Αφορμές για ταξίδι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως 31 Ιανουαρίου 2016

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ | Τέρνερ τον Ιανουάριο

Το 1899, ο 90χρονος συλλέκτης Henry Vaughan αποφάσισε να δωρίσει τα έργα που απάρτιζαν την εντυπωσιακή ιδιωτική του συλλογή σε μουσεία της Βρετανίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας κληροδότησε μια σειρά από υδατογραφίες και σχέδια του J. M. W. Turner με τον όρο να εκτίθενται όλα τα έργα μαζί, χωρίς καμία χρέωση για το κοινό, κάθε Ιανουάριο. Η επιθυμία του γίνεται σεβαστή για περισσότερα από 100 χρόνια. Η έκθεση «Τurner in January: The Vaughan Bequest» περιλαμβάνει ακουαρέλες της πρώιμης περιόδου του διάσημου Βρετανού ζωγράφου και σχέδια από τοπία της ηπειρωτικής Ευρώπης του 1830-40.

www.nationalgalleries.org


Από 22 έως 31 Ιανουαρίου 2016

ΛΟΝΔΙΝΟ | Πίσω από το ρόλο

Ο διακεκριμένος φωτογράφος Rick Guest στήνει μπροστά στο φακό του καταξιωμένους χορευτές χωρίς τα λαμπερά τους κοστούμια, σε μια προσπάθεια να διακρίνει τον άνθρωπο πίσω από το ρόλο. Η έκθεση «Rick Guest: What Lies Beneath Private View» περιλαμβάνει πορτρέτα χορευτών με έντονα τα «σημάδια» στο σώμα και στην έκφρασή τους από την επίπονη καθημερινή άσκηση.

www.thehospitalclub.com

 


Eως 24 Ιανουαρίου 2016

ΜΟΝΑΧΟ | Η αρχή μιας φιλίας

Πρωτοπόροι της αφηρημένης τέχνης, οι Klee και Kandisky συνέδεσαν τα ονόματά τους με σημαντικά κινήματα του μοντερνισμού, όπως ο «Γαλάζιος Kαβαλάρης» και το Bauhaus. Η έκθεση «Klee & Kandinsky. Neighbors, Friends, Rivals» ανατρέχει στην παραγωγική πορεία των δύο καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο που προσέγγιζαν την τέχνη τους, ενώ υπογραμμίζει και τους ισχυρούς φιλικούς δεσμούς που τους ένωναν για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ειδικότερα, το αφιέρωμα εστιάζει στο χρονικό διάστημα από το 1922 έως το 1931, περίοδο κατά την οποία δίδασκαν και οι δύο στη σχολή Bauhaus και διέμεναν σε γειτονικά διαμερίσματα, αλλά και στα έργα προς το τέλος της ζωής τους, που αντανακλούν τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών που χαρακτήριζε τη σχέση τους.  

www.lenbachhaus.de

 


Εως 17 Ιανουαρίου 2016

 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ | Βίοι παράλληλοι

Vincent van Gogh και Εdvard Munch, δύο ζωγράφοι που συνέβαλαν όσο λίγοι στην εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης με τις καινοτόμους ιδέες και τεχνικές τους, «συναντιούνται» σε μια κοινή έκθεση με τίτλο «Munch: Van Gogh». Το ενδιαφέρον αφιέρωμα φωτίζει τους παράλληλους δρόμους στη ζωή και στο έργο των δύο καλλιτεχνών που δεν γνωρίστηκαν ποτέ, παρότι έμεναν για ένα  διάστημα στην ίδια γειτονιά στη Μονμάρτρη και σύχναζαν στους ίδιους κύκλους, υπογραμμίζοντας τις κοινές τους θεματικές και αντιλήψεις γύρω από το σκοπό της τέχνης, τις επιρροές τους από προηγούμενα αισθητικά ρεύματα, τη σημασία του λόγου στη δουλειά τους, τους πειραματισμούς τους με άλλα μέσα όπως η φωτογραφία, αλλά και τους κοινούς τους φίλους και τις κοινωνικές τους συναναστροφές.

www.vangoghmuseum.nl


Εως 22 Ιανουαρίου 2016

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ | Μόδα και ταξίδι

Η έκθεση «Travelling with distinction» εστιάζει στη φωτογραφία μόδας μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Το φόντο αλλά και η στάση των μοντέλων σε κάθε λήψη υπαινίσσονται ένα μοναδικό ταξίδι. Την περιπέτεια μιας διαδρομής, πραγματικής ή φανταστικής. Γυναίκες και άντρες ξαπλωμένοι σε οδοστρώματα, μπροστά από συρμούς τρένων, έξω από τροχόσπιτα, πάνω σε μηχανές, ακίνητοι να ατενίζουν τον μακρινό ορίζοντα.

www.museudeldisseny.cat

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή