Απώλεια κολλαγόνου: 5 συνήθειες για πρόληψη

Απώλεια κολλαγόνου: 5 συνήθειες για πρόληψη

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κολλαγόνο είναι η πρώτη σε ποσότητα πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες», εξηγεί ο Dr. Mar Mira, από την Clínica Mira + Cueto στη Μαδρίτη. «Η κύρια λειτουργία του είναι να δημιουργεί και να συντηρεί τις δομές των ιστών που απαρτίζουν το σώμα, δημιουργώντας ανθεκτικές, ισχυρές και εύκαμπτες ίνες, τις λεγόμενες ίνες κολλαγόνου», συνεχίζει. Οι τελευταίες δεσμεύουν συνδετικούς ιστούς όπως οι τένοντες, οι μύες και το δέρμα, ωστόσο επηρεάζονται από την ηλικία, επειδή ο μεταβολισμός των δερματικών κυττάρων γίνεται όλο και πιο αργός όσο περνούν τα χρόνια, επηρεάζοντας την ταχύτητα σύνθεσης του κολλαγόνου.

Έτσι, η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου, μαζί με την απώλεια της ελαστίνης, μιας άλλης πρωτεΐνης απαραίτητης για την υγεία του δέρματος, οδηγούν στην αφυδάτωση και γίνονται βασικός παράγοντας για τη γήρανση του δέρματος. Όπως μας υπενθυμίζει η ειδικός αισθητικής ιατρικής, Virtudes Ruiz, η επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου αρχίζει από τη στιγμή που σταματάμε να αναπτυυσσόμαστε, δηλαδή από την ηλικία των 24 ετών. «Σε αυτή την ηλικία, εξωτερικά, δεν το παρατηρούμε, αλλά, μέσα μας, η γήρανση έχει ήδη ξεκινήσει», εξηγεί η Ruiz. «Η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τη γενετική και τον τύπο του δέρματος, αλλά και από τις συνήθειές μας και το πόσο φροντίζουμε το δέρμα μας. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τη μεγαλύτερη ή μικρότερη επιβράδυνση της παραγωγής.

Περισσότερα στη Vogue

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT