Μπέλφαστ: Η ακρίβεια βάζει λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρια Michelin

Μπέλφαστ: Η ακρίβεια βάζει λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρια Michelin

«Το κόστος για να ανταποκριθούμε σ' αυτές τις προσδοκίες είναι εκτός ελέγχου. Και εμείς δεν μπορούσαμε να διπλασιάσουμε τις τιμές μας» εξηγεί ο head chef του EIPIC

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από 26 χρόνια λειτουργίας, ένα βραβευμένο με Michelin εστιατόριο στο Μπέλφαστ, κλείνει λόγω υψηλού κόστους. 

Η Deanes EIPIC, η ναυαρχίδα των εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας μιας αυτοκρατορίας που ξεκίνησε ο Βορειοιρλανδός σεφ Μάικλ Ντι τη δεκαετία του 1990, ανακοίνωσε πως κλείνει έως το τέλος του 2023, λόγω του υψηλού κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πελάτες του, όσο και των αυξημένων εξόδων για τη λειτουργία των εστιατορίων που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας, του Brexit και του υψηλού πληθωρισμού. 

Ωστόσο, εταιρεία σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το εστιατόριο με αιχμή νέα μενού «value for money». 

Μπέλφαστ: Η ακρίβεια βάζει λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρια Michelin-1
Φωτ.: Deanes Group 

«Το EIPIC δεν ήταν ένα εστιατόριο που έπνεε τα λοίσθια. Ομως, περνώντας το κατώφλι του, οι άνθρωποι έχουν προσδοκίες. Το κόστος για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προσδοκίες είχε διπλασιαστεί από την περίοδο των lockdown, ήταν πλέον εκτός ελέγχου. Και εμείς δεν μπορούσαμε να διπλασιάσουμε τις τιμές μας», εξηγεί ο head chef Αλεξ Γκριν. 

Τα μενού στο EIPIC κοστίζει περίπου 125 δολάρια το άτομο, τιμή όχι ακραία για εστιατόριο του είδους του, ωστόσο το Μπέλφαστ ως μικρή πόλη δεν διαθέτει την εύπορη και τακτική πελατεία όπως για παράδειγμα το Λονδίνο ή το Παρίσι. 

Μπέλφαστ: Η ακρίβεια βάζει λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρια Michelin-2
Φωτ.: Deanes Group 

Το EIPIC ακολουθεί το κλασικό μοντέλο υψηλής γαστρονομίας, με το οποίο έχουν κερδίσει πολλά αστέρια Michelin σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο Γκριν, «η ακραία πολυτέλεια στην εστίαση, από τα λευκά λινά τραπεζομάντιλα έως το σέρβις, φαίνεται πως έχει αρχίσει να θεωρείται ξεπερασμένη». 

Τα σύγχρονα εστιατόρια τέτοιου κύρους πλέον εμφανίζονται πιο «απογυμνωμένα» και λιτά, προσθέτει ο ίδιος. Παρότι το πάθος, η αφοσίωση και η ποιότητα στα υλικά και την παρασκευή εξακολουθούν να υπάρχουν, «δεν έχεις το λευκό λινό τραπεζομάντιλο, δεν έχεις το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης και το αποτέλεσμα που προσφέρεται στον πελάτη είναι τελικά οικονομικότερο». Οπως σημειώνει, παρότι υπάρχει στην αγορά η κλασική υψηλή γαστρονομία, αυτή συρρικνώνεται.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή