Ατζέντα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣΙ: ©David Goldblatt ©Centre Pompidou

// ΠΑΡΙΣΙ //

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ [από 21/02 έως 07/05/2018]

Η αναδρομική έκθεση «David Goldblatt» (1930-) στο Centre Pompidou παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Αφρικανού φωτογράφου, εστιάζοντας κυρίως στην αφοσίωση και την ευαισθησία που έδειχνε απέναντι σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει δύο από τις πιο σημαντικές σειρές φωτογραφιών του, τις «In The Mines» και «Afrikaners», οι οποίες θεωρείται ότι αγγίζουν τα όρια του ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα που είχε επιφέρει στις κοινωνικές σχέσεις το καθεστώς του απαρτχάιντ και αποκαλύπτοντας την ένταση που υπήρχε σε θέματα εδαφικής και πολιτικής εκπροσώπησης. Εκτίθενται όμως και λιγότερο γνωστές εικόνες του, όπως αυτή του καταρράκτη του Κέιπ Τάουν, αλλά και η

πρόσφατη δουλειά του, «Intersections».

centrepompidou.fr


Ατζέντα-2

Φωτογραφία:  ΛΟΝΔΙΝO: © Lawrence K. Ho, Los Angeles Times Getty Images

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ [από 18/02 έως 06/05/2018]

Η έκθεση «Opera: Passion, Power and Politics» στο V&A διερευνά τις πτυχές της όπερας –από τη γέννησή της στην Ιταλία έως την εξάπλωσή της στην Ευρώπη– μέσα από επτά έργα σε επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, καλύπτοντας περίοδο 400 ετών. Αν και η όπερα έχει τις ρίζες της σε λαϊκές μορφές –παντομίμα, καρναβάλι–, εξελίχθηκε σε εκλεπτυσμένο είδος που ανύψωσε την τέχνη της μουσικής και έφτασε στα άκρα το ανθρώπινο συναίσθημα μέσα από μύθους, έρωτες, σκοτεινές πράξεις κ.ά, προβάλλοντας πάντα το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελισσόταν.

www.vam.ac.uk


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚH: © Tarsila do Amaral Licenciamentos.

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ [έως 03/06/2018]

Η έκθεση «Tarsila do Amaral: Inventing Modern Art in Brazil» στο MoMA επικεντρώνεται στο έργο της Βραζιλιάνας Tarsila do Amaral (1886-1973), μιας θεμελιώδους φιγούρας για την ιστορία του μοντερνισμού στη Λατινική Αμερική. Το 1928 ζωγράφισε το «Abaporu», μια καρτουνίστικη εικόνα η οποία ενέπνευσε το «Ανθρωποφαγικό μανιφέστο», που έγινε σήμα κατατεθέν του καλλιτεχνικού κινήματος που προσπάθησε να «χωνέψει» τις εξωτερικές επιρροές και να παραγάγει τέχνη για την ίδια τη Βραζιλία.

moma.org


Ατζέντα-4

// ΝΙΚΑΙΑ //

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ [από 17/02 έως 04/03/2018]

Στο Μαντόν της Νίκαιας, στη Γαλλική Ριβιέρα, διοργανώνεται μία από τις πιο παλιές γιορτές στην Ευρώπη, το Φεστιβάλ Λεμονιού (1896). Διαρκεί 15 μέρες και η πόλη, που υπήρξε βασικός παραγωγός λεμονιών της Γηραιάς Ηπείρου, γεμίζει με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και άρματα, όλα φτιαγμένα με το μικρό εσπεριδοειδές. Την ίδια περίοδο, επισκεφθείτε το διάσημο καρναβάλι της Νίκαιας.

fete-du-citron.com


Ατζέντα-5

// ΜΕΞΙΚΟ //

ΕΙΚΟΝΑ ΡΗΞΗΣ [από 24/02 έως 29/06]

Το «Uprisings» στοMUAC είναι μια διεπιστημονική έκθεση που διερευνά μαζικά κινήματα, όπως κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, επαναστάσεις κ.ά., και βασίζεται κυρίως στις μελέτες του Γάλλου φιλοσόφου και ιστορικού τέχνης Georges Didi-Huberman (1953). Η εικόνα της εξέγερσης, μέσα από χειρόγραφα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και ταινίες, δείχνει πώς έγινε αντιληπτή από τους καλλιτέχνες σε διάφορες περιόδους της ιστορίας.

muac.unam.mx

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή