Τάμεσης: Ο ποταμός γίνεται γκαλερί

Τάμεσης: Ο ποταμός γίνεται γκαλερί

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία απέραντη, ελεύθερα προσβάσιμη νυχτερινή γκαλερί φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Τάμεση ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, φωτίζοντας 17 από τις γέφυρες της πόλης. Σχεδιαστές, φωτιστές, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, ο οποίος έχει τίτλο «Illuminated River» («Φωτεινό Ποτάμι») και σύνθημα «Ενα ποτάμι. 17 γέφυρες. Μία δέσμη φωτός».

Οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να «φέρουν στο φως» μερικά από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά ελάχιστα προβεβλημένα, οικοδομήματα της αγγλικής πρωτεύουσας, αφού οι γέφυρες τείνουν να αγνοούνται από τους περαστικούς, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Βασική προϋπόθεση είναι οι προτεινόμενες φωτεινές εγκαταστάσεις να αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε γέφυρας, με την έμφαση να δίνεται σε αυτές του Oυεστμίνστερ, του Ουότερλου, του Λονδίνου και του Τσέλσι.

Με προϋπολογισμό 25,5 εκατ. ευρώ (τα ποσό θα καλυφθεί από ιδιωτικές χορηγίες), το έργο έχει ως στόχο να προσελκύσει περισσότερους Λονδρέζους και επισκέπτες στις όχθες του ποταμού εμφυσώντας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος αυτή την εβδομάδα, «νέα πνοή στην καρδιά του νυχτερινού Λονδίνου». Ουσιαστικά, μια περιήγηση στην υπαίθρια «γκαλερί» θα ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στην ιστορία της πόλης: Η παλαιότερη από τις 17 γέφυρες, η Gosvenor Bridge, χτίστηκε το 1859, ενώ οι πιο πρόσφατες (αυτή του Nine Elms στην ομώνυμη, ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή και η κατάφυτη αν και αμφιλεγόμενη Garden Bridge), είναι ακόμα υπό κατασκευήν.

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει στις 7 Ιουλίου. Οι προτάσεις, που θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο τέλος του χρόνου, ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2017. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα illuminatedriver.london.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή