Τελικά, έχει θέση στο βιβλίο Γκίνες ο «Μπόμπι»;

Τελικά, έχει θέση στο βιβλίο Γκίνες ο «Μπόμπι»;

Οταν τον Οκτώβριο άφηνε την τελευταία του πνοή, όλοι μιλούσαν για τον γηραιότερο σκύλο που έζησε ποτέ. Ο «Μπόμπι», σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, ξεψύχησε έχοντας ζήσει 31 χρόνια και 5 μήνες. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; 

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον Οκτώβριο ο Μπόμπι άφηνε την τελευταία του πνοή, όλοι μιλούσαν για τον γηραιότερο σκύλο που έζησε ποτέ. Ο Μπόμπι, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, ξεψύχησε έχοντας ζήσει 31 χρόνια και 5 μήνες. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; 

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, αμφιβολίες για την πραγματική ηλικία του Μπόμπι ώθησαν τους υπευθύνους του βιβλίου Γκίνες να αναστείλουν προσωρινά το εν λόγω ρεκόρ, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι έρευνες. 

Ο Μπόμπι, ένα καθαρόαιμο μαστίφ του Αλεντέζου, είχε ανακηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2023 ως ο γηραιότερος σκύλος όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον Μπλούι, που είχε πεθάνει στη Αυστραλία το 1939 σε ηλικία 29 ετών. 

Η ράτσα του Μπόμπι έχει προσδόκιμο ζωής 12-14 χρόνια, για αυτόν τον λόγο ο τότε μαθουσάλας σκύλος είχε θεωρηθεί μια μοναδική περίπτωση. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά κύριο λόγο τα μικρότερα σε μέγεθος σκυλιά ζούνε περισσότερο συγκριτικά με τα πιο μεγαλόσωμα. 

Τον Δεκέμβριο, το Wired είχε δημοσυεύσει ένα άρθρο στο οποίο έθετε προβληματισμούς για την πραγματική ηλικία του Μπόμπι. Ειδικότερα, ο πρώτος προβληματισμός αφορούσε το γεγονός πως, παρότι η ηλικία του πορτογαλέζικου μαστίφ ήταν καταχωρισμένη στα εθνικά μητρώα, επρόκειτο για δεδομένο που βασίζεται στην πιστοποίηση και μόνο του ιδιοκτήτη του ζώου, όπως υποστηρίζουν οι κτηνίατροι.

Επιπλέον, είχε προκαλέσει αίσθηση και το γεγονός ότι ο Μπόμπι σε φωτογραφίες έδειχνε υπέρβαρος, μια παράμετρος αποτρεπτική για τη μακροζωία των σκύλων. 

«Ούτε ένας από τους συναδέλφους μου κτηνιάτρους δεν πιστεύει πως ο Μπόμπι ήταν όντως 31 ετών» σημείωνε τότε ο Ντάνι Τσάμπερς, κτηνίατρος ο ίδιος και μέλος του συμβουλίου του Royal College of Veterinary Surgeons, αναφερόμενος στα 18.000 μέλη του ρυθμιστικού φορέα της Βρετανίας. 

Υστερα από τα παραπάνω, το βιβλίο Γκίνες ξεκίνησε «επίσημη επανεξέταση» της υπόθεσης έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα νέα στοιχεία. Οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν τρεις μήνες ή και λιγότερο.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή