Λονδίνο: Οι τελευταίοι πίνακες του Ρέμπραντ

Λονδίνο: Οι τελευταίοι πίνακες του Ρέμπραντ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοχρονιάτικη απόδραση στο Λονδίνο για μια έκθεση στη National Gallery, που εγκαινιάστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου. Ο λόγος για την παρουσίαση των τελευταίων έργων του Ρέμπραντ «Rembrandt: The Late Works».

Μάλλον συζητάμε για μια ομάδα από τα ωραιότερα έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο. Αυτό που συγκλονίζει είναι η απλότητα της διάταξης στον χώρο. Τέσσερα αυτοπορτρέτα και ένα μικρό σχέδιο, όλα δημιουργημένα τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του, τοποθετημένα στον τοίχο το ένα δίπλα στο άλλο και φωτισμένα. Κι όμως, ό,τι θα μπορούσες να επιθυμήσεις να νιώσεις από την ευφυΐα και τον κόσμο του Ρέμπραντ βρίσκεται μπροστά σου: η συγκεντρωμένη μελέτη, το γήινο, καθημερινό που έχει γίνει μυστηριώδες.

Ο Ρέμπραντ ζωγραφίζει σαν γλύπτης τονίζοντας τη χροιά του δέρματος για να δείξει τη φουσκωμένη του μύτη, φέρνοντάς την σε αντίθεση με τα απαλά, μωρουδίστικα μαλλιά του. Μοιάζει ευγενικός, συχνά κωμικός, κάποιες στιγμές ευχαριστημένος, άλλοτε ταλαιπωρημένος.

Η έκθεση ξεδιπλώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του όταν έμεινε χωρίς χρήματα, η ερωμένη του και ο γιος του πέθαναν, ενώ ο ίδιος ως καλλιτέχνης δεν ήταν πια της μόδας. Μια περίοδος ενδοσκόπησης είναι φανερή στα έργα του που καλούν τον επισκέπτη να μοιραστεί την ένταση του οράματος του ζωγράφου και του πόνου του. Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και ο ερωτισμός, υπάρχει η οικειότητα και ο Ρέμπραντ σπάει όλους τους κανόνες χρησιμοποιώντας το μαχαίρι της παλέτας του για να ζωγραφίσει! Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές εκθέσεις που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο.

Πάντως, από την Εθνική Πινακοθήκη μη φύγετε χωρίς να δείτε τα πορτρέτα του Γκόγια «Goya: The Portraits» και τους «Τοίχους Νερού» («Walls of Water») της Βρετανίδας ζωγράφου Maggi Hambling.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή