Αναζητώντας το Μπάουχαους στην Αθήνα

Αναζητώντας το Μπάουχαους στην Αθήνα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μπαουχάους στο Ντεσάου της Γερμανίας από τον Βάλτερ Γκρόπιους προκαλούν διεθνώς εκδηλώσεις και ένα νέο βλέμμα σε αυτή τη ριζοσπαστική σχολή σκέψης και σχεδιασμού. Στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος των επετειακών εκδηλώσεων έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Γκαίτε με προβολές, εκθέσεις και ομιλίες.

Μια πρωτότυπη δράση έχει εξαγγελθεί για το πρωινό του Σαββάτου, 30 Μαρτίου. Είναι ο «Περίπατος στα ίχνη του Bauhaus και του Μοντερνισμού» που εξήγγειλε το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών. Με σημείο έναρξης και τερματισμού την Ακαδημία Αθηνών (10.30 – 13.00) και με ξεναγούς την καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη και τη διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig, ο αθηναϊκός περίπατος θα εστιάσει κυρίως στην περιοχή του Κολωνακίου, όπου υπάρχει σημαντική πυκνότητα μεσοπολεμικών κτιρίων, και θα περιλάβει και μία στάση στο Ωδείο Αθηνών, στη Ρηγίλλης, έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, που είχε σπουδάσει στη Σχολή Bauhaus.

Οπως αναφέρεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε: «Το Bauhaus θεωρείται ως η απαρχή της αβάν γκαρντ της Κλασικής Μοντέρνας Εποχής στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη. Η σχολή υποστήριζε και προέβαλε εξαρχής την ιδέα ενός αφαιρετικού, απαλλαγμένου από διακοσμητικά στοιχεία, απλού και προσανατολισμένου σε γεωμετρικές φόρμες σχεδιασμού. Η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας, της παραγωγής, της χρήσης και των υλικών, καθώς και η ορατότητα της κατασκευαστικής χειρονομίας βρίσκονταν στο προσκήνιο.

Το Κολωνάκι προσφέρεται ιδιαίτερα για να ανακαλύψει κανείς στιλιστικά στοιχεία της Μοντέρνας Εποχής και παραλληλισμούς με το Bauhaus. Δίπλα σε νεοκλασικές βίλες βρίσκονται μερικά μοντέρνα κτίσματα του 1920 και του 1930 και ταυτόχρονα γίνονται πιο εμφανείς οι στιλιστικές διαφορές τους σε σχέση με τις συνηθισμένες αθηναϊκές πολυκατοικίες του 1950 και του 1960».

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μόλις 15, γι' αυτό θα πρέπει οι συμμετοχές να δηλωθούν έγκαιρα (έως 28/3) στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT