Η τέχνη κάνει restart

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν μια προσωπική πρόκληση για την Τζίνα Μαμιδάκη, πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, η δημιουργία ενός art hotel στην Κρήτη, που θα είναι κάτι περισσότερο από ένα κομψό ξενοδοχείο. Ονειρεύτηκε έναν τόπο συνάντησης των ανθρώπων της τέχνης και γι’ αυτό από το 1988 άρχισε να διοργανώνει περιοδικά εικαστικά συμπόσια, όπου οι καλλιτέχνες αντάλλασσαν εμπειρίες και έφτιαχναν έργα εμπνευσμένοι από τον τόπο που τους φιλοξενούσε.

Σήμερα, στους κήπους του Minos Beach Art Hotel, έκτασης 50 στρεμμάτων, ανάμεσα σε φοίνικες και ελιές, μπορεί κανείς να θαυμάσει 49 έργα από διεθνώς αναγνωρισμένους δημιουργούς, όπως οι Linda Benglis, Κώστας Τσόκλης, Μαρία Λουιζίδου, Magdalena Abakanowicz, Κώστα Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος κ.ά. Μετά το 2008, τα συμπόσια αδράνησαν, ωστόσο το 2016 το  Ίδρυμα επανεκκίνησε τις δράσεις του με την ηχητική και γλυπτική εγκατάσταση «Sea to Shore Stories» του Κώστα Ιωαννίδη. Ένα έργο που ακονίζει τις αισθήσεις, καθώς ξεκινά από το lobby και φτάνει μέσα στη θάλασσα.

Η τέχνη κάνει restart-1

Η «Απολογία του Σωκράτη» του Γιάννη Σιμωνίδη έχει ανέβει σε 22 χώρες. (Φωτογραφία: © Λουκιανός Αρναουτάκης)

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, το  Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη διοργάνωσε το πρώτο τριήμερο blueFest Crete18 | Culture & Beyond» με ποικίλες εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, εικαστικά κ.ά.). Η διοργάνωση απομακρύνεται με σταθερά βήματα από την άποψη που θέλει την τέχνη να «ευδοκιμεί» στα αστικά κέντρα και καλεί δημιουργούς και κοινό να διερευνήσουν τα θέματα που τους απασχολούν –όπως η ταυτότητα, η ιστορία, το περιβάλλον κ.ά.– στην ύπαιθρο. Αποτελεί δηλαδή μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Πρώτη καλεσμένη εικαστικός σε αυτό το «πολυμορφικό» φεστιβάλ ήταν η Γεωργία Κοτρέτσος, με την εγκατάσταση «4 Cents: On Show for 500 Years», σε επιμέλεια Σωτήρη Μπαχτσετζή.

Η τέχνη κάνει restart-2

Πραγματικές σακούλες έδωσαν σχήμα στα έργα της εικαστικού Γεωργίας Κοτρέτσος. (Φωτογραφία: © Λουκιανός Αρναουτάκης)

Η καλλιτέχνις μετέτρεψε σακούλες απορριμμάτων σε συμπαγή αντικείμενα και τα τοποθέτησε πάνω στα βράχια της παραλίας του Minos Beach, σχολιάζοντας την περιβαλλοντική ρύπανση και την κληρονομιά που αφήνουμε στις επερχόμενες γενιές, με τα περίπου 8 εκατ. τόνους πλαστικού που καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς. Τα 4 σεντς αναφέρονται στον φόρο που πληρώνουμε ανά τεμάχιο και τα 500 έτη στον χρόνο που παραμένουν στη θάλασσα έως ότου αποσυντεθούν.

Σε μια παράλληλη δράση, η ομάδα εθελοντών δυτών We Dive We Clean καθάρισε τον βυθό στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Η τέχνη κάνει restart-3

 Ο Πέτρος Κλαμπάνης επανερμηνεύει γνωστά μουσικά κομμάτια. (Φωτογραφία: © Λουκιανός Αρναουτάκης)

Στη μουσική ενότητα, ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσίασε κομμάτια από το project «Rooftop stories», ενώ το φεστιβάλ έκλεισε η παράσταση «Socrates Now», με πρωταγωνιστή και δημιουργό τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη, ο οποίος, μέσα από τη μοναδική ερμηνεία του, αναδεικνύει τις αντιλήψεις του Σωκράτη με χιούμορ και αμεσότητα.

|| www.minosbeach.com   

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή