Τα «αστέρια» της γαστρονομίας

Τα «αστέρια» της γαστρονομίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ σεφ βραβευμένοι με Michelin μας μεταφέρουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους στο 13ο Sani Gourmet Festival από 11 έως 15 Μαΐου. 

Ο ι γευστικές εκρήξεις   στον ουρανίσκο μας είχαν αρχίσει από το ορεκτικό. Τα βλέμματα έκπληξης και ενθουσιασμού που ανταλλάσσαμε μεταξύ μας οι συνδαιτυμόνες, Έλληνες και ξένοι τουρίστες που δειπνούσαμε στο εστιατόριο Water του Sani Resort, μαρτυρούσαν την πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία που βιώναμε.

Λίγη ώρα αργότερα, αφού είχε σερβιριστεί και το γλυκό, σηκωθήκαμε όλοι από τις καρέκλες για να χειροκροτήσουμε τον σεφ της βραδιάς. Ο Βέλγος Υves Mattagne, βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin, βγήκε συγκινημένος από την κουζίνα, ευχαρίστησε και αποχώρησε.

Ήταν Μάιος του 2009 και είχα την τύχη να γευτώ αυτό το «ταξίδι», που ακόμα θυμάμαι τόσο έντονα, στο 4ο Sani Gourmet Festival, τον διεθνή γαστρονομικό θεσμό που καθιέρωσε το Sani Resort στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Παρόμοιες ιστορίες πάντως έχουν να διηγηθούν όλοι όσοι έχουν παρευρεθεί τα δεκατρία αυτά χρόνια σε κάποια διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο έχει συμβάλει στην εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας στη χώρα μας. Οι επισκέπτες σεφ του Sani Gourmet Festival προσκαλούνται για να μαγειρέψουν επί μία εβδομάδα στις κουζίνες των εστιατορίων Water, Fresco, Katsu και Byblos, μενού εμπνευσμένα από τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά και αναδεικνύοντάς τα με σύγχρονες τεχνικές.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Μαΐου, έχει τον τίτλο «Rising Stars Part 3» και συνεχίζει για τρίτη χρονιά την παρουσίαση  βραβευμένων σεφ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πρόσφατα κατέκτησαν τη διεθνή διάκριση ενός αστεριού Michelin.

Τα «αστέρια» της γαστρονομίας-1

Ο Αμερικανοκορεάτης Akira Back. (Φωτογραφία: © Dennie B Ramon/dennieramon.com)

Ανάμεσά τους ο Αμερικανοκορεάτης Akira Back, ο οποίος πάντρεψε τα ασιατικά του βιώματα με την αμερικανική κουλτούρα και κατέκτησε τη γαστρονομική σκηνή του Τορόντο αλλά και παγκόσμια φήμη. Δυναμική προσωπικότητα, πρώην αθλητής, θεωρεί ότι η βασική εκπαίδευση των σεφ θα έπρεπε να περιλαμβάνει πρόγραμμα αθλητικής εξάσκησης, που θα τους μαθαίνει τη συγκέντρωση, το πείσμα αλλά και τις αξίες του αθλητισμού.

Τα «αστέρια» της γαστρονομίας-2

 Ο Αργεντινός Paulo Airaudo. (Φωτογραφία: © AST PHOTOGRAPHY & DESIGN)

Συμμετέχει επίσης ο πολυταξιδεμένος Αργεντινός με ιταλικές ρίζες Paulo Airaudo, ο οποίος πρόσφατα «αγκυροβόλησε» στο Σαν Σεμπαστιάν, επειδή το επίπεδο των εστιατορίων και ο συναγωνισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα «αστέρια» της γαστρονομίας-3

Ο Λιβανέζος Alan Geaam.

Ξεχωριστή θα είναι και η παρουσία του μαγειρικού «φαινομένου» Alan Geaam, ενός αυτοδίδακτου Λιβανέζου σεφ, ο οποίος ξεκίνησε στο Παρίσι πλένοντας πιάτα, όμως το πάθος του νίκησε τις αντιξοότητες, επιβραβεύοντάς τον πρόσφατα με το πρώτο του αστέρι Michelin. Η φυσικότητα της αντίδρασής του μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, είναι χαρακτηριστική της προσωπικότητάς του: «Δεν γνώριζα ότι  ένας τέτοιος θεσμός ασχολείται με “απλές” κουζίνες σαν τη δική μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή