Μήλος: Αφροδίτη ποπ, αλλά όχι κιτς

Μήλος: Αφροδίτη ποπ, αλλά όχι κιτς

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Αφροδίτη που ετοιμάζεται να κολυμπήσει, μια άλλη με ενδυμασία μπελ-επόκ είναι έτοιμη να βολτάρει σκανδαλίζοντας τους θαυμαστές της, μια τρίτη μαύρη με τουρμπάνι, παραπέμπει σε ανθρωπολογικές θεωρίες για τη μαύρη Αφροδίτη. Με χρώματα, αντιθέσεις αλλά και στυλιστικές – εικαστικές μεταμορφώσεις, η Μοσχούλα Μαυρογιάννη από τη Μήλο μεταμορφώνει τα αντίγραφα του κλασικού γλυπτού της Αφροδίτης της Μήλου, «παίζοντας» με το σύμβολο της αιώνιας ομορφιάς και του έρωτα. Τα έργα της εντάσσονται στην τάση που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με σουβενίρ που αναδεικνύουν –με ένα νέο χρώμα και υφή– ελληνικά σύμβολα μέσα από μια μοντέρνα, ποπ ματιά, χωρίς να είναι κιτς. Και δεν είναι η μόνη που καταφέρνει να γοητεύσει με τις δημιουργίες της τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών. Πίσω από τους περισσότερους καταστηματάρχες που υποδέχονται στα νησιά τους επισκέπτες του καλοκαιριού, κρύβονται μικροί καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν χέρια και μυαλό για να δημιουργήσουν διακοσμητικά, κοσμήματα, ρούχα. Αλλωστε, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τουρισμού, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η χειροτεχνία, που τροφοδοτεί τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί αυτές οι δημιουργίες της ελληνικής δεξιοτεχνίας να είναι… προσβάσιμες μόνο κατά τους τουριστικούς μήνες. Μια ιδέα θα ήταν τα τοπικά επιμελητήρια, όπως αυτό των Κυκλάδων, να διοργανώνουν τον χειμώνα σχετικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα. Βεβαίως, πολλά από αυτά τα σουβενίρ εκτίθενται στο Διαδίκτυο –δεκάδες είναι οι ηλεκτρονικές «γκαλερί»– ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι το pc και το smartphone δεν μπορούν να μεταφέρουν την αύρα του καλοκαιριού και της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή