Ατζέντα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

// ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ //

Με τη φθορά του χρόνου [Έως 15/04/2018]

Η αναδρομική έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας: Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός» στο Τελλόγλειο είναι αφιερωμένη στον ανήσυχο Έλληνα εικαστικό Σωτήρη Σόρογκα (1936-). Ο δημιουργός με την ποιητική έκφραση διδάχθηκε τη ζωγραφική από τον Γιάννη Μόραλη και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε του Sao Paolo (1981), η 3η Μπιενάλε Χαρακτικής του Baden Baden (1983) κ.ά. Η χρωματική παλέτα του καλλιτέχνη είναι λιτή, με το λευκό και το μαύρο να κυριαρχούν, ενώ τα αγαπημένα του θέματα προσεγγίζουν τον χώρο, τον χρόνο, τη ζωή, τον θάνατο, τη φθορά – ερείπια, σκουριές, κουρέλια. Ο επισκέπτης θα έχει ακόμα την ευκαιρία να δει πορτρέτα μεγάλων μορφών της λογοτεχνίας που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Κ. Π. Καβάφης, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κ.ά.

teloglion.gr

 


Ατζέντα-2

// ΡΕΘΥΜΝΟ //

Η γλώσσα της αφαίρεσης [Έως 20/05/2018]

Η έκθεση «Αρμάος-Πορταλάκη: Πορεία για Δύο» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης διερευνά τη δουλειά δύο σημαντικών Ελλήνων δημιουργών με διαφορετική εικαστική ταυτότητα, αλλά κοινή οπτική. Το ζευγάρι των καλλιτεχνών συνεκθέτει και συνδιαλέγεται για το πώς διαφορετικές εμπειρίες και υλικά μπορούν να προσεγγίζονται με κοινή αφετηρία την αφαίρεση: ο γλύπτης Μάρκος Αρμάος αγαπά τους Έλληνες γλύπτες, τα λιτά έργα του όμως έχουν δική τους δυναμική.

Ατζέντα-3

Η Σοφία Πορταλάκη εμπνέεται από μινωικά ανάκτορα και παραδοσιακά υφαντά,  απεικονίζοντάς τα απλά, αλλά με πολύ έντονα χρώματα.

cca.gr


Ατζέντα-4

// ΛΑΡΙΣΑ //

Πρόσωπα και αλήθειες [Έως 29/04/2018]

Η έκθεση «Άθως: Τα χρώματα της πίστης» του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη (1966-) στο Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα αποτελεί ένα οδοιπορικό στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους. Τα έργα είναι αποτέλεσμα πενταετούς δουλειάς (2008-2013), διάστημα κατά το οποίο φωτογράφισε μοναχούς εισχωρώντας σε μοναστήρια, κελιά, σκήτες κ.λπ. Μέσα από το ιδιαίτερο ποπ αρτ ύφος του η αλήθεια συναντά τις αντιθέσεις στις αθωνικές πολιτείες: ευαισθησία-αυστηρότητα, αγάπη-νόμος κ.ά. 

katsigrasmuseum.gr


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: Eleni Phyla, Move So That I Can Hear, 2015

// ΛΕΥΚΩΣΙΑ //

Από το ένα στο όλο [Έως 14/04/2018]

To NiMAC παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Η Παρουσία της Απουσίας ή η Θεωρία της Καταστροφής» με βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που εκφράζουν τη δύναμη που έχει το συγκεκριμένο στην κατανόηση του καθολικού. Όλοι οι καλλιτέχνες συνδέονται με νέα κράτη που υπήρξαν κάποτε ενωμένα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μέσα από τις «αφηγήσεις» τους εξετάζουν τη μνήμη, την ταυτότητα, τον κατακερματισμό.

nimac.org.cy


Ατζέντα-6

// ΞΑΝΘΗ //

Γιορτή μουσικής [ΕΩΣ 03/04]

Το 12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ξάνθης κρατάει για ακόμα μία χρονιά υψηλό το επίπεδο των εκδηλώσεών του, παρουσιάζοντας συναυλίες σόλο, συμφωνικών ορχηστρών, μουσικής δωματίου, προσκαλώντας καλλιτέχνες από το εξωτερικό, αλλά και

διοργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις. Mη χάσετε τη συναυλία για «Βιολί και πιάνο» με τη βιολονίστρια Σοφία Μπαλτατζή από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου και τον πιανίστα Νίκο Σταυλά.

fex.org.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή