Δρόμοι για γερά στομάχια

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχεις τύχη, διάβαινε σε αυτούς τους δρόμους-τρομοκράτες, που δοκιμάζουν την τόλμη και την ψυχραιμία ακόμα και των πιο ικανών οδηγών.

1. Passo dello Stelvio, Ιταλία

Το πέρασμα Stelvio στις Ανατολικές Αλπεις δημιουργήθηκε μεταξύ 1820 και 1825 επί αυστριακής αυτοκρατορίας, για να συνδέσει την τότε αυστριακή επαρχία της Λομβαρδίας με την υπόλοιπη Αυστρία. Η διαδρομή λίγο έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να προκαλεί τρόμο στους οδηγούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις 48 ελικοειδείς στροφές, σε υψόμετρο 2.757 μ., την απότομη κλίση του οδοστρώματος, που σε ορισμένα σημεία στενεύει απρόσμενα πολύ, και την ολισθηρότητα εξαιτίας του χιονιού, που κάποιες φορές επιμένει μέχρι και τον Ιούλιο. Αν και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολύ κόσμο, το πέρασμα συγκαταλέγεται στα ωραιότερα της Ευρώπης, ενώ η ανάβαση των ποδηλατών στον Γύρο της Ιταλίας αποτελεί από τις πιο συναρπαστικές και συγκινητικές στιγμές του αγώνα.


2. Zoji La Pass, Ινδία

Για τους κατοίκους του χωριού Ladakh, στην Ινδία, το πέρασμα Zoji La είναι η μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι οδηγοί για να διασχίσουν τον χωματόδρομο –εννοείται μονής κατεύθυνσης–, πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε υψόμετρο 3.528 μ., αλλά και για εννέα ολόκληρα χιλιόμετρα να «φλερτάρουν» με το τρομακτικό κενό. Η θέα των βουνοκορφών, των κοιλάδων και της οργιώδους κατά τόπους βλάστησης μπορεί εύκολα να παρασύρει το βλέμμα του ανυποψίαστου επισκέπτη, ο δρόμος όμως δεν ενδείκνυται για χάζεμα.


3. James Dalton Highway, Αλάσκα 

Στην Αλάσκα οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι τους περισσότερους μήνες του χρόνου, δυσκολεύοντας την οδήγηση, παρά το χαλίκι με το οποίο στρώνονται για μεγαλύτερη πρόσφυση των οχημάτων. Ο αυτοκινητόδρομος James Dalton όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά συνιστά και κατηγορία από μόνος του, καθώς απευθύνεται σε επιδέξιους οδηγούς με μεγάλη ετοιμότητα. Δεν είναι μόνο η ολισθηρότητα στις απότομες στροφές που πρέπει να αντιμετωπίσουν ή τα χαλίκια που εξακοντίζονται στα παράθυρα, ούτε ακόμα οι λακκούβες μεγέθους κρατήρα, είναι οι ισχυροί άνεμοι, το πολικό ψύχος και η ίδια η ερημιά. Σε μια διαδρομή 666 χλμ. μόνο τρία χωριουδάκια συναντά κανείς. Ούτε πρατήρια βενζίνης, ούτε εστιατόρια, ούτε ξενοδοχεία. Για όσους επιθυμούν λίγη ενδοσκόπηση, αυτό είναι το απόλυτο road trip.


4. El Camino a los Yungas, Βολιβία

Τον αποκαλούν «δρόμο του θανάτου» και θεωρείται ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο – στοιχίζει τη ζωή περίπου σε 300 ανθρώπους κάθε χρόνο. Πρόκειται για τον χωματόδρομο Γιούνγας, μήκους 69 χλμ., που συνδέει την πρωτεύουσα Λα Πας της Βολιβίας με το χωριό Κορόικο στην περιοχή Γιούνγας, κατηφορίζοντας από τα 4.650 μ. στα 1.200 μ. Εχει πλάτος όσο ένα αυτοκίνητο και κανενός είδους προστατευτικό κιγκλίδωμα από γκρεμούς που φτάνουν τα 600 μ. βάθος. Τα πράγματα γίνονται πιο επικίνδυνα με τις τροπικές βροχές, οι οποίες μετατρέπουν τον δρόμο σε ολισθηρό λασπότοπο, τις πτώσεις βράχων, την ομίχλη και, εννοείται, με την εμφάνιση δεύτερου οχήματος από την αντίθετη κατεύθυνση. Μήπως να διαλέξει κανείς τον καινούργιο δρόμο;


5. Guoliang Tunnel Road, Κίνα

Ενα από τα πιο δημοφιλή τούνελ στον κόσμο, το Guoliang στα όρη Taihang της Κίνας, έχει μήκος μόνο 1,2 χλμ., ύψος 5 μ. και πλάτος 4 μ., και μοιάζει περισσότερο με λαγούμι που σκάφτηκε με το χέρι. Για την ακρίβεια, σκάφτηκε με σφυρί και καλέμι το 1977 από τους κατοίκους του απομονωμένου χωριού Guoliang, οι οποίοι μέχρι τότε έφταναν στον έξω κόσμο μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού χαραγμένου στον βράχο, με μια τεράστια χαράδρα να χάσκει από κάτω τους. Το τούνελ ανοίχτηκε στην άκρη του ίδιου βράχου, με 30 «παράθυρα» κατά μήκος της διαδρομής για να πετούν τα μπάζα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, αλλά επικίνδυνο για τον απρόσεκτο οδηγό, εξαιτίας της στενότητας και της έλλειψης ορατότητας στις στροφές.


6. Karakoram Highway, Πακιστάν

Σε υψόμετρο 4.693 μ., ο αυτοκινητόδρομος 1.300 χλμ. Karakoram ή το «όγδοο θαύμα» της μηχανικής, όπως τον έχουν αποκαλέσει εξαιτίας των δυσκολιών στην κατασκευή του, διασχίζει την ομώνυμη οροσειρά Karakoram, ενώνοντας τη Δυτική Κίνα με το Πακιστάν, και ακολουθεί ένα από τα πολλά μονοπάτια του αρχαίου «δρόμου του μεταξιού». Πραγματική πρόκληση για τους οδηγούς, με τις στενές, απότομες στροφές του να αναγκάζουν τους οδηγούς να ισορροπήσουν τα αυτοκίνητα στο χείλος του γκρεμού, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος την εποχή των μουσώνων λόγω των συχνών κατολισθήσεων και τον χειμώνα λόγω των χιονοπτώσεων. Παραμένει, ωστόσο, εντυπωσιακός και ιδιαίτερα αγαπητός στους λάτρεις των αλπικών τοπίων και της περιπέτειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή