Χίος: Γαστρονομία και τουρισμός με έμπνευση τη μαστίχα

Χίος: Γαστρονομία και τουρισμός με έμπνευση τη μαστίχα

Για τρεις ημέρες, η Χίος γέμισε με αρώματα, χρώματα και γεύσεις. Η πρώτη... στάση του Φεστιβάλ «Taste like Chios fest» ήταν στην πατεία που φέρει το όνομα του Νικολάου Πλαστήρα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαστίχα, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει συνδεθεί με τη μυροβόλο Χίο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τουρισμού του νησιού «Η παράδοση στο πιάτο μας». Καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό μαγείρεψαν σε πλατείες, δίπλα από τη θάλασσα και στο Μουσείο Μαστίχας και ανέδειξαν τις δυνατότητες του «λευκού χρυσού» του νησιού στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η χιώτικη γαστρονομική παράδοση «έσμιξε» με τη fusion κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα αναμείχθηκαν με αγάπη και φαντασία σε εντυπωσιακά γευστικούς συνδυασμούς.  

Για τρεις ημέρες, η Χίος γέμισε με αρώματα, χρώματα και γεύσεις. Η πρώτη… στάση του Φεστιβάλ «Taste like Chios fest» ήταν στην πλατεία που φέρει το όνομα του Νικολάου Πλαστήρα. Τοπικοί παραγωγοί και πολιτιστικοί όμιλοι πρόσθεσαν τα δικά τους κομμάτια σε ένα παζλ γαστρονομίας και παράδοσης. Μπροστά σε ένα κοινό που απαρτιζόταν από Χιώτες αλλά και ανθρώπους που ταξίδεψαν στη Χίο για να βρεθούν σε αυτή τη γιορτή, οι σεφ μαγείρεψαν φαγητά με χιώτικα στοιχεία, στα οποία η θαλασσινή αύρα έσμιγε με το άρωμα του μανταρινιού και της μαστίχας. 

Χίος: Γαστρονομία και τουρισμός με έμπνευση τη μαστίχα-1

Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν 18 σύλλογοι από τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, οι οποίοι είχαν ετοιμάσει πιάτα με παραδοσιακές συνταγές που αποτελούν μία γαστρονομική πολιτιστική αφήγηση της Μυροβόλου. Οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων μίλησαν για τις ιδιαιτερότητες που έχει η καλλιέργεια σε ένα νησί στο οποίο, κατά το παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος από την ευημερία των κατοίκων του στηριζόταν στα προϊόντα της γης του. Από την πρώτη ημέρα δεν έλειπαν η παραδοσιακή μουσική και ο χορός. «Το νησί μας γέμισε με αρώματα και χρώματα. Η διοργάνωση διαφήμισε τον τόπο μας και τη γαστρονομία του με τον καλύτερο τρόπο. Αποτελεί μία καλή αρχή αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο δήμαρχος της Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. 

Στη γη της μαστίχας

Από τον 5ο αιώνα π.Χ. και τον Ηρόδοτο πηγάζουν οι πρώτες πληροφορίες για τη σύνδεση της μαστίχας με τη γη της Χίου. Τα… δάκρυα που τρέχουν από τα μαστιχόδεντρα ήταν γνωστά για το ιδιαίτερο άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Τα χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό της αναπνοής, σε φαρμακευτικές συνταγές και γιατροσόφια. Τον 10ο αιώνα η μαστίχα έγινε διάσημη από τους περιηγητές και, στη συνέχεια, υπήρξε «Μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε Γενουάτες και Ενετούς, σε αριστοκράτες και πειρατές. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο ευλογημένος καρπός των μαστιχόδεντρων πρόσφερε ξεχωριστά προνόμια στους κατοίκους των 24ων Μαστιχοχωρίων, των μεσαιωνικών χωριών που βρίσκονται στη Νότια Χίο.

Σε αυτή τη γη, έξω από το Μουσείο Μαστίχας και με θέα τον κάμπο με τα μαστιχόδεντρα, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ έστησαν τις κουζίνες τους και η μυρωδιά της φυσικής ρητίνης από τα προσφάτως χαραγμένα δέντρα έσμιξε με τις μυρωδιές που αναδύθηκαν από τις κατσαρόλες. «Πρόκειται για μία διοργάνωση που ευελπιστούμε να αποτελέσει θεσμό και να βοηθήσει στην προώθηση της γαστρονομίας και των τοπικών μας προϊόντων. Θέλουμε να προβάλλουμε τη γαστρονομία μας καθώς αποτελεί μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Φορέα Τουρισμού της Χίου και υπεύθυνος στον τομέα της γαστρονομίας Γιώργος Πάσσας.   

Χίος: Γαστρονομία και τουρισμός με έμπνευση τη μαστίχα-2

Το νησί της Χίου έχει άρρηκτους δεσμούς και με τη ναυτιλία. Έτσι, οι διοργανωτές επέλεξαν ένα πανέμορφο ναυτοχώρι, τη Λαγκάδα, ως τελευταία στάση της διοργάνωσης. Εκεί το πρόγραμμα, εκτός από μαγειρική, περιελάμβανε και μαγειρικό διαγωνισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής μαγείρεψαν τις σπεσιαλιτέ τους και οι σεφ τις αξιολόγησαν. Στο «1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τουρισμού» συμμετείχαν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, Στυλιανός Δίγκας, η Ρουμάνα Ιουλία Σιλβιάνα Ντραγούτ, ο Τούρκος Τιν Τιν (Μουχιτίν Φιντάν), η Νεκταρία Κοκκινάκη, ο Παναγιώτης Παπαδάκης, ο Γιάννης Λινός, ο καθηγητής αρτοζαχαροπλαστικής Αναστάσιος Αθανασιάδης και υποστηρίχτηκαν από τους φοιτητές του τμήματος μαγειρικής του ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Χίου. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τουρισμού διοργανώθηκε από τον Φορέα Τουρισμού της Χίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αιγαίου και του Δήμου Χίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή