Οδηγός «επιβίωσης» για το Καρναβάλι της Πάτρας

Οδηγός «επιβίωσης» για το Καρναβάλι της Πάτρας

Η Αποκριά κορυφώνεται και η Πάτρα είναι έτοιμη να την αποχαιρετίσει. Προετοιμαστείτε κι εσείς κατάλληλα, για να απολαύσετε το μεγάλο Καρναβάλι στο έπακρο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πατρινό Καρναβάλι, το πιο φημισμένο της χώρας, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα. Με ιστορία που ξεκινάει τον 19ο αιώνα, είναι η μεγάλη γιορτή της αχαϊκής πρωτεύουσας, με διάρκεια δύο μηνών και σχεδόν όλους τους κατοίκους να εμπλέκονται στη διοργάνωσή του. Πρόσφατα, μάλιστα, σχηματίστηκε φάκελος προκειμένου να συμπεριληφθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του εμπλουτίζεται κάθε χρόνο. Ακολουθούν συμβουλές και πληροφορίες για να απολαύσετε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο τριήμερό του.

Οδηγός «επιβίωσης» για το Καρναβάλι της Πάτρας-1
(Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΡΤΕΝΤΖΙΟ)

Η γεωγραφία του Καρναβαλιού

Οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται με επίκεντρο την πλατεία Γεωργίου Α΄. Το Σάββατο στις 6 το απόγευμα ξεκινάει η «Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση» επί της οδού Κορίνθου, από τη διασταύρωση με την οδό Δημητρίου Γούναρη, και αφού διασχίσει την πλατεία Γεωργίου Α΄ συνεχίζεται μέχρι τη διασταύρωση της οδού Κορίνθου με την οδό Αράτου. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι από τη διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Παπαφλέσσα και τερματίζεται επί της οδού Κορίνθου, στη διασταύρωση με την οδό Κιλκίς. Κατά τη διάρκεια και των δύο παρελάσεων είναι κλειστό ολόκληρο το κέντρο της πόλης, οπότε φροντίστε να παρκάρετε μακριά και να περπατήσετε ως εκεί. Ανάλογα με το πόσο νωρίς θα φτάσετε, η περιοχή γύρω από το Νότιο Πάρκο ή τη μαρίνα προσφέρονται για πάρκινγκ.

Διαμονή και διατροφή

Η πολυκοσμία στην Πάτρα αυτές τις ημέρες έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στη διαμονή και τη διατροφή, γι’ αυτό κάντε τις κρατήσεις σας εγκαίρως. Αν δεν θέλετε να περιμένετε ή να στριμωχτείτε, κλείστε τραπέζι σε εστιατόρια εκτός πόλης, όπως στο χωριό Γλαύκος ή το Ρίο, όπου είναι πιο ήσυχα.

Οδηγός «επιβίωσης» για το Καρναβάλι της Πάτρας-2
(Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στην Πάτρα τις μέρες του Καρναβαλιού δεν γίνονται μόνο παρελάσεις και μουσικές παραστάσεις. Πριν και μετά από αυτές, διοργανώνονται εκδηλώσεις και πάρτι σε πολιτιστικούς χώρους, καφέ και μπαρ. Ρωτήστε τους ντόπιους, ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει και διασκεδάστε με την ψυχή σας.

Καθαρά Δευτέρα

Το βράδυ της Κυριακής κηρύσσεται η λήξη του Καρναβαλιού και οι περισσότεροι επισκέπτες αρχίζουν να αποχωρούν. Σας συμβουλεύουμε να μείνετε και την Καθαρά Δευτέρα, τόσο για να αποφύγετε την κίνηση όσο και για να απολαύσετε τους θαλασσινούς μεζέδες στα αποσυμφορημένα πια από το μεγάλο πλήθος εστιατόρια και μεζεδοπωλεία. Πολλοί λένε ότι είναι η πιο ήσυχη μέρα στην Πάτρα και θα μπορέσετε να δείτε μια άλλη πλευρά της.

Οδηγός «επιβίωσης» για το Καρναβάλι της Πάτρας-3
(Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΡΤΕΝΤΖΙΟ)

Οι ειδικοί συμβουλεύουν

Ζητήσαμε από τον Γιάννη Γεωργακάκη, μέλος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, υπεύθυνο πληρώματος και λάτρη του Καρναβαλιού, να μας δώσει τη δική του συμβουλή για την παρακολούθηση των παρελάσεων: «Τις τρεις πρώτες ώρες θα δείτε τις καλύτερες στολές και τα καλύτερα άρματα. Και αυτό γιατί τα παραδοσιακά πληρώματα του “Κρυμμένου Θησαυρού”, που έχουν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία στο παιχνίδι, παρελαύνουν πρώτα. Στη διαδρομή κατά μήκος της οδού Κορίνθου, από την οδό Παπαφλέσσα μέχρι την πλατεία Γεωργίου, θα θαυμάσετε άρματα-καλλιτεχνικές δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, σατιρικές αναπαραστάσεις και χρώματα. Εξαιρετικές εμπνεύσεις -στολές των πληρωμάτων, μάσκες, καπέλα, μακιγιάζ, χειροποίητες κατασκευές-, χορευτικούς σχηματισμούς και συντροφιές από όλες τις ηλικίες και τα διαμερίσματα της πόλης. Δεν υπάρχουν σύνορα, στεγανά ή αποκλεισμοί. Όλοι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα. Μετά την πλατεία Γεωργίου, μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα, όπως περνάνε οι ομάδες των μεταμφιεσμένων δίπλα σας, να σας δώσουν κάποιο καπέλο ή αξεσουάρ της στολής τους για ενθύμιο!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή