Κείμενα και φωτογραφίες συμπυκνώνουν τον μύθο ενός από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρισμένα τοπόσημα της αστικής Θεσσαλονίκης.
Κείμενα και φωτογραφίες συμπυκνώνουν τον μύθο ενός από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρισμένα τοπόσημα της αστικής Θεσσαλονίκης.
Ακούγοντας τη διήγηση για τον συμμαθητή, που πριν από πολλά χρόνια έμενε στο παλιό σπίτι της οδού Τριπόδων, έφτασα κάποια στιγμή στο κατώφλι του.
H αυξημένη χρήση διόδων φωτοεκπομπής (Light Emitting Diodes – LED) και άλλων μορφών φωτός επιβαρύνουν τον νυχτερινό ουρανό δραματικά πολύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Από τις πιο συµπαθείς και αρχοντικές οδούς της αστικής Αθήνας, η 3ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να εκληφθεί και ως λεωφόρος αν δεν είχε διαχρονικά τόσο ενωτικό το στοιχείο της κατοικίας και των μικρών καταστημάτων που κρατούσαν δεμένη τη γειτονιά.
Το παλιό Εφετείο, εγκαταλελειμμένο από το 2000, θα γίνει και πάλι ξενοδοχείο θυμίζοντας ιστορίες από το μακρινό χθες.
Από κάστρα και επαύλεις πάνω στο κύμα, μέχρι στόλους Ρολς Ρόις ή ιδιωτικά τζετ, πολλά μπορεί να αγοράσει κάποιος με 34 εκατομμύρια δολάρια. Στο Ντουμπάι, από την άλλη, το ιλιγγιώδες αυτό ποσό αρκεί για ένα κομμάτι γης. Κυριολεκτικά.
Σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας (και του Πειραιά, και άλλων πόλεων) συναντώ διαρκώς αυτό το γοητευτικό φαινόμενο.
Η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ουκ ολίγες φορές πως η επαφή του ανθρώπου με τη φύση συνδέεται με καλύτερη πνευματική και σωματική υγεία.
Ο ουρανοξύστης των 47 ορόφων όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη παραμένουν από το 2021 απόκοσμα κενά για κτίριο στην καρδιά των εξελίξεων του «Μεγάλου Μήλου».
Το Vienna Tourist Board χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει αντίγραφα κλασικών αυστριακών έργων τέχνης, αντικαθιστώντας τους πρωταγωνιστές τους με τα αγαπημένα αιλουροειδή.
Ο Μεσοπόλεμος στην Αθήνα και στον Πειραιά μπορεί να σε οδηγήσει βαθιά μέσα στην αστική ενδοχώρα. Στην κατανόηση της πόλης.
Τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην ξακουστή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, όπου η διασκέδαση γνώρισε ημέρες δόξας.
Ο Νίκος Βατόπουλος ανεβαίνει στο Αναπαυτήριο και στου Φιλοπάππου, και καταγράφει τις ελλείψεις, τα σημάδια εγκατάλειψης, αλλά και βελτιωτικές κινήσεις ενόψει του προγράμματος ανάπλασης της ταλαιπωρημένης περιοχής.
Ανάμεσα στη συγκίνηση ενός αθηναϊκού οικήματος σε αποσύνθεση και στη θλίψη για την εγκατάλειψή του, ποικίλα αισθήματα γεννώνται ως αντίδραση.
Σε μια πυκνή αθηναϊκή συνοικία, όπως είναι τα Ανω Ιλίσια, περπατάς ανύποπτος.
Ολική έκλειψη ηλίου γνωρίζουμε. Δακτυλιοειδή επίσης. Υβριδική, όμως; Ο όρος είναι σπάνιος, όπως και το φαινόμενο που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα όσοι κάτοικοι του νότιου ημισφαιρίου στρέψουν ψηλά το κεφάλι.
Από τη χρήση πισινών έως το πλύσιμο αυτοκινήτων, η μη βιώσιμη κατανάλωση από τους πλούσιους του κόσμου θεωρείται βασικός παράγοντας της αστικής κρίσης νερού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
H ιστορία της Πατησίων ανάμεσα στο 1930 και το 1990 είναι και η ιστορία των σινεμά της.
Εως το 2100, πάνω από 410 εκατομμύρια άνθρωποι παράκτιων περιοχών εκτιμάται πως θα βιώσουν τον κίνδυνο πλημμυρών καθώς εντείνεται ολοένα και περισσότερο η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, απόρροια της κλιματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
…με το φάντασμα του Μαραντόνα να πλανάται ακόμη πάνω από την πόλη σαν θεότητα που λατρεύεται από τους πάντες.
Βαδίζοντας στην οδό Θουκυδίδου, έστριψα σε εκείνο το αδιέξοδο, από τα αθέατα, που η Αθήνα σε φιλοδωρεί διαρκώς.