταση άλλαξε στη δεκαετία του ’90, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, χάρη στους οποίους το El Raval απέκτησε δύο από τα σημαντικότερα τοπόσημά του: τον πράσινο πνεύμονα Rambla del Raval και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σήμερα, η περιοχή είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης.

Τι θα δείτε

El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης-2
Η εμβληματική αγορά La Boqueria.

Εκτός από το Gran Teatre del Liceu -τη διάσημη Όπερα της Βαρκελώνης-, και την εμβληματική αγορά La Boqueria, που βρίσκονται στη Rambla, ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του Raval είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MACBA). Πέρα από το ιδιαίτερο κτίριο -το οποίο σχεδίασε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Richard Meier- και τη συλλογή του με περίπου 5.000 έργα, έχουν ενδιαφέρον επίσης η Plaça dels Àngels με τους τακτικούς skaters, όπως και οι δρόμοι Joaquin Costa, Peu da la Creu και Elisabets. Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται η Casa de la Caritat (Σπίτι της Φιλανθρωπίας), που τον 19ο αιώνα υποδεχόταν τους αστέγους της πόλης, ενώ σήμερα στεγάζει το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης (CCCB), που διοργανώνει συχνά εκθέσεις, συναυλίες και φεστιβάλ με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Το πολύ βολικό workspace του προσφέρεται για εκείνους οι οποίοι πρέπει να διεκπεραιώσουν κάποια εργασία, ενώ μετά μπορούν να τσιμπήσουν κάτι στο Terracccita Bar-Restaurant.

El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης-3
Το αρχοντικό Palau Güell, σχεδιασμένο από τον Antoni Gaudí.

Στην οδό Nou de la Rambla θα δείτε μια πολύ διαφορετική αρχιτεκτονικά εικόνα, με χαρακτηριστικό το αρχοντικό Palau Güell, σχεδιασμένο από τον Antoni Gaudí μεταξύ 1886 και 1888 για τον Eusebi Güell, εξέχουσα προσωπικότητα της Βαρκελώνης του 19ου αιώνα. Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης-4
Η γλυπτή Γάτα του Κολομβιανού καλλιτέχνη Fernando Botero.

Λίγο πιο βαθιά στο El Raval, στην οδό Carrer de Sant Pau, επισκεφτείτε ένα από τα ελάχιστα ρομανικά κτίρια που έχουν διασωθεί στη Βαρκελώνη, το μοναστήρι των Βενεδικτίνων Sant Pau del Camp που χρονολογείται στον 11ο και στον 13ο αιώνα. Πέντε λεπτά με τα πόδια από εκεί, στο κέντρο της συνοικίας θα δείτε το πιο πρόσφατο αξιοθέατο της περιοχής, τη γλυπτή Γάτα του Κολομβιανού καλλιτέχνη Fernando Botero, που βρήκε της θέση της ανάμεσα στους φοίνικες της πλατείας της Rambla de Raval το 2003 και αποτελεί έκτοτε σημείο συνάντησης πριν τη βραδινή έξοδο στη γειτονιά.

Το «άλλο» Raval

El Raval: Η Κυψέλη της Βαρκελώνης-5

* Ανακαλύψτε τον μυστικό κήπο του βιβλιοπωλείου La Central del Raval (Elisabets, 6), στον χώρο ενός γοτθικού παρεκκλησιού του 19ου αιώνα, όπου θα απολαύσετε ήσυχα το cacaolat σας, ανάμεσα σε ντόπιους κυρίως.

* Απολαύστε τα tapas του μισελενάτου Dos Palillos (Elisabets, 9) στον πάγκο του Sake Bar (χωρίς κράτηση) ή στην αίθουσα του εστιατορίου γύρω από την ανοιχτή κουζίνα, για να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής αυτού του μοναδικού fusion Ασιατικής και Ιβηρικής γαστρονομίας (με κράτηση).

* Ανεβείτε στον τελευταίο όροφο του τετράστερου ξενοδοχείου Barceló Raval (Rambla de Raval, 17) και απολαύστε ένα cocktail στο rooftop bar με την εντυπωσιακή θέα σε ολόκληρη τη Βαρκελώνη.

* Δοκιμάστε τα value for money πιάτα του gastrobar La Monroe De La Filmo (Plaça de Salvador Seguí, 1-9) στο κέντρο κινηματογράφου Filmoteca de Catalunya, πριν παρακολουθήσετε μια ταινία ορόσημο του καταλανικού ή του διεθνούς κινηματογράφου.

* Πιείτε ένα βερμούτ στο πιο παλιό μπαρ της Βαρκελώνης, το ιστορικό Bar Marsella (Carrer de Sant Pau, 65) που άνοιξε το 1820 και είχε θαμώνες, μεταξύ άλλων, τον Pablo Picasso και τον Ernest Hemingway.

* Συναναστραφείτε τους ντόπιους και ακούστε ιστορίες για το αψέντι στη μοντερνιστική μπάρα του Casa Almirall (Joaquin Costa, 33), μπαρ που από το 1860 παραμένει ανέπαφο.

* Δείτε το drag queen show του bar Cangrejo (Montserrat 9) τις Παρασκευές και τα Σάββατα στις 23.30 και μετά χορέψτε με τα hits της Raffaela Carrá και του Camilo Sesto μαζί με ένα πολύχρωμο πλήθος από ντόπιους και τουρίστες κάθε ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

* Κάντε ένα εναλλακτικό tour στη γειτονιά με τους διαπολιτισμικούς οδηγούς του Migrantour Barcelona (mygrantour.org/barcellona), πρωτοβουλία της οργάνωσης Nexes Interculturals, για να γνωρίσετε την περιοχή μέσα από τη ματιά των μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή