Πενήντα δύο γαλλικά εστιατόρια, μεταξύ των οποίων είκοσι τρία «νέα» που άνοιξαν μόλις τον περασμένο χρόνο, βραβεύτηκαν για πρώτη φορά με ένα ή περισσότερα αστέρια Michelin, γεγονός που σύμφωνα με τη γαλλική «βίβλο» των καλοφαγάδων αποτυπώνει τον «πολιτιστικό δυναμισμό» μιας νέας γενιάς καινοτόμων σεφ.
«Η φετινή χρονιά έχει μια πλούσια “σοδειά”, ενώ παράλληλα είναι πιστή στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθυντής των Οδηγών MICHELIN Guides, Gwendal Poullennec, κατά την παρουσίαση της 115ης έκδοσής του. Πάνω από τους μισούς νέους βραβευθέντες είναι κάτω των 40 ετών, είπε.
Μεταξύ αυτών ο 35χρονος Fabien Ferré, ο οποίος έλαβε την κορυφαία διάκριση των τριών αστεριών με την πρώτη του προσπάθεια. Ανέλαβε την κουζίνα του «La Table du Castellet» στο νότιο διαμέρισμα του νομού Var τον περασμένο χρόνο και έγινε ο νεότερος μάγειρας με τρία αστέρια στη Γαλλία.
Fabien Ferré n’a pris les rênes de la Table du Castellet qu’au printemps 2023, après le départ de Christophe Bacquié. D’origine bourguignonne, il grandit aux côtés de ses grands-parents agriculteurs et de ses parents pâtissiers chocolatiers. → https://t.co/vpXmQL84PP pic.twitter.com/RptDwZucup
— Le Figaro (@Le_Figaro) March 18, 2024
Περισσότερα από 20 εστιατόρια κέρδισαν φέτος το πρώτο τους αστέρι σε σχέση με πέρυσι, επιβεβαιώνοντας ότι οι βραβευθέντες σεφ του 2024 είναι «μια εξαιρετική ομάδα που μαρτυρά την ποιότητα και την ποσότητα του γαστρονομικού δυναμισμού της Γαλλίας στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Poullennec στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει μεταξύ άλλων «η γαλλική γαστρονομία δεν είναι πλέον κολλημένη στο παρελθόν».
39 nouveaux restaurants recommandés avec une Etoile MICHELIN !
Du Nord au Sud, d’Est en Ouest, les inspectrices et inspecteurs du Guide MICHELIN ont parcouru les villes et les villages de France à la recherche des meilleures tables. #GUIDEMICHELINFR pic.twitter.com/c92gCAZadh— Le guide MICHELIN (@guideMichelinFR) March 6, 2023
«Η γαστρονομία που υπηρετείτε, το πάθος και το ταλέντο σας φωτίζουν τη ζωή όλων μας», δήλωσε ο François Bonneau, περιφερειακός πρόεδρος, σε ένα ακροατήριο άνω των 500 σεφ που συγκεντρώθηκαν για την τελετή στην πρωτεύουσα της κοιλάδας του Λίγηρα, Tours.
Le guide Michelin 2024 compte deux nouveaux chefs 3 étoiles : Jérôme Banctel, chef du Gabriel, le restaurant de l’hôtel La Réserve Paris, et Fabien Ferré, chef de La Table du Castellet, dans le Var.
> Voici la carte des 30 restaurants 3 étoiles en France. pic.twitter.com/W5bdEpYxCF
— Visactu (@visactu) March 18, 2024
Σαράντα «Οσκαρ» της γαστρονομίας –όπως είναι επίσης γνωστά– απέκτησαν κουζίνες σε χωριά και δήμους για πρώτη φορά, πολλά από τα οποία επικεντρώνονται στην παραδοσιακή τοπική κουζίνα. Και συγκεκριμένα, στην ανατολική Γαλλία 11 εστιατόρια κέρδισαν το πρώτο τους αστέρι, 15 στη βόρεια, έξι στα δυτικά, 11 στον Νότο και εννέα στα νοτιοανατολικά, αναφέρει ο Guardian.
To Παρίσι απέκτησε 12 ανάμεσα στα οποία το «Nhome», το οποίο διαθέτει μόνο ένα τραπέζι για 20 άτομα, καθώς και το «Espadon» στο Ritz.
Πηγή: ΑΠΕ/Guardian