Μάτι: Το σύμβολο τύχης που έγινε trendy κόσμημα

Μάτι: Το σύμβολο τύχης που έγινε trendy κόσμημα

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όποιο σημείο και να βρεθείτε, εκείνο σας παρακολουθεί. Με ένα βλέμμα διαπεραστικό. Στην πιο γνώριμη χρωματική εκδοχή του είναι μπλε, χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη απόχρωση. Όσο για το υλικό του, η γκάμα των πρώτων υλών όλο και μεγαλώνει: θα το βρείτε σε χάντρα, γυαλί ή πολύτιμο λίθο. Και, βεβαίως, μην παραλείψουμε την άυλη, ψηφιακή μορφή του, ως emoji στο κλασικό μπλε. Παλιό όσο και ο χρόνος που κυλάει, το μάτι λειτουργεί με τρόπο ώστε να αποτρέπει το «κακό».

Πιστεύετε στη δύναμη της ενέργειάς του; Ή μήπως απλώς σας διασκεδάζει ως διακοσμητικό στοιχείο; Αναφορές στο μάτι και στο μάτιασμα βρίσκει κανείς από την κλασική Ελλάδα του 6ου αιώνα. Σε αυτό το φαινόμενο ενέργειας αναφέρονται προσωπικότητες όπως ο Δημόκριτος, ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος, μεταξύ άλλων. Το «κακό μάτι» αγγίζει και θρησκευτικές γραφές, όπως το Κοράνι και το εβραϊκό Ταλμούδ. Κι αν στις μεσογειακές χώρες επικρατεί, σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής το ενδεχόμενο μάτιασμα κρατάει μακριά μια ανοιχτή δεξιά παλάμη, γνωστή ως το χέρι της Fatima ή αλλιώς hamsa.

Διαβάστε περισσότερα στο vogue.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή