«Ο σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ μισούσε το δημιούργημά του, τον Σέρλοκ Χολμς»

«Ο σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ μισούσε το δημιούργημά του, τον Σέρλοκ Χολμς»

Αυτό υποστηρίζει σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC2 η ιστορικός Λούσι Γουόρσλι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ μισούσε κρυφά το δημιούργημά του, τον Σέρλοκ Χολμς και κατηγόρησε τον διάσημο ντετέκτιβ ότι του στέρησε την αναγνώριση ως συγγραφέα της ιστορικής μυθοπλασίας, σύμφωνα με την ιστορικό Λούσι Γουόρσλι.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC2, η ιστορικός ισχυρίζεται ότι ο Ντόιλ παρέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον Σέρλοκ Χολμς με την ελπίδα ότι θα του επιτραπεί στη συνέχεια να κυνηγήσει την πραγματική του φιλοδοξία: τη συγγραφή έργων ιστορικής φαντασίας.

Το πρώτο μυθιστόρημα με τον θρυλικό ντετέκτιβ, «A Study in Scarlet» (Η Σπουδή στο Κόκκινο) απορρίφθηκε τρεις φορές προτού γίνει δεκτό από τον εκδοτικό οίκο Ward Lock & Co το 1886.

Ο Σέρλοκ Χολμς συνέχισε να εμφανίζεται σε 60 πρωτότυπες ιστορίες, κάνοντας τον Ντόιλ εξαιρετικά πλούσιο, αλλά, σύμφωνα με τη Λούσι Γουόρσλι, αγανακτισμένο που η επιτυχία του τον απέσπασε από την εκπλήρωση της μακροχρόνιας φιλοδοξίας του.

Η ιστορικός είπε στους Radio Times: «Ισως το μεγαλύτερο μυστικό του Αρθουρ ήταν το γεγονός ότι μισούσε τον Χολμς. Κατηγόρησε τον ντετέκτιβ του ότι τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει το όνειρό του».

Σύμφωνα με τη Λούσι Γουόρσλι, ο Ντόιλ «θα μισούσε το γεγονός ότι σήμερα, 93 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα ιστορικά μυθιστορήματά του παραμένουν αδιάβαστα, ενώ ο “φθηνός” –αλλά αγαπημένος– ντετέκτιβ του ζει για πάντα στις οθόνες».

Ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ έγραψε το πρώτο βιβλίο με τον Σέρλοκ Χολμς σε έξι εβδομάδες μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 1886. Το αρχικό όνομα του ντετέκτιβ ήταν Σέρινφορντ Χολμς, αλλά τελικά άλλαξε τα ονόματα των κεντρικών χαρακτήρων σε Σέρλοκ Χολμς και Τζον Γουάτσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT