Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι: Το πιο πολύχρωμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας
αλευρομουτζούρωμα-στο-γαλαξίδι-το-πι-562926742

Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι: Το πιο πολύχρωμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Μια μοναδική γιορτή στήνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι και αποτελεί την ιδανική αφορμή για τριήμερο στην παραλιακή κωμόπολη

Λίνα Καπετάνιου
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου μετρούν αντίστροφα κάθε χρόνο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και μαζί τους και όλοι οι επισκέπτες που έχουν βιώσει έστω και μία φορά την εμπειρία του Καρναβαλιού στην μικρή παραλιακή κωμόπολη της Φωκίδας. Οι εκθέσεις, οι δραστηριότητες για παιδιά, οι συναυλίες, οι χοροί και τα πάρτι ξεκινούν από την Παρασκευή της Τυροφάγου και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το περίφημο έθιμο «Αλευρομουτζούρωμα», που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.

Οι καρναβαλιστές επιδίδονται σε αλευροπόλεμο, ενώ βάφουν με φούμο και χρώματα το πρόσωπό τους. Εικάζεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο, ενώ σύμφωνα με άλλους το είδαν οι Έλληνες ναυτικοί στις ακτές της Σικελίας και το έφεραν στο Γαλαξίδι. Το σίγουρο είναι ότι το έθιμο τελείται από τα μέσα του 19ου αιώνα και συνδέθηκε με τον αποχαιρετισμό των ναυτικών που εν όψει της άνοιξης, θα έφευγαν για μακρινά ταξίδια.

Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι: Το πιο πολύχρωμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας-1
Οι καρναβαλιστές επιδίδονται σε αλευροπόλεμο, ενώ βάφουν με φούμο και χρώματα το πρόσωπό τους.(Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris)

Το τελετουργικό ξεκινάει την Παρασκευή το βράδυ με τη φωτιά στην πλατεία Μάμα. Γύρω από τις φλόγες στήνεται χορός και γλέντι με κρασί, ενώ στο ίδιο σημείο την επόμενη μέρα μπάντες δίνουν τον ρυθμό. Το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς λαμβάνει χώρα η παρέλαση γκρουπ μασκαρεμένων με αφετηρία την πλατεία Μανουσάκια. Το βράδυ η παρέλαση αρμάτων στην παραλία του Γαλαξιδίου μετατρέπεται σε πάρτι που κρατάει μέχρι αργά.

Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι: Το πιο πολύχρωμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας-2
Οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου μετρούν αντίστροφα κάθε χρόνο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το μεγάλο γεγονός, το Αλευρομουτζούρωμα, ξεκινάει το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Ο δήμος μοιράζει σακούλες με αλεύρι σε όλον τον κόσμο και η πομπή ξεκινάει από τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης. Ο ενδυματολογικός κώδικας των συμμετεχόντων ποικίλει: από αποκριάτικες στολές και κουστούμια μέχρι λευκές φόρμες εργασίας και γυαλιά κολύμβησης για την προστασία από τα χρώματα και το αλεύρι. Ό,τι και να φορέσετε, το σίγουρο είναι ότι μέχρι την παραλία του Γαλαξιδίου θα έχετε γίνει πολύχρωμοι, καθώς μαζί με το αλεύρι, οι περισσότεροι είναι εφοδιασμένοι και με σκόνες με χρώμα. Το γλέντι, οι χοροί και τα μουτζουρώματα κρατάνε μέχρι αργά το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων βρίσκεται εδώ, alevromoutzouroma.gr.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Ξενοδοχείο Γανυμήδης (Νικολάου Γουργουρή 20, ganimede.gr) φημίζεται για το πρωινό του που περιλαμβάνει χειροποίητες πίτες, φρεσκοψημένη μπουγάτσα, σπιτικό κέικ και φρουτένιες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Tο Nostos Hotel (Πλατεία Μανουσάκια, nostoshotel.info) στεγάζεται σε ανακαινισμένο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα και τα δωμάτια έχουν ρομαντική, country ατμόσφαιρα. Στο Ακρόπλωρο (Αγίου Ιωάννου 13-15, acroploro.gr), οι επιπλωμένες κατοικίες με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, πάρκινγκ, παιδική χαρά και κήπο θα βολέψουν πολύ τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Το Galaxa Mansion (Ελευθερίας και Κέννεντυ, galaxamansion.com) βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και διαθέτει πολύ προσεγμένα και καλαίσθητα δωμάτια.

ΦΑΓΗΤΟ

Σταθερή αξία για φαγητό στο Γαλαξίδι παραμένει η ταβέρνα του Μπεμπέλη (Νικολάου Μάμα 20-22). Σε έναν παραδοσιακό χώρο σερβίρει χειροποίητους μεζέδες, κλασικά μαγειρευτά και το ντόπιο πιάτο «κελέμια», ξερά κρεμμύδια γεμιστά με ρύζι και κιμά. Στο Γαλαξαύρα (Ακτή Οιάνθης 115) με θέα θάλασσα θα γευτείτε ντολμάδες, χωριάτικα λουκάνικα και ζουμερό κεμπάπ, ενώ το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο υποκλίνεται στην ψαροφαγία. Στον Σκελετόβραχο (Ακτή Οιάνθης 91) δοκιμάστε τη σαλάτα με χέλι, τον τόνο ταρτάρ και το κριθαρότο με γαρίδες. Στο Ab Ovo (Ακτή Οιάνθης 87) θα βρείτε εμπνευσμένα πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, όπως μυλοκόπι φρικασέ με ταρτάρ κάπαρης και ντοματίνια και θράψαλο ψητό με βινεγκρέτ μαύρου σκόρδου.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από Αθήνα: Η απόσταση είναι 212 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου 2 ½ ώρες. Τα διόδια θα σας κοστίσουν 15,5 ευρώ μετ’ επιστροφής και για βενζίνη υπολογίστε περί τα 60 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Από Θεσσαλονίκη: Η απόσταση είναι 387 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου 4 ½ ώρες. Τα διόδια θα σας κοστίσουν 40 ευρώ μετ’ επιστροφής και για βενζίνη υπολογίστε περί τα 110 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή