ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιδοτήσεις ενός εκατ. ευρώ σε 18 ώρες για ηλεκτροκίνηση

epidotiseis-enos-ekat-eyro-se-18-ores-gia-ilektrokinisi-2394681

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την αγορά –μέσω επιδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας–   ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τα πρώτα στοιχεία των αιτήσεων στην πλατφόρμα kinoumeilektrika δείχνουν ότι μέσα σε 18 ώρες απορροφήθηκε περί το 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 45 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020.

Πρωταγωνιστής της ζήτησης αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80%, ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ καλή επίδοση παρουσίασαν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς μέσα σε μόλις 18 ώρες επιδοτήθηκαν 80, αριθμός που αντιστοιχεί σε ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών.

Από τα 80 αυτοκίνητα που επιδοτήθηκαν, τα 50 αφορούν εταιρικά Ι.Χ., τα 27 επιδοτήσεις ιδιωτών και τρία, επαγγελματικά βαν.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, η ηλεκτροκίνηση προκάλεσε το ενδιαφέρον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις ηλεκτροκινούμενων οχημάτων επιμερίζονται ως εξής: Αττική (39%), Θεσσαλονίκη (12,5%), Ηράκλειο (9%), Πάτρα (4%).

Να σημειωθεί ότι σε μία ημέρα λειτουργίας (24 Αυγούστου ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της πλατφόρμας) έχουν γίνει 901 τηλεφωνικές κλήσεις στο Help Desk για ερωτήσεις ενδιαφερομένων και έχουν αποσταλεί 162 ηλεκτρονικές αλληλογραφίες (mails).

«Τα πρώτα στοιχεία ενδιαφέροντος των πολιτών για την ηλεκτροκίνηση είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι –στην πράξη πλέον– εισάγεται στη χώρα μας ένας νέος τρόπος φιλικής προς το περιβάλλον μετακίνησης. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίνητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα. Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φαίνεται τελικά ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν, πριν ακόμα λειτουργήσει η πλατφόρμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», ήταν 35, με πρώτο το Peugeot e-208.