Η θεραπεία «των βαμπίρ» και οι κίνδυνοι στις ενέσιμες υπηρεσίες ομορφιάς
η-θεραπεία-των-βαμπίρ-και-οι-κίνδυνο-563014729

Η θεραπεία «των βαμπίρ» και οι κίνδυνοι στις ενέσιμες υπηρεσίες ομορφιάς

Ο δερματολόγος Γιώργος Δαράβαλης εφιστά την προσοχή στο να παραμένουμε μακριά από μη πιστοποιημένα ιατρεία, καθώς και από αυτοσχέδιες ενέσεις με άγνωστα ή και επικίνδυνα υλικά, μετά την είδηση για μόλυνση τουλάχιστον τριών γυναικών με HIV, που «έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση στον ιατρικό κόσμο»

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος αναζητήσει τις εικόνες από το (ματωμένο) πρόσωπο της Κιμ Καρντάσιαν από το 2013, όπως το δημοσίευσε η ίδια μετά τη θεραπεία PRP που έκανε, θα έρθει αρχικά αντιμέτωπος με ορισμένα «θολωμένα» αποτελέσματα. Για την Google, οι εικόνες της Καρντάσιαν προβάλλουν περιεχόμενο που ενδεχομένως ορισμένους θα τους ταράξει. Στην πραγματικότητα, η δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας εκτίναξε τη δημοτικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας, η οποία έγινε γνωστή ως vampire facial – δίνοντας μια πιο «παιχνιδιάρικη» διάσταση στα ματωμένα πρόσωπα, αλλά και στο αίμα που χρησιμοποιείται για το PRP.

Σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τουλάχιστον τρεις γυναίκες μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε ένα σπα στο Νέο Μεξικό της Αμερικής.

Ο δερματολόγος Γιώργος Δαράβαλης θυμάται πως εκείνη την περίοδο οι πελάτισσές του ζητούσαν συστηματικά «τη θεραπεία με το αίμα που κάνει η Καρντάσιαν». Ο ίδιος εξηγεί πως η καινοτομία του PRP ήταν πως αξιοποίησε τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες των στοιχείων του δικού μας αίματος από το πλάσμα του. «Παίρνουμε με τον κλασικό τρόπο αίμα από τον ασθενή, το φυγοκεντρούμε και απομονώνουμε το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, για να εισχωρήσει με μικρά τσιμπηματάκια στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο ντεκολτέ, στα χέρια, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Το πρωτοποριακό της μεθόδου είναι πως επιτυγχάνεται με τα υλικά του οργανισμού του ίδιου του ασθενούς, δίχως δηλαδή τη χρήση “ξένου” ενέσιμου προϊόντος. Πλέον όμως δεν θα έλεγα πως είναι από τις δημοφιλέστερες θεραπείες, κατά κάποιο τρόπο η “μόδα” της έχει περάσει».

Και όμως, τις τελευταίες μέρες το PRP βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα, εγείροντας μάλιστα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αισθητικών επεμβάσεων. Οπως δημοσιοποιήθηκε, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τουλάχιστον τρεις γυναίκες μολύνθηκαν το 2018 από τον ιό HIV σε ένα σπα στο Νέο Μεξικό της Αμερικής.

Η θεραπεία «των βαμπίρ» και οι κίνδυνοι στις ενέσιμες υπηρεσίες ομορφιάς-1
Instagram: Kim Kardashian.

Πώς μεταδόθηκε ο HIV

Το καλοκαίρι του 2018, το CDC ενημερώθηκε για μία Αμερικανίδα, ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, η οποία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο εξωτερικό έκανε ένα rapid test για τον ιό HIV. Το αποτέλεσμα βγήκε θετικό, η ίδια όμως δεν είχε ένα ιστορικό που να δικαιολογούσε με κάποιον τρόπο τη μόλυνση: δεν είχε κάνει πρόσφατα κάποια μετάγγιση αίματος, είχε σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, ενώ δεν είχε κάνει χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, ανέφερε ότι έκανε μια περιποίηση με PRP νωρίτερα μέσα στη χρονιά σε ένα σπα στο Νέο Μεξικό. Ακολούθησε λοιπόν έρευνα του CDC στο συγκεκριμένο σπα – το οποίο παρείχε και άλλες ενέσιμες υπηρεσίες ομορφιάς, όπως μπότοξ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου αποδείχτηκε ότι το σπα δεν είχε σχετική άδεια, δεν τηρούσε τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά ούτε διέθετε κάποιο σύστημα προγραμματισμού των ραντεβού – οπότε δεν υπήρχαν αποθηκευμένα τα στοιχεία επικοινωνίας των πελατών.

Ορισμένα από τα φιαλίδια αίματος είχαν επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ εντοπίστηκαν σωληνάρια αίματος και ιατρικά ενέσιμα χωρίς ετικέτες, αποθηκευμένα σε ψυγείο κουζίνας, δίπλα σε τρόφιμα, καθώς και ανοιγμένες από τη συσκευασία τους σύριγγες διάσπαρτες σε συρτάρια και σε πάγκους.

Οι ερευνητές που ανέλαβαν την υπόθεση κατάφεραν να εντοπίσουν ορισμένα ονόματα και τηλεφωνικούς αριθμούς από κάποιες φόρμες συναίνεσης που εντόπισαν, καθώς και από χειρόγραφα αρχεία. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια λίστα με πελάτισσες που ενδεχομένως είχαν μολυνθεί. Πράγματι, εκτός από την πρώτη ασθενή, το CDC συνέδεσε το σπα του Νέου Μεξικού με άλλες δύο γυναίκες που είχαν επίσης υποβληθεί σε θεραπεία PRP μεταξύ του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου του 2018, ενώ το CDC εντόπισε τουλάχιστον άλλους δύο πελάτες, έναν άντρα και μία γυναίκα που πιθανότατα είχαν μολυνθεί από τον HIV πριν επισκεφθούν το σπα. Μέχρι το 2023 συνολικά ελέγχθηκαν 198 πελάτες, καθώς και οι σεξουαλικοί σύντροφοί τους, ενώ η έρευνα θεωρείται ακόμα σε εξέλιξη.

Στην Αμερική μία θεραπεία προσώπου PRP κοστίζει κατά μέσο όρο 2.000 δολάρια. Και εδώ είναι η αντίφαση, καθώς τόσο οι βελόνες όσο και τα φιαλίδια είναι ευτελούς αξίας.

«Πρόκειται για μία είδηση που έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση στον ιατρικό κόσμο και ιδιαιτέρως σε εμάς τους δερματολόγους. Για να συμβεί αυτό που συνέβη είναι δύο τα ενδεχόμενα: είτε έγινε επαναχρησιμοποίηση των βελονών είτε των φιαλιδίων που χρησιμοποιήθηκαν. Στην Αμερική μία θεραπεία προσώπου PRP κοστίζει κατά μέσο όρο 2.000 δολάρια. Και εδώ είναι η αντίφαση, καθώς τόσο οι βελόνες όσο και τα φιαλίδια είναι ευτελούς αξίας». Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το CDC, πράγματι, ορισμένα από τα φιαλίδια αίματος που εξετάστηκαν αποδείχθηκε πως είχαν επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ εντόπισαν σωληνάρια αίματος και ιατρικά ενέσιμα χωρίς ετικέτες, αποθηκευμένα σε ψυγείο κουζίνας, δίπλα σε τρόφιμα, καθώς και ανοιγμένες από τη συσκευασία τους σύριγγες διάσπαρτες σε συρτάρια και σε πάγκους.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης του HIV σε περιβάλλον ενέσιμων υπηρεσιών ομορφιάς.

Το σπα αναγκάστηκε να κλείσει στα τέλη του 2018 και η πρώην ιδιοκτήτριά του, η 62χρονη Maria de Lourdes Ramos De Ruiz, εκτίει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών. Δήλωσε ένοχη το 2022 για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης του HIV σε περιβάλλον ενέσιμων υπηρεσιών ομορφιάς, ωστόσο είναι κοινώς διαδεδομένος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω μη αποστειρωμένων βελονών.

Ακόμα και στη χώρα μας υπάρχει το φαινόμενο παράνομης άσκησης ιατρικών υπηρεσιών, σε αυτοσχέδιους χώρους, από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τη δερματολογία. Στα δικά τους χέρια ακόμα και η πιο απλή υπηρεσία, το πιο ασφαλές σκεύασμα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες και να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Το 2018 η Κιμ Καρντάσιαν δήλωσε σε ένα post της ότι δεν θα ξανακάνει τη θεραπεία των βαμπίρ, καθώς, όπως ανέφερε, ήταν «πραγματικά σκληρό και επώδυνο για εμένα». Για τον δερματολόγο Γιώργο Δαράβαλη δεν υπάρχει πραγματικός λόγος «δαιμονοποίησης» της συγκεκριμένης θεραπείας, ωστόσο μας εφιστά την προσοχή στο να παραμένουμε μακριά από μη πιστοποιημένα ιατρεία, καθώς και από αυτοσχέδιες ενέσεις με άγνωστα ή και επικίνδυνα υλικά. «Ακόμα και στη χώρα μας υπάρχει το φαινόμενο παράνομης άσκησης ιατρικών υπηρεσιών, σε αυτοσχέδιους χώρους, από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τη δερματολογία. Στα δικά τους χέρια ακόμα και η πιο απλή υπηρεσία, το πιο ασφαλές σκεύασμα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες και να αποδειχθεί επικίνδυνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT