Ατζέντα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΒΕΡΝΗ: Paul Klee, 1922 και Paul Klee, 1920.

// ΒΕΡΝΗ //

Ο Klee στον πόλεμο [Έως 03/06/2018]

Τον Μάρτιο του 1916, σε ηλικία 36 ετών, ο Paul Klee (1879-1940) στρατολογήθηκε από το γερμανικό Ράιχ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του σε στρατιωτικά αεροδρόμια, όπου όχι μόνο δεν εγκατέλειψε την τέχνη του, αλλά ανακάλυψε και νέα υλικά και τεχνικές, όπως τα στένσιλ, με τα οποία ζωγράφιζε την επιφάνεια των αεροσκαφών. Η έκθεση «Klee in Wartime» στο Κέντρο Πάουλ Κλέε παρουσιάζει την πιο ανήσυχη πλευρά του καλλιτέχνη, ο οποίος επεξεργαζόταν τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, εντάσσοντάς τες στα έργα του. Ο πόλεμος ωστόσο δύσκολα «πουλούσε» ως θέμα, γι’ αυτό υιοθέτησε μια πιο αφηρημένη γλώσσα, κοινά αποδεκτή, για να αποδώσει την ατμόσφαιρα τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των μαχών. Χρησιμοποιώντας σύμβολα, όπως ο κύκλος, η ημισέληνος, το αστέρι ή το τρίγωνο, ο δημιουργός προσπάθησε να απεικονίσει τα τραγικά γεγονότα, χωρίς να δείχνει άμεσα την πραγματικότητα.

zpk.org


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΖΥΡΙΧΗ: Alice Boner © Museum Rietberg.

// ΖΥΡΙΧΗ //

Μια ζωή ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση [Έως 14/01/2018]

Η έκθεση «Alice Boner in India: A Life for Art» στο Rietberg παρουσιάζει την πορεία της Ελβετίδας Αλίκης Μπόνερ (1889–1981) ως καλλιτέχνιδας, συλλέκτριας και ιστορικού τέχνης στην ινδική πόλη Βαρανάσι, όπου έζησε για 40 χρόνια. Η δημιουργός έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για το ενδιαφέρον της για την ινδική τέχνη, αλλά και για την προσπάθειά της να την κάνει πιο γνωστή και κατανοητή στη Δύση.

rietberg.ch


Ατζέντα-3

Φωτογραφία:  ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: Raden Saleh, Shipwreck in Storm © National Gallery Singapore.

// ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ //

Kοινή πορεία [Έως 07/01/2018]

Η έκθεση «Between Worlds: Raden Saleh and Juan Luna» στην Εθνική Πινακοθήκη εξιστορεί την πορεία δύο σημαντικών καλλιτεχνών με ασιατική καταγωγή. Ο Ινδονήσιος Raden Saleh (1811–1880) και ο Φιλιππινέζος Juan Luna (1857–1899)κατάφεραν μέσα από τις ευρωπαϊκές εμπειρίες τους να επηρεάσουν τις τέχνες στη Νοτιοανατολική Ασία του 1800, δουλεύοντας με τις τεχνοτροπίες που κυριαρχούσαν στον τότε κόσμο, και παράλληλα να κερδίσουν μια θέση στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

nationalgallery.sg


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Mayo Coups de Bâtons, 1937 © Private collection, Milan.

// ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ //

Καλλιτεχνικός ακτιβισμός [Έως18/03/2018]

Η έκθεση «Surrealism in Egypt: Art et Liberté 1938-1948» στην Tate Liverpool παρακολουθεί την ιστορία της Art et Liberté, μιας ανήσυχης ομάδας νέων καλλιτεχνών, διανοουμένων και πολιτικών ακτιβιστών με έδρα το Κάιρο που αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του σουρεαλισμού. Περισσότερα από 100 έργα –πίνακες, φωτογραφίες, ταινίες κ.ά.– διερευνούν τα κοινωνικο-πολιτικά κίνητρα που οδήγησαν στην ίδρυσή της (φασισμός, βρετανική αποικιοκρατία στην Αίγυπτο, πορνεία), καθώς, παρά την παγκόσμια γλώσσα του καλλιτεχνικού κινήματος, η ομάδα αναγνώρισε την ανάγκη για μια νέα μορφή σουρεαλισμού με τοπικό προσανατολισμό.

tate.org.uk


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ: Louvre Abu Dhabi © Marc Domage.

// Άμπου Ντάμπι //

Tο Λούβρο αλλιώς [από 21/12/2017 έως 07/04/2018]

Η πρώτη περιοδική έκθεση που παρουσιάζεται στο παράρτημα του Λούβρου με τίτλο «From One Louvre to Another: Opening a Museum for Everyone» εξετάζει την ιστορία του μουσείου στο Παρίσι τον 18ο αιώνα. Μέσα από 150 έργα μπορεί να δει κανείς τις βασιλικές συλλογές στις Βερσαλλίες την περίοδο του Λουδοβίκου XIV, αλλά και αντικείμενα από το γαλλικό μουσείο.

louvreabudhabi.ae

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή